Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/8892543 www.bgdnes.bg

Легендата Ивайло Йорданов: С труд и пот се успява в "Спортинг"

Кой е той?

Ивайло Йорданов е част от Пеневата чета, която детронира световния шампион Германия на мондиала през 1994 г. и стигна до бронзовите медали на първенството. Иво е легенда на португалския "Спортинг", клуб, славещ се с една от най-добрите школи в света.
Йорданов играе в състава на "лисабонските лъвове" между 1991 и 2001 г, записва 184 мача и бележи 56 гола. Именно от "Спортинг" започва пътят към славата за Кристиано Роналдо, една от най-ярките звезди на футболния небосклон. Информацията, че нападателят на "Левски" Станислав Иванов е попаднал в полезрението на "Спортинг", се появи миналата седмица и бързо развълнува футболната ни общественост. Как се успява в португалския гранд? Ивайло Йорданов разкрива истината за това пред читателите на "България Днес".

- Г-н Йорданов, появи се информация в медиите, че Станислав Иванов от "Левски" може да премине в "Спортинг" (Лисабон), вие сте легенда на този клуб. Какви са възможностите пред това безспорно талантливо момче да пробие в първенство като португалското?
- При положение че има интерес от "Спортинг", значи това момче има качества. Доколко той ще успее да ги развие и да заиграе в силно първенство - това зависи само от него. Станислав трябва да даде всичко от себе си. Само така ще докаже, че заслужава да играе голям футбол. Трябва да бъде готов на всичко, за да сбъдва мечтите си. Предполагам, че той е гледан от представители на "Спортинг" не един и два пъти. Но крайното решение се взема след консултации в скаутското звено, в треньорското ръководство, при президента... Как ще се развият нещата в случая със Станислав Иванов, предстои да се разбере.
- Очевидно процесът по привличането на футболисти в клуб като "Спортинг" е дълъг и се правят много проучвания...
- Точно така. Не става с това да гледаш даден футболист в един мач и да кажеш - ок, взимаме го. Организацията в "Спортинг" е на съвсем различно ниво. Търсят цялостна информация за играчите, които искат да привлекат.
- Последните двама българи, които бяха в "Спортинг" - Симеон Славчев и Валери Божинов, не успяха да блеснат в Лисабон. Защо стана толкова трудно наши играчи да пробиват в големи клубове?
- Има редица фактори за това дали даден футболист ще успее да се наложи в чужбина. Много е важно и да се опазиш от контузии. Това, което съм го казвал и на Божинов, и на Славчев, е, че всичко е в техните ръце. Когато си чужденец в един отбор, независимо в коя страна, ти трябва да си по-добър от местните. Трябва да се доказваш не само на всеки един мач, а на всяка една тренировка. Труд и пот. Това е рецептата. И да гориш на терена. Мисля, че това важи за всеки един играч, който иска да пробие извън България. Нужна е страшно много работа.


- Каква е тайната на успеха на "Спортинг" при работата с млади играчи? Този клуб непрекъснато изгражда футболисти на световно ниво. Кристиано Роналдо е най-яркият пример, но има и много други.
- Скаутското звено на "Спортинг" за подбор на деца за школата работи много добре. Освен това базата на клуба разполага с всички необходими условия за развитието на млади футболисти. Осигурено е всичко - и настаняване, и училище. Хубаво е да се отбележи, че образованието е много важно за клуба и в никакъв случай не остава на заден план. Тренира се на прекрасни затревени терени. Има момчета, които са набелязани от "Спортинг", но живеят извън Лисабон. Те си остават в своите семейства и тренират в родните си места. Но развитието им е следено непрекъснато. В момента, когато се прецени, че те трябва да бъдат взети на място в Лисабон, клубът прави необходимото за да ги привлече. Това са един вид филиали на "Спортинг". Но всичко това е свързано и с много пари.
- Филип Кръстев от "Славия" подписа договор с филиал на "Манчестър Сити", как виждате перспективите пред него?
- И той, и Стаси трябва да се пазят от главозамайването. Същото важи и за Мартин Минчев, който премина в "Спарта" (Прага) и е момче с много качества.

Колкото до Филип Кръстев, той е изкачил едно стъпало от стълбата - има договор с филиала на голям клуб. Просто трябва да продължи да се катери. По пътя в този процес неизменно се проявява ролята на парите. За мен те не бива да са основният мотив за един млад футболист. Да, парите са важни и всяка една работа трябва да се заплаща. Но финансите не бива да бъдат на първо място, когато става дума за футбол. Това е лично мое мнение и не искам никого да ангажирам с него. В основата трябва да бъдат любовта към играта и желанието да се докажеш. След това ще дойдат и парите.
- Селекционерът на националния отбор Георги Дерменджиев не крие желанието си да налага млади играчи в състава, а сега ни предстои бараж за класиране на европейско първенство срещу Унгария. Какви са шансовете ни да играем на този форум?
- Искрено се надявам да се класираме на европейското. След като сме стигнали до тази фаза на баражите, значи имаме своите шансове. Всичко зависи от самите нас. Дано този път успеем да се възползваме от възможността и отидем на финалите на европейското. Това може да даде силен тласък на футбола в България.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама