Деян Жеков - младият Ботев: Трябват повече филми за българските герои

Приятел
Автор: Ина ХАНДЖИЙСКА

Деян Жеков - младият Ботев: Трябват повече филми за българските герои

 Най-трудно ще е да изиграя болката на великия поет

Кой е той:

Деян Жеков е на 25 години, от Бургас. Завършил е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност "Актьорство за драматичен театър". Участвал е в редица постановки по време на следването си, а после и в театър "Сфумато", където играе и в момента. Има главна роля във филма "Пастир" - лента за живота на Свети Йоан Рилски. Деян ще изиграе ролята на националния герой Христо Ботев във филма на режисьора Максим Генчев. Пред вестника младият актьор разкрива за страховете около образа, за отговорността на изкуството и надеждите за един по-добър свят.

- Деяне, избран сте да изиграете Христо Ботев в игралния филм за живота му. Как дойде поканата и веднага ли приехте ролята?
- Бях поканен от Максим Генчев, след като моят близък приятел Атанас Петков, който е в ролята на Станю Хитров, ме е предложил като подходящ за Ботев. Максим се свърза с мен, направихме две срещи с кастинг, поговорихме си и той ми предложи участие. Имах страхове и съмнения, но приех веднага. Христо Ботев го обичам от дете и е любимият ми български писател, Наско ми е много добър приятел, а Максим ми направи страхотно първо впечатление.


- Кое намирате за най-трудно в образа?
- Човек е трудно да си представи подобна личност като Ботев. Гениален човек, който не е бил способен да замълчи, когато е виждал несправедливост и потъпкване на човешката свобода. Живял е във времена, когато това е ставало непрестанно. Тази непримиримост, невероятният му дух и чувствителност и гениалното му творчество са изключително рядка комбинация. Това не може да се изиграе! Когато един творец е изправен пред подобна личност, е много важно да не придърпа образа към себе си, а да се опита да се изкачи до него. Най-трудното ще е да успея да покажа болката и причината за борбата на този човек и на екрана не да се види паметник и представа за него, а един смел, свободен и огорчен човек, който вярва в нещо по-голямо от самия него и е готов да даде живота си в името на тази вяра.
- Как върви процесът на работа? Успявате ли да напреднете със снимките?
- Процесът върви и напредваме. Бавно, но целеустремено. Екипът е страхотен, има много млади хора и всички са много сериозни. Операторският екип, звукът и гримът са истински професионалисти и въпреки че много от нас не са известни имена в киното, винаги се отнасяме с уважение, разбиране и професионализъм. Всички работят здраво. Щастлив съм, че съдбата ни срещна и че е за добра кауза.
- Филмът се финансира предимно от дарения, а с времето се включват все повече дарители, дори българи, живеещи отдавна в чужбина. Действа ли това мотивиращо за вас - актьорите в лентата?
- Много е мотивиращо и не спирам да мисля за отговорността, която имаме към тези хора. Изключително съм благодарен на всички, които помагат и вярват, че има смисъл да се правят такива филми. Надявам се всички те да са щастливи и здрави и ако някой от тях чете това, искам да му кажа: Благодаря ви!
- Може ли да се каже, че за вас тази роля е повече кауза, отколкото работен ангажимент?
- Разбира се! Приех ролята не защото искам да ме дават по кината, а защото има смисъл да се говори и да се напомня за хора като Христо Ботев. Правим прекалено малко филми за смислените неща и проблеми. В историята ни има толкова невероятни, силни и забележителни личности, за които не казваме и дума. Това наистина не мога да го разбера и всеки ден се моля да се промени.
- Изигравате главната роля във филма "Пастир", посветен на Свети Йоан Рилски. Това ли беше първият ви досег с киното?
- Преди това бях снимал много малко в два късометражни филма, но там беше много по-различно. Във филма "Пастир" за първи път застанах истински пред камера и усетих красотата на киното.
- Къде се чувствате по-сигурен - на театралната сцена или пред камера?
- Никъде не се чувствам сигурно. Театърът и киното са много различни, но и много отговорни изкуства. И двете ги обичам и искам да се занимавам с тях. Но се надявам да не започна да ставам прекалено сигурен нито на сцената, нито пред камера. Чарът на театъра и киното е в това да търсиш. Разбира се, за творците е задължително много от нещата да са ясни и конкретни, но малката част, която остава неразкрита, за мен е най-интересна.
- Кога и как решихте, че актьорската професия е пътят ви? В меркантилен свят като днешния още ли вярвате, че е правилният избор?
- Актьорството беше много спонтанен избор. Не съм се занимавал сериозно преди НАТФИЗ и не съм го обмислял като възможност. Преди да вляза в академията, имах само едно качване на сцена и повече не съм имал интерес, преди да ме приемат. Но от дете знаех, че искам да се занимавам с изкуство. Светът, в който живеем, за съжаление, е лицемерен, мръсен и груб. Изтезаваме природата, свеждаме човека до цифри в личната карта и цифри в банковата сметката, не обичаме ближния, страх ни е от шефа, който краде и лъже, но мълчим. Нямаме идеали, не вярваме в Бог, страх ни е от искреността и се отказваме пред трудностите. Аз в този свят искам да творя и да напомням на човека, че има защо да обича, има защо да вярва и има защо да се изправи пред несправедливостите. Мисля, че изкуството има силата да припомни на човека защо е тук и да му даде силата да продължи нататък.
- Казвате, че сте далеч от суетата, а колегите ви определят за "чиста душа". Как възприема живота човек като вас?
- Суетата не ми е чужда. Тя е нещо много човешко и е трудно да се спасиш от нея. Опитвам се да я изкореня, но има какво още да работя по въпроса. Опитвам се да съм добър и чрез моята доброта поне на още някой да му се прииска да е по-добър човек. Не мисля, че някой е роден с нечиста душа. Хората се раждат добри и чисти, но е важно да полагаме усилия, за да съхраним тези качества, защото те не са вечни и е нужно да се трудим, за да ги запазим.
- Притеснява ли ви славата, която филмът за Ботев ще ви донесе?
- Единственото, за което мисля, е дали филмът ще стане хубав и какво мога да направя, за да бъда полезен.
- В какви други роли и къде може да ви видим в близко бъдеще?
- Представленията, в които може да ме гледате, са в Театрална работилница "Сфумато" и те са: "Раната Филоктет" и "Идиот" по Ф.М. Достоевски.
- Какво обичате да правите, когато не работите?
- Когато съм свободен, пея, свиря и рисувам. Обичам и да прекарвам време с близки и приятели.
- Има ли роля, която мечтаете да изиграете?
- Тази на Христо Ботев е единствената, която съм мечтал да изиграя.

Нина Добрев снима исторически сериал

Нина Добрев снима исторически сериал

Отново на снимачната площадка в Канада Актрисата с БГ корени обратно на работа след месеци изолация - подз. Актрисата с български корени Нина Добрев се завръща отново на работа! Самата тя сподели радостната вест, след като бе далеч от снимачната площадка за няколко месеца заради пандемията от Ковид-19

Кола опита да влезе в БАН! /СНИМКИ/

Кола опита да влезе в БАН! /СНИМКИ/

Есенният дъжд и мократа настилка на жълтите павета подлъгаха шофьор на лъскава лимузина преди около час. Колата се заби в един от току-що ремонтираните входове на БАН. За щастие пострадали не се виждаха поне докато екипът ни беше на мястото на

Слави Ангелов: Оставали са 2-3 месеца живот на Теодора заради рака (Видео)

Слави Ангелов: Оставали са 2-3 месеца живот на Теодора заради рака (Видео)

Премиерата на “233 метра между живота и смъртта”, филм на Слави Ангелов, е в събота по Нова тв Всъщност Теодора и Михаил се опитват да поставят двоен рекорд на Гинес - първият за най-дълбоко гмуркане на жена, а вторият за двойка, тъй като мъже са се гмуркали на 330 м. Един от поддържащите им водолази се спуска на такава дълбочина

Водата в сиренето е опасна

Водата в сиренето е опасна

Трябва да е до 60%, гласи бъдеща наредба  Помага за развитието на бактерии, които са канцерогенни  Високото съдържание на вода в сиренето е опасно за здравето, алармират експерти. Изследвания показват, че масово на родния пазар се предлагат млечни продукти със значително съдържание на H2O. Тази хитрина не само разваля вкуса, но е и нездравословна

Най-четени

Хитлера води плеймейтка на море

Хитлера води плеймейтка на море

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо

14 кокошки си купи Лили Иванова

14 кокошки си купи Лили Иванова

С биояйца се храни примата, веднъж в месеца си позволява и суджук 14 кокошки си е купила Лили Иванова. Те са от породата шуменска черна. Пернатите са дадени за отглеждане в екоферма, като певицата редовно им праща чували със зърно, за да могат да си хапват на воля. В замяна Лили получава екояйца от кокошките, които фермерът, който ги отглежда

Доган нарисува Наим

Доган нарисува Наим

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември

Евгений Бакърджиев вдига хотел на морето

Евгений Бакърджиев вдига хотел на морето

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

Кмет сватосва моми и ергени

Кмет сватосва моми и ергени

Заради малко сватби в родопско село Мустафа Брахимбашев събира 320 души във вилата си  320 моми и ергени събира във вилата си кмет, за да ги сватоса. Първенецът на родопското село Чепинци Мустафа Брахимбашев забелязва, че все повече намаляват сватбите в населеното място и решава да вземе мерки. "Тази година имаше само 7-8 сватби

Селезньова изкушава

Селезньова изкушава

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Плеймейтки се молят за Христо Сираков

Плеймейтки се молят за Христо Сираков

Добре е! Най-страшното е отминало, казва Любо Дилов-син Плеймейтки от цялата страна се молят състоянието на Христо Сираков да се подобри. Известният като ценител на женската красота бизнесмен и издател на "Плейбой" получи инсулт и е приет по спешност в болница. "Добре е Христо Сираков, доколкото знам

Водещият на времето по БНТ Владимир Ковачев: Попивам опит от красивите си колежки

Водещият на времето по БНТ Владимир Ковачев: Попивам опит от красивите си колежки

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"

Наталия Симеонова отслабна

Наталия Симеонова отслабна

Бившата водеща на "Море от любов" Наталия Симеонова драстично е отслабнала. Блондинката е намалила обиколката на талията си и е свалила поне 15 килограма, видя "България Днес". Отслабването й си личи най-вече на гушата и ръцете и е плод на строгата диета, която ексводещата започна преди пандемията. "Полагам доста усилия в тази посока

Муки на война с Марта Вачкова

Муки на война с Марта Вачкова

Скандали заради книга продължават Кой разреши на щерка ти да нарисува Стоянка като прасе? - пита дъщерята на Мутафова "Кой разреши на Рада, дъщерята на Марта Вачкова, да нарисува Стоянка Мутафова като прасе на корица на книга? И защо няма отговорни за тази гавра с майка ми." Това пита дъщерята на Стоянка Мутафова Мария Грубешлиева - Муки

Най-коментирани

Кола опита да влезе в БАН! /СНИМКИ/

Кола опита да влезе в БАН! /СНИМКИ/

Есенният дъжд и мократа настилка на жълтите павета подлъгаха шофьор на лъскава лимузина преди около час. Колата се заби в един от току-що ремонтираните входове на БАН. За щастие пострадали не се виждаха поне докато екипът ни беше на мястото на

Свидетели спасяват Гевгелийски

Свидетели спасяват Гевгелийски

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г

Хюлкенберг се сгоди

Хюлкенберг се сгоди

Нико Хюлкенберг разкри своята романтична страна. Той се сгоди за приятелката си Егле Рускит във Венеция. 33-годишната звезда от Формула 1 и модният дизайнер от Литва са заедно от 2015 година. Двамата споделиха една и съща снимка в профилите си в инстаграм, за да съобщят щастливата новина. Те позират на моста "Риалто" над Канале гранде

Легендата Тома Спространов претърпя операция по спешност: Спасиха ми живота!

Легендата Тома Спространов претърпя операция по спешност: Спасиха ми живота!

Имах усложнение от имплантиране на пейсмейкър, но всичко се размина, казва диджеят "Вече съм добре, слава на Господа, прескочих трапа. Имах усложнение от процедура, която са ми правили преди няколко години - имплантиране на пейсмейкър. Беше се получила инфекция, която е довела до излизането на пейсмейкъра извън кожата

Хелън в болница

Хелън в болница

Футболната половинка Хелън Фланаган бе приета в болница. Годеницата на крилото на "Престън Норт Енд" кара тежка трета бременност. Актрисата се оплаква от жестоко сутрешно неразположение, причинено от състояние наречено хиперемис гравидум. Затова е постъпила в болница, където е сложена на системи. След подобрение тя вече си е у дома

Кобилкина се стопи с чай и глад

Кобилкина се стопи с чай и глад

До неузнаваемост отслабна популярната сексоложка Наталия Кобилкина, видя „България Днес”. Семейната терапевтка направо се е стопила, година и половина след като стана майка. Тя се показа с вталено тяло, кльощави крака и малко дупе за кеф на обожателите й. Оказва се, че Кобилкина само за няколко месеца е успяла да свали над 10 килограма от теглото

Къци бърз и яростен на велосипед

Къци бърз и яростен на велосипед

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Най-пълният човек на света се пребори
с COVID-19

Най-пълният човек на света се пребори с COVID-19

Вписаният през 2017 година като най-пълния човек на света в Книгата на рекордите на Гинес мексиканец Хуан Педро Франко успя да се пребори с коронавируса, от който се разболя преди месец, предаде Франс прес. Франко, който успя да свали от 2017-а насам почти 400 кг коментира, че битката му не е била никак лесна, защото е в много рискова група

Пилар обратно на екран

Пилар обратно на екран

Съпругата на капитана на "Реал" (Мадрид) Серхио Рамос - Пилар Рубио, отново е на екран. Тя роди четвъртото си дете през юли, но вече се върна на работа. Футболната половинка е сред сътрудниците в предаването El Hormiguero. То отново е на екран със своя петнадесети сезон. След лятната пауза Пилар се присъедини към екипа заредена с нови сили

Тв водещата Мариана Векилска: Нямам никакви пластични операции

Тв водещата Мариана Векилска: Нямам никакви пластични операции

Обгазиха ме с газ, смачка ме тълпата в Турция, но бях вдъхновена Коя е тя Мариана Векилска е родена на 11 април 1974 г. в София. Завършила е столичната Английска гимназия и МИО в УНСС. В САЩ е карала курсове по драма в университета на Централна Флорида. Работила е в правителствената информационна служба в Министерския съвет

Свидетели спасяват Гевгелийски

Свидетели спасяват Гевгелийски

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г

Къци бърз и яростен на велосипед

Къци бърз и яростен на велосипед

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Слави Ангелов: Оставали са 2-3 месеца живот на Теодора заради рака (Видео)

Слави Ангелов: Оставали са 2-3 месеца живот на Теодора заради рака (Видео)

Премиерата на “233 метра между живота и смъртта”, филм на Слави Ангелов, е в събота по Нова тв Всъщност Теодора и Михаил се опитват да поставят двоен рекорд на Гинес - първият за най-дълбоко гмуркане на жена, а вторият за двойка, тъй като мъже са се гмуркали на 330 м. Един от поддържащите им водолази се спуска на такава дълбочина

160 нови случая на COVID-19 в България, 12 са починалите

160 нови случая на COVID-19 в България, 12 са починалите

160, с 51 повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 3526 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 19 283, от които 4637 активни

Папагалът Джаро пее и имитира животни (ВИДЕО)

Папагалът Джаро пее и имитира животни (ВИДЕО)

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Бобито, Келеша и Пожарникаря се пържат пред Темида

Бобито, Келеша и Пожарникаря се пържат пред Темида

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"

Удължават извънредната епидемична обстановка до 30 ноември

Удължават извънредната епидемична обстановка до 30 ноември

Министерският съвет на Република България прие Решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 октомври 2020 г. до 30 ноември 2020 г. Пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб

Доган нарисува Наим

Доган нарисува Наим

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември

Баба Тодора затворена вкъщи от година

Баба Тодора затворена вкъщи от година

94-годишната жена живее на тъмно в дома си  Иво АНГЕЛОВ Баба Тодора не е излизала от дома си вече една година! Допреди месеци 94-годишната жена е здрава, ходеща и обичаща живота дама. За нещастие, краката й започват да отказват, появяват се болки в колената и Тодора започва да се придвижва с проходилка

109 нови случая на COVID-19 в страната, двама са починали

109 нови случая на COVID-19 в страната, двама са починали

109 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 3 049 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 19 123, от които 4 608 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е