Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8883249 www.bgdnes.bg

Помилван е "гей" убиецът на Мишо от Борисовата

Радослав Кирчев е пуснат след 3 г. и 3 месеца

Още не съм излязла от съдебната зала, а а той излиза от килията, вайка се почернената майка Христина Стоянова

На свобода е пуснат Радослав Кирчев - един от извършителите на "гей" убийството на Михаил Стоянов в Борисовата градина! Това става ясно от определение на Софийския градски съд, научи "България Днес".
Случаят стана известен като гей убийството - на 30 септември 2008 г. 25-годишният студент по медицина Мишо е пребит до смърт до група младежи, които прочиствали парка от хомосексуалисти. Те се насочили към жертвата, защото им приличал на гей. Две години по-късно за смъртта на Мишо са арестувани Александър Георгиев-Джи и Радослав Кирчев. През 2018 г. те получават окончателните си присъди - 10 г. затвор за Александър и 4 г. и половина за Радослав, който по време на престъплението е бил непълнолетен.

Реклама


В края на юли магистратите помилват Радослав, като отчитат, че се е поправил зад решетките и е полагал труд. Така той излиза от панделата след 3 г. и 3 месеца, като около половината от времето е бил под домашен арест, който му е приспаднат. Близо 7 месеца от наказанието си съкращава с работа, пуснат е 7 месеца предсрочно.
Затворническата администрация подкрепя искането на Кирчев за условно предсрочно освобождаване. Изтъква се, че при него е намалял рискът от рецидив от 43 на 28 точки, положителни промени са отчетени в областите отношение към правонарушението, междуличностно поведение и умение за мислене. Отбелязва се, че той е запазил отношенията си със семейството, през март т.г. е минал на лек режим, награждаван е и с домашен отпуск. Зад решетките Радослав се е трудил като технически помощник и като помощник ТРЗ. За положения от него труд са изпратени справки от Софийската градска прокуратура, КАТ и Апелативния спецсъд.
"Съжалявам за извършеното от мен престъпление, осъзнавам последствията от него. Няма как да върна това, което се е случило", казва осъденият пред съдия Андрей Ангелов. Той се примолва да излезе от панделата, за да може да работи и да плати кръвнината, която дължи. Магистратът се смилява над него и го пуска. Оказва се, че положителен отговор за излизането на Радослав от затвора има и от администрацията на президента.
"Възмутена съм!", коментира пред "България Днес" майката на убития Мишо - Христина Стоянова. Почернената жена разбра от репортер на вестника, че душманинът на сина й вече е на свобода и се притесни в разговор по телефона. Тя призна, че завинаги ще остане мъката й по погубения Мишо.


"Дванайсет години съм в съдебната зала - гледам ги подсъдимите как възмъжават, а от моето момче са останали само кокали. Жалко е, че си отиде невинен млад човек, а сега убийците му си излизат на свобода и си живеят. Какви са тези закони?!", вайка се Христина. Преди броени дни тя пак е била в съда по гражданското дело за обезщетението. Съкрушената жена е поискала 500 хиляди лева кръвнина от двамата, но заради промяна на обвиненията и съдебни неразбории е приет иск за половината сума солидарно. Така наскоро Върховният касационен съд одобрява иска за 250 хиляди лева.
"Още не съм излязла от съдебната зала, а а той излиза от затвора! Не ми е до парите! Съжалявам, че те няма да разберат, че са убили. До последно твърдяха, че са невинни. Сега Радослав си признал и казал, че съжалява... За какво съжалява - няма да ми върне детето", казва майката на Мишо.
Тя смята, че главният виновник за смъртта на сина й е Александър. Потресена е, че за престъпление, за което се предвиждат 15-20 г. затвор, на него му дават само 10. Освен това Христина е убедена, че срещу Александър-Джи е трябвало да бъдат повдигнати обвинения и за наркотици, след като по време на процеса станало ясно, че той е шиткал дрога в подлеза на ул. "Александър Жендов". "Защо съдът не прие, че Александър продава наркотици? Той освен убиец, е и дилър", пита се почернената майка. Тя се опасява, че скоро и той може да се озове на свобода и се моли да не го срещне случайно на улицата.


Разочарование

Разочарована остава майката на Мишо от проведеното разследване. Тя признава, че дълго се е борила, за да бъдат открити виновниците за смъртта на Мишо. Според Христина синът й е очернен нарочно и набеден за гей, защото не е намерен друг мотив за престъплението. Тя изтъква, че Мишо е имал приятелка, с която заедно са кандидатствали, но дори и да е имал хомосексуални наклонности, пак би го подкрепила. На местопрестъплението не са открити никакви следи, които да доказват ориентацията на жертвата.
Мишо учеше как да лекува хората, а не да се бие. Затова не е отвърнал на ударите. През цялото време на побоя е питал "Какво искате", посочва Христина Стоянова.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама