Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8885899 www.bgdnes.bg

Взривът в Бейрут потопи цял круизен кораб, хора летели през прозорци

Цял круизен кораб потъна след смъртносната експлозия, разрушила половината от ливанската столица Бейрут на 4 август. Лайнерът на “Ориент куин” бе сериозно повреден от ударната вълна и въпреки моменталните опити за запушване на течовете в корпуса съдът започна да се пълни с вода и потъна на дъното. Двама души загинаха, а 7 членове на екипажа са ранени. Последният 21-дневен круиз на кораба, собственост на ливанската компания Abou Merhi Group, от Саудитска Арабия до Ливан, завърши на 27 юни.

При анализ на видеозаписи от взрива е установено, че мощността му е била около 10% от тази на атомната бомба над Хирошима през 1945 г., предаде Би Би Си. Екип експерти от Шефилдския университет изчисли, че силата на експлозията е еквивалентна на 1000-1500 тона тротил, или около една десета от тази на бомбата в японския град.

Реклама

Очевидка разказва, че видяла със собствените си очи как най-силната взривна вълна буквално изхвърляла хората през прозорците на търговски център.

Броят на откритите жертви достигна 145 души, ранените са около 5000, а десетки са в неизвестност. Без дом са над четвърт милион жители. Според първоначални оценки материалните щети се оценяват между 5 и 15 млрд. долара.

Близо сто служители на ООН и членове на семействата ми са сред хилядите пострадали, съобщи говорителят на ООН Фархан Хак. Той уточни, че двама роднини на служители на ООН са загинали. Ранените “са лекувани в болници и се надяваме да се оправят”, заяви той. Министърът на здравеопазването Хамад Хасан обаче съобщи, че ранените са толкова много, че болниците са препълнени. Затова пострадалите, които не се нуждаят от операция, ще бъдат настанявани в хотели в центъра на Бейрут. Сред убитите е служителка на германското посолство.

Армията същевременно постави под домашен арест неопределен брой служители на пристанището в Бейрут, отговорни за съхраняването на тоновете амониева селитра. Ливанското правителство обяви извънредно положение за две седмици.

Само ден след трагедията в Бейрут пристигна френският президент Еманюел Макрон. Той призова ливанските власти, станали обект на негодувание от страна на гражданите, да “променят системата” и посочи, че е предложил “нов политически договор”. “Ливан не е сам”, написа Макрон в туитър на френски и на арабски. Той потвърди, че ливанското правителство трябва да предприеме “неизбежни реформи”.

“Ако тези реформи не бъдат реализирани, Ливан ще продължи да затъва”, каза Макрон.

Реклама
Реклама
Реклама