Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8896667 www.bgdnes.bg

Сириецът с лекарствата тайно осъден условно

Грозят го поне 5 години зад решетките

Амир Хусаини погнат за скатани данъци от над 3 милиона лева през фирма на леля си

Тайно осъден на 3 години условно е сириецът с български паспорт Амир Мохамед ал Хусаини! Чужденецът с двойно гражданство доби известност с далавери със скъпи лекарства и с източване на данъци. Той е признат за виновен за престъпление против паричната и кредитната система, като магистратите му дават 5-годишен изпитателен срок. Това става ясно от съобщение на специализираната прокуратура, научи "България Днес".
Сега разследващите погват Хусаини за участие в организирана престъпна група, създадена с цел данъчни престъпления при вътрешнообщностни придобивания на скъпо струващи лекарства, предимно от Великобритания. Преди броени дни в спецсъда е внесен обвинителен акт за схемите с хапове. Според обвинението от началото на 2016 г. до 14 декември 2017 г. е избегнато плащането на ДДС в особено големи размери на две фирми, контролирани от престъпното сдружение, като групата нанесла щета на държавния бюджет в размер на над 3 милиона лева.

Реклама


Доказателствата сочат, че бандата от шестима е била създадена и ръководена от Амир Хусаини. Той наложил схема за привидно движение към двете дружества на лекарствени продукти, предмет на вътрешнообщностни придобивания. Едното от дружествата било управлявано от леля му, а самият той заемал в него длъжността домакин, сочат от прокуратурата.
По документи получатели на лекарствените продукти били фирми от типа липсващ търговец с малоимотни и малограмотни собственици от ромски произход, без служители и техническа обезпеченост. След това стоките се префактурирали на други дружества бушони, а накрая действащи фирми брокери декларирали доставки на лекарства към реални клиенти. По този начин скатаният ДДС е легализиран чрез сделки със стоки. Дневниците за "покупките" на фирмата на леля си Хусаини съставил през 2017 г., разкриват разследващите. Очаква се по лекарствената афера съдът да насрочи разпоредително заседание.
Оказва се, че заради условната присъда сириецът е заплашен от ефективен затвор. Обвиненията му за схемата с ДДС са за периода на изпитателния срок на получената от него присъда. Така, ако бъде признат за виновен, той ще трябва да излежи и 5 години по другото дело.


За разследването на лекарствените шашми става ясно още през 2017 г., когато висши прокурори съобщават подробности за проведена спецакция. По време на нея са претарашени над 60 адреса в София, Шумен, Сливница и Пловдив, разпитани са десетки свидетели. Според следователите 38-годишният тогава сириец организирал реекспорт на лекарства, платени с пари от здравната каса и изписвани от болници и аптеки. По този начин е изнесъл незаконно в ЕС медикаменти за над 80 млн. лева само за година и е оставил стотици пациенти у нас без необходимите животоспасяващи лекарства.
Амир Хусаини е собственик на компанията "Чирита", търговец на едро на лекарства, която има складове в столичния квартал "Хаджи Димитър". Това било едно от хранилищата, където скъпите лекарства за онкоболни са били препакетирани и подготвяни за продажба в Европа, където цената им е в пъти по-висока. В същото време тук е имало дефицит и пациентите са ги намирали трудно. В схемата са участвали и недобросъвестни лекари, които нарочно са изписвали липсващите медикаменти, разкриват криминалисти.
Още преди време Хусаини е подпукан за данъчни шашми. Той е обвинен като част от престъпно сдружение на Иван Иванов и Христо Георгиев. Като членове са посочени Симеон Христов, Ани Савова, Йордан Йорданов, Борислав Ромилов, Филип Атанасов, Костадин Костадинов, Георги Андонов. Според прокуратурата те организирали схема за издаване на фиктивни фактури, които се използвали от реални фирми, за да си приспадат ДДС. Амир Хусаини бе обвинен, че е издавал фактурите менте, които декларирал пред НАП като реални, с което източил над 300 хил. лв. от бюджета. Разследваните пресмятат, че с разбиването на престъпната задруга са спестили над 30 млн. лв. на хазната от фиктивни сделки. Делото е внесено още през 2013 г., но е прекратено, след което разследващите го внасят отново в началото на 2016 г. Данъчното дело още се точи в спецсъда, като поредното заседание е насрочено за септември.


Авер каратист

Като каратист стана известен аверът на Хусаини, с когото заедно търкат подсъдимата скамейка за източване на данъци - Симеон Христов. Той участва в инцидент на столичния бул. "Черни връх" преди години, при който се хвърли да бие ударилия го шофьор. Христов напада водача на шкода Георги Милев, а кадри от бруталното меле са качени и шокират потребителите на социалните мрежи. Биячът бил бесен на колегата му на пътя, задето блъснал скъпарското му BMW X5. Затова беше прибран за причиняване на лека телесна повреда.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама