Писателят Владимир Зарев: Има задкулисие в оценките за българско кино

Приятел
Автор: Ина ХАНДЖИЙСКА

Писателят Владимир Зарев: Има задкулисие в оценките за българско кино

 Журито в НФЦ трябва да се избира след жребий

Кой е той

Владимир Зарев е роден на 5 октомври 1947 г. в София. Син е на известния литературен историк и критик акад. Пантелей Зарев. Автор е на романите "Битието", "Изходът", "Законът", "Поп Богомил и съвършенството на страха", "Лето 1850", "Светове", "Разруха", "Орлов мост", "Чудовището" и др., повечето от които са преведени на много европейски езици. Немската литературна критика нарича Владимир Зарев "българския Балзак". Главен редактор е на списание "Съвременник". Носител е на множество награди и отличия. Писателят е автор на сценарий по своя роман "Светове" и кандидатства за финансиране от НФЦ заедно с режисьора Георги Костов. След оценяването Зарев написа открито писмо до министъра на културата Боил Банов, в което говори за "извършена груба машинация и нарушена елементарната професионална етика от две участнички в комисията по оценяване", визирайки Елица Петкова и Мина Минева.

- Господин Зарев, в писмо до министъра на културата Боил Банов съобщавате за нередности в сценарната комисия за игрално кино към Националния филмов център (НФЦ). Какво провокира решението ви?

- Невероятната несправедливост, която беше извършена. Не толкова по отношение на мене, а по отношение на много мои колеги. В състезанието за държавно подпомагане участваха сто сценария. Голяма част от тях бяха грубо подценени и наказани от двете дами - Мина Милева и Елица Петкова, които са с огромно самочувствие, а не присъстват особено активно в процеса на създаване на български игрални филми и нямат някакво сериозно присъствие в националната ни култура. Стратегията им е проста - подбират някои сценарии, които фаворизират. В това няма нищо лошо, но успоредно с това почти всички останали получават от тях между 30 и 40 точки по-малко. Така сценариите стават конкурентно неспособни. Отнема им се възможността да се състезават. Това обезсмисля присъствието на останалите членове на журито. Тези две дами предрешиха изцяло развитието на това журиране.
- Некомпетентост или задкулисни игри прозират в тази история?
- Това е предварително режисирана, измислена, организирана от някого игра. Това е нещото, което ме подразни и е повод за писмото. Ако сега мине това, оттук насетне в тези комисии може да се случи всичко. Не твърдя, че подбраните сценарии са лоши, дори напротив - може би са добри.
- Какви промени трябва да настъпят, за да се предотврати бъдеща подобна несправедливост в оценяването?
- Трябва да се създаде някаква специално подбрана колекция от хора, които са наистина достойни и разбират от кино, безпристрастни са. Една такава селекция от хора ще е много ценна. Тези хора да се избират с жребий, на случаен принцип. Субективизъм винаги има в нашата малка страна, която отделя недостигащи средства за кино, но все пак може да има по-чиста и честна селекция. Субективизмът тогава няма да е така нахален. Гилдиите, които изпращат тези две дами в комисията, се опитват да ни убедят, че те имат сериозно присъствие в културния ни живот, но когато човек има достойнството и вярата във високите постижения на таланта си, той не участва в такава прозрачна до глупост история. Не би въвлякъл името си в такава фалшификация. Това опетнява един човек.
- Какво е бъдещето на вашия сценарий?
- Нямам представа и това не ме занимава много. Ще го оттегля в следващата сесия и ще видя бележките на другите членове от комисията, може би има справедливи. Важното е, че по този начин бяха елиминирани много навярно качествени сценарии от други автори.
- Кризата от пандемията засегна писателите и издателствата. Усеща ли се да отминава?
- Тази криза не отминава и една от причините за това е неразумността на всички нас. Голямото притеснение от кризата дойде по няколко причини. Вирусът донесе насилие, което разделям в няколко части. Първо, това е насилието на страха, постоянния страх, че с всеки може да се случи нещо, и то фатално. Второ, насилието на неизвестността, защото никой от нас нищо не знае кога ще отмине този бич Божий, докога ще трае. Това е като световна война. Третото, това е насилието на свободата. Бяхме затворени вкъщи. Маската променя лицето и сякаш променя изцяло човек. Пандемията сякаш ни приведе в едно принудително равенство. Сравнявам го с романа "1984" на Оруел. Равенство насилствено, форма на посредственост. Имах идеалната възможност да бъда вкъщи и да работя, но не можах да напиша и ред. Защото усещах тази посредственост около мене. Последното и може би най-важно е насилието на прииждащата бедност, на това, че хората не са сигурни в доходите си. Това се отрази много и на пишещите хора. Книжарниците бяха затворени, претърпяха големи загуби. На пазара аз имам девет романа, което е един постоянен доход покрай пенсията, който ми даваше спокойствие и сигурност, усещане за независимост. Сега това усещане изчезна. Това засегна цялата българска национална интелигенция. Както ресторантьорския бранш, така и тази интелигенция трябва да бъде подпомогната, за да може да оцелее и да съществува.
- Взеха ли си хората поука от случващото се през последните месеци?
- Страшно много се надявах това да се случи. Това е едно Божие предупреждение, че човек заслужава да му се даде урок. Съвременният човек е крайно материален, изпълнен с елементарен егоизъм, най-първосигнален егоизъм. Възпитава се качеството само да консумира до безкрай. На човек са му необходими два чифта обувки, а някой има 20, друг 100. Това е излишно изразходване на енергия, на материали, на човешки труд. Планетата изнемогва на този товар. Имам една теория, която съм споделял - според мен разумът, човекът, е ракът в природата. Както ракът в човешкия организъм, той унищожава материята, която го е родила. Убеден съм, че предстоят световни войни за суровини, за вода, за въздух. Ще е жестока война.
- Ограбва ли ни това, че живеем предимно онлайн през последните месеци?
- Интернет е опит реалният свят, изпълнен с толкова философия, да се замени с един виртуален свят. Това отнема възможността да се общува, което е страшно. Младите хора все повече няма да знаят как да общуват. По-лесно е виртуално да изкажеш емоции, особено неприятни, отколкото очи в очи. Но и много по-безсмислено. Това е крайно ограбване на езика и води до неговото обедняване. В България хората вече говорят само с 300 - 400 думи, което е изключително опасно, особено за младите. Човек не само мисли, но и чувства чрез езика. Познанието е емоция и духовна пълнота.
- Работите ли по нов роман?
- Имам идея и ако го напиша, това може би ще е последната ми книга, ако Бог ми даде сили и време. Може би ще е и една от най-важните ми книги. Напоследък много ме интересува исихазмът - духовно учение, много различно от богомилството. Искам да разкажа за т.нар. "Фераро - флорентинска уния" - последен опит да се помирят католическият и православният свят. По това време, 1437 г., Балканите са под турско робство, единствено Цариград устоява. Това е опит на един император да примири двата свята и да измоли кръстоносен поход за освобождаване на Балканите. В тази уния участват 600 високи духовници. За жалост, не се получава, има само един кръстоносен поход - този на Владислав Варненчик и Янош Хуняди. Романът е в главата ми. При нас, пишещите, е така - колкото по-мързелив е един писател, толкова повече работи.

Йогата си тръгна от "Фермата"

Йогата си тръгна от "Фермата"

Първият, отпаднал от риалити предаването "Фермата", е йога инструкторът Илиян Стефанов. Един от най-колоритните участници отпадна след елиминационен дуел. На Арената в събота вечерта той се изправи срещу избран чрез жребий опонент - строителния предприемач Борислав Стефанов. "Психически аз съм най-подготвен от цялата "Ферма" за това

Том Харди най-вероятно ще бъде следващият Джеймс Бонд

Том Харди най-вероятно ще бъде следващият Джеймс Бонд

Най-вероятният кандидат за следващото екранно превъплъщение на Джеймс Бонд е актьорът Том Харди, пише в."Мирър", цитиран от БТА. Харди ще поеме щафетата от Даниъл Крейг в ролята на агент 007 на Нейно Величество след излизането на петия филм с участието на Крейг "Смъртта може да почака". Предполагаше се

Миски разхождат кубици по плажа

Миски разхождат кубици по плажа

Силиконови прелести радват очите по родното Черноморие. Миските Мариана Маринова, Радинела Чаушева и Екатерина Маринова разходиха кубиците по плажовете край Варна, събирайки жадни погледи. Красавиците показват изваяни фигури и много силикон в оскъдните си горнища. Трите миски се радват на последните седмици на лятото и прекарват всяка свободна

Емилия: С "Пайнер" съм до края на кариерата

Емилия: С "Пайнер" съм до края на кариерата

Емилия няма да напуска "Пайнер", каквито съмнения имаше наскоро. Няма да се разделя и с попфолка. Дори е готова с още нови песни. "Музиката е моята душа, а със семейство Димитрови сме от началото на кариерата ми, така ще е и до края й. Ще продължим да сме заедно, надявам се и занапред", сподели фолкпевицата Емилия

Най-четени

Гонят дъновистите от Рилските езера

Гонят дъновистите от Рилските езера

Там сме от 1929 г., това е религиозна дискриминация, контрираха от Бялото братство Иво АНГЕЛОВ Ограничен да бъде достъпът на последователите на Петър Дънов до Седемте Рилски езера. Това настояха природозащитници по време на среща с екоминистерството, местната власт, ръководството на Национален парк "Рила" и неправителствени организации за

Хитлера води плеймейтка на море

Хитлера води плеймейтка на море

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо

Баба Жени е бита

Баба Жени е бита

Спешно извеждат пенсионерката от апартамента Иво АНГЕЛОВ Физическо насилие е преживяла 86-годишната баба Жени от София. Преди дни "България Днес" ви разказа за изстрадалата възрастна жена, която обитава мизерен апартамент, претрупан с боклуци. Пенсионерката едва оцелява, а много често преживявала само с филия хляб на ден

Щерката на Ивайла Бакалова стана водещ

Щерката на Ивайла Бакалова стана водещ

17-годишната Рая води модно предаване заедно със своя приятелка Не зад чина, а пред микрофона започна новата учебна година за 17-годишната дъщеря на Ивайла Бакалова Рая Гайтанска! Тийнейджърката, която е пълно копие на звездната си майка, направи своя дебют като водеща на 15 септември в телевизия за мода

14 кокошки си купи Лили Иванова

14 кокошки си купи Лили Иванова

С биояйца се храни примата, веднъж в месеца си позволява и суджук 14 кокошки си е купила Лили Иванова. Те са от породата шуменска черна. Пернатите са дадени за отглеждане в екоферма, като певицата редовно им праща чували със зърно, за да могат да си хапват на воля. В замяна Лили получава екояйца от кокошките, които фермерът, който ги отглежда

Колийн отвръща на удара

Колийн отвръща на удара

Скандалът между футболните половинки Колийн Рууни и Ребека Варди няма край. След като жената на Джейми Варди заведе дело за 1 млн. паунда срещу бившата си дружка за уронване на престижа, последва ответен удар. Съпругата на Уейн Рууни е подала искане за криминалистичен анализ на мейлите, профилите в социалните мрежи и телефоните на Ребека

Кмет сватосва моми и ергени

Кмет сватосва моми и ергени

Заради малко сватби в родопско село Мустафа Брахимбашев събира 320 души във вилата си  320 моми и ергени събира във вилата си кмет, за да ги сватоса. Първенецът на родопското село Чепинци Мустафа Брахимбашев забелязва, че все повече намаляват сватбите в населеното място и решава да вземе мерки. "Тази година имаше само 7-8 сватби

Водещият на времето по БНТ Владимир Ковачев: Попивам опит от красивите си колежки

Водещият на времето по БНТ Владимир Ковачев: Попивам опит от красивите си колежки

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"

Ангел в небето

Ангел в небето

Божественият символ се появява над Кръстова гора преди Кръстовден Ангел небесен се появи в небето над Кръстовден. Чудото, което е запечатано на кадър, се случва часове преди настъпването на един от най-големите християнски празници - Кръстовден (14 септември). Първа мистичното изображение забелязва мирянката Жанета Павлова

Плеймейтки се молят за Христо Сираков

Плеймейтки се молят за Христо Сираков

Добре е! Най-страшното е отминало, казва Любо Дилов-син Плеймейтки от цялата страна се молят състоянието на Христо Сираков да се подобри. Известният като ценител на женската красота бизнесмен и издател на "Плейбой" получи инсулт и е приет по спешност в болница. "Добре е Христо Сираков, доколкото знам

Най-коментирани

Тайна е рецептата за мегамехурите

Тайна е рецептата за мегамехурите

Казахстанската царица на сапунените балони: Александра и Димитър постигат успеха след тренировки в банята Тотален хит за детски рождени дни предлагат Александра и Димитър. Двойката, която преди 4 години пристига в България директно от Казахстан, прави шоу с огромни сапунени балони. Гигантските мехури се превръщат в една от най-атрактивните

Божинов вбесява "Левски"

Божинов вбесява "Левски"

Нападателят Валери Божинов подписа с "Левски", но изгледа победата с 3:0 над ЦСКА 1948 от трибуните в събота вечерта. Причината е, че макар от седмици да тренира в отбора, някогашното дете чудо така и не може да влезе във форма. Ситуацията вече лази по нервите на треньора Георги Тодоров, който разчиташе

Йогата си тръгна от "Фермата"

Йогата си тръгна от "Фермата"

Първият, отпаднал от риалити предаването "Фермата", е йога инструкторът Илиян Стефанов. Един от най-колоритните участници отпадна след елиминационен дуел. На Арената в събота вечерта той се изправи срещу избран чрез жребий опонент - строителния предприемач Борислав Стефанов. "Психически аз съм най-подготвен от цялата "Ферма" за това

Яйце с три жълтъка пържат в Добрич

Яйце с три жълтъка пържат в Добрич

Когато петелът се труди за трима Безопасни са за ядене, поверието е, че ще се родят тризнаци  Яйце с три жълтъка се озова в кухнята на Севдалина Владимирова от Добрич. Младата жена се похвали в една от най-големите родни кулинарни групи с чудото на природата. Стотици са случаите, в които кокошки снасят яйца два жълтъка

Агата Кристи детектив

Агата Кристи детектив

Не, не сте се объркали! "Талант за убийство" (изд. "Хермес") не е роман НА Агата Кристи, а ЗА Агата Кристи. В книгата кралицата на криминалните романи е главна героиня, а историята е за мистериозното й изчезване в началото на миналия век. Придържайки се към оригиналните факти, авторът на романа ни предлага една заплетена и страховита на моменти

Пулев и Джошуа се разбраха за парите

Пулев и Джошуа се разбраха за парите

Кубрат Пулев (28 победи, 14 с нокаут и 1 загуба) и Антъни Джошуа (23 успеха, 21 с нокаут и 1 поражение) са постигнали споразумение за ревизирани условия на мача за световните титли по бокс в тежка категория. 6-месечната сага е на път да приключи, съобщи ексклузивно за "България Днес" мениджърът на българина Ивайло Гоцев

44 нови случая на коронавирус в страната, шест са починалите за денонощието

44 нови случая на коронавирус в страната, шест са починалите за денонощието

Само 44 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за последното денонощие, като са направени 1 249 PCR теста. Това показва Националната информационна система. 6 души са починали за последното денонощие. Така общият брой на жертвите на COVID-19 станаха 761 у нас. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е: София (столица)

Рачков признава за любовта с Анита

Рачков признава за любовта с Анита

Комикът се пуска на снимка с блондинката Бургазлията духва свещичките за ЧРД заедно с новата изгора Като голямо щастливо семейство Димитър Рачков и плеймейтката Анита отпразнуваха рождения ден на комика. Макар дълго време да крие отношенията си с блондинката, Рачков най-накрая направи признание. Повод за това стана 48-ият рожден ден на

"Синята" легенда Ангел Станков:
Дербито ни е срещу "Славия"

"Синята" легенда Ангел Станков: Дербито ни е срещу "Славия"

Ангел Станков-Геле играе като нападател в "Левски" между 1977 и 1981 г., треньор е на отбора през пролетта на 1999 г., когато под негово ръководство записва 14 победи и само един равен, но остава на второ място. - Г-н Станков, класически успех за "Левски" срещу ЦСКА 1948, какво се промени в играта? - Върнаха се левскарите в отбора

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

Тамара научи, че нов рекорд за най-дългото ехо в света е бил установен в резервоар на подземно нефтено хранилище в Шотландия. Продължителността на реверберацията след експериментален изстрел с халосен патрон била 112 секунди на честота 125

Проф. Кантарджиев: Не разбирам защо лекари говорят против маските и мерките

Проф. Кантарджиев: Не разбирам защо лекари говорят против маските и мерките

Не смятам, че ще се стигне до затваряне на училища. Родителите и учениците са отговорни. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред bTV. Според него може да има леко увеличение на случаите, като подчерта, че досега установените заразени ученици и преподаватели не са се инфектирали в училище

44 нови случая на коронавирус в страната, шест са починалите за денонощието

44 нови случая на коронавирус в страната, шест са починалите за денонощието

Само 44 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за последното денонощие, като са направени 1 249 PCR теста. Това показва Националната информационна система. 6 души са починали за последното денонощие. Така общият брой на жертвите на COVID-19 станаха 761 у нас. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е: София (столица)

Селезньова изкушава

Селезньова изкушава

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Шанън превзема Висшата лига

Шанън превзема Висшата лига

Шанън де Лима бе коронясана за най-красивата нова половинка във Висшата лига. Тя оглави класацията на "Сън" по повод старта на сезона в Англия. Сексапилната моделка е жената до звездното попълнение на "Евертън" Хамес Родригес. Венецуелката се премести с него в Лондон от Мадрид след трансфера му при "карамелите" от "Реал"

Том Харди най-вероятно ще бъде следващият Джеймс Бонд

Том Харди най-вероятно ще бъде следващият Джеймс Бонд

Най-вероятният кандидат за следващото екранно превъплъщение на Джеймс Бонд е актьорът Том Харди, пише в."Мирър", цитиран от БТА. Харди ще поеме щафетата от Даниъл Крейг в ролята на агент 007 на Нейно Величество след излизането на петия филм с участието на Крейг "Смъртта може да почака". Предполагаше се

Хитлера води плеймейтка на море

Хитлера води плеймейтка на море

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо

86 са новозаразените с коронавирус, двама са починали за последните 24 часа

86 са новозаразените с коронавирус, двама са починали за последните 24 часа

86 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 2 915 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 18 819, от които 4 506 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Актрисата Джейн Фонда навремето плувала гола с Майкъл Джексън

Актрисата Джейн Фонда навремето плувала гола с Майкъл Джексън

През осемдесетте години на миналия век на актрисата Джейн Фонда й се случило да плува гола с Краля на поп музиката Майкъл Джексън и това много й харесало, съобщава Контактмюзик. Това станало, когато изкарали заедно един уикенд, докато тя участвала в снимките на лентата "На златното езеро", излязла през 1981 година

Холи Бери потвърди връзката си с певеца Ван Хънт

Холи Бери потвърди връзката си с певеца Ван Хънт

Актрисата Холи Бери публикува в Инстаграм своя снимка с тениска, на която е написано името на певеца Ван Хънт, която сякаш е потвърждение за връзката им, съобщи Контактмюзик, цитирана от БТА. Към нея има черно сърчице и емоджи на краче. "Сега вече знаете", написа актрисата към снимката. През юли бившето момиче на Бонд сподели снимка с два чифта

Фолкпевци в класната стая

Фолкпевци в класната стая

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет