Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8883025 www.bgdnes.bg

"Слава" безславно се оттегли

Последната БГ подводница стана музей

Обявена е за "подводна лодка първенец, отличен кораб на ВМС"

Вместо с екипаж на борда последната българска подводница "Слава" ще приема вече само туристи. Закотвена и пенсионирана край Белослав, обявената за "подводна лодка първенец, отличен кораб на Военоморските сили", субмарина, ще радва дечица и техните родители, без да може да защитава Черно море и да извършва спасителни акции.
Подводницата ще бъде електрифицирана с екологична система - слънчеви панели и ветрогенератор. Освен тях на нея ще бъде поставена и система за проследяване на фините частици и други елементи, които попадат в езерото и по този начин влияят на околната среда в региона.
Доброволци от Съюза на подводничарите се опитват да възстановят системите за вдигане на перископите и антените, за да могат повече посетители да усетят духа на подводното плаване. Идеята е това да се случи до 18 август, когато е официалното откриване на новия плаващ музей за Деня на подводничаря.
Преди това последната българска подводница посрещна на борда си първите си посетители. Бивши подводничари и наследниците им имаха възможност да разгледат подготвената за първо боядисване бойна машина. Очаква се този етап от реновирането й да приключи до 18 август.


Пенсионираната подводница дълго време беше оставена да се руши и най-после намери пристан в Белослав. Общинският съвет на Варна даде съгласие частната фирма да ползва безвъзмездно "Слава" за срок от 10 години, като за този период трябва да инвестира в превръщането й в музей.
Подводницата е построена в СССР и спусната на вода на 27 септември 1959 г. Въведена е в строя на ВМС на 30 септември 1960-а. "Слава" е дълга 76 метра, широка - 7 метра, има дълбочина на газене 6 метра. Максималната дълбочина на потапяне е 300 м. Развива скорост на повърхността 15,3 възела, а под вода - 13,2 възела.
През 1989 г. "Слава" е обявена за "подводна лодка първенец, отличен кораб на ВМС". След влизането на България в НАТО подводницата участва в множество съвместни учения, като през 2007 г. участва и в такова за спасяване на екипаж на аварирала подводница, завършило успешно.
Последното плаване на "Слава" бе на 21 декември 2010 г. под флага на командващия на Военоморските сили. След негова заповед на 1 ноември 2011 г. е спуснат флагът на последната българска подводница.
"Най-трагичният ми спомен е, когато свалихме флага на подводницата и го предадохме. За себе си разбрах, че тази игра, наречена подводно плаване, е приключила завинаги. Това е все едно един човек си е заминал", споделя тогава капитан I ранг Камен Кукуров - последният командир на "Слава".


Близо девет години по-късно с тъга за случващото се поглежда и един достоен български професор - Климент Хаджов. Внук на първия командир на българска подводница Никола Тодоров, проф. Хаджов е категоричен, че не трябва да оставаме без българска подводница.
"Наистина е хубаво да имаме. България вероятно ще закупи подводница втора ръка. Но нека не забравяме, че и тази на дядо ми е била такава, но е вършела чудесна работа. България е била една от първите страни след големите сили със свой подводен флот. А една подводница за слабо въоръжена страна е силно оръжие", сподели пред "България Днес" професорът, който е доктор хонорис кауза на университета във френския град Реймс и е член на Съюза на българските подводничари.
Така остава да чакаме дните, в които може отново да имаме наша подводница, па макар и втора употреба.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама