Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8882945 www.bgdnes.bg

Червеи глозгат сливите

Опустошават реколтата, стопани масово пропищяха


Червеи масово глозгат сливите в цялата страна. Стопани пропищяха от неприятния вредител, а реколтата в множество масиви в села и по-малки градове е сериозно застрашена, показа проверка на "България Днес".

"Това е най-големият враг - сливовият плодов червей, с който се борим всяка година и тази също не ни подмина. Гледаш го отвън - хубав, зрял, твърд плод, а като разтвориш сливата, и отвътре се покаже червеят", споделиха пред "България Днес" овощари с дългогодишен стаж от селата в Искърското дефиле, Монтанско и Видинско.
Затова стопаните съветват, преди да се опитва плодът, той да се "олюпи" и да се махне костилката. Същото напътствие отправят и към любителите на сливовата ракия. След като оберат реколтата от дърветата и започнат подготовката за варенето й. да проверят добре плодовете.

Реклама


Излюпените гъсеници се забиват в плодовете много бързо, затова е изключително важно навременното пръскане. Първото е още през юни, докато второто е през юли. Ако сте се забавили, гъсениците се вгризват бързо в плода и дълбаят ходове към дръжката. Това причинява по-късното окапване на плодовете на земята, в които гъсениците се доизхранват.


Червеите не са единствените проблеми, които мъчат сливопроизводителите. Тази година на много места се наблюдава и неравномерно узряване на сливите. Досега на всяко дърво плодовете узряваха по едно и също време, както черешите, ябълките, прасковите и други. Това лято сливите са се заинатили и узряват на порции.
Друг проблем е масовото скършване на клони от богатата реколта. Така хем падат основните клони и следващите години се намалява добивът, хем много от сливите все още не са узрели.
"Може и да се пие по-малко сливова ракия тази година. Какво да се прави - природа е. Така се случи и с много джанки, които студът и сланата попариха преди няколко месеци и в дървета, давали по 100 кг плод, сега има по 4-5 джанки", споделят още изпатилите стопани.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама