Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8900674 www.bgdnes.bg

Народният певец Владислав Славов: Пея по Вазов и Вапцаров

Подкрепям младите, не харесвам опростачването в политиката

КОЙ Е ТОЙ:
Владислав Славов е народен изпълнител. Роден е в Свищов, където завършва професионалната гимназия "Алеко Константинов". Славов е управител на музикална компания, организираща най-мащабните концерти у нас. Той е инициатор и на турнетата "Вечните песни на България", "Златните български хитове на всички времена" и др. Продуцирал и издал е и последните албуми на "Сигнал", Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Роси Кирилова, Кристина Димитрова, Силвия Кацарова, Мими Иванова и Развигор Попов и др. Бил е и водещ на телевизионно предаване "Вечните песни", което се стреми да съхрани българското. По време на пандемията той записа и издаде албум, носещ заглавието "Имам си родина".

Виктория СТОЯНОВА

- Последният ви албум "Имам си родина" излезе преди седмици и е със стихове на Вазов, Вапцаров и др. емблематични поети. Как се роди идеята за него?
- Започнах го в първия ден от пандемията. Имах планирани пътувания, които заради коронавируса се отложиха и ми бяха върнати пари от туристически агенции. Тогава Стефка Берова ми каза: "Защо с тия пари не направиш един албум, който да остане във времето?", и аз много се замислих. Извадих едни от любимите ми стихосбирки на Вапцаров, Евтим Евтимов, Борис Христов и др. и така се роди тази идея.

Реклама

Заглавието на албума дойде, след като отворих на първото стихотворение от единствената стихосбирка на Вапцаров "Моторни песни". То беше "Имам си родина" и го записах на телефона. Точно месец ми отне да запиша всички 11 песни от албума. Това са едни от най-любимите ми стихове, които съм слушал във времето. В началото на юни направих и онлайн концерт, в който представих албума, и там споделих защо съм избрал тези стихотворения. Вярвам, че хората, които четат българска поезия и слушат българска музика, ще се формират като хора и ще формират децата си да бъдат по-добри. Исках да направя нещо различно, защото никой не се интересува днес от некомерсиалното.


- Защо точно Вазов и Вапцаров? Има ли интерес към поетите ни, превъплътени в музикалния жанр?
- Промотирах албума на 2 юни в една онлайн платформа и още тогава достигна до над 150 000 гледания, имах 50 000 запитвания и над 20 хил. коментара от хора. Успях да изчета всички и смея да кажа, че бяха изключително положителни. Запознах се и с много мои роднини, които не познавах досега, но те си спомняха за моя дядо и как е свирил на китара. Много хора се радваха да чуят любима българска поезия, да чуят нещо различно. Нещо българско. Напълно сам съм финансирал албума и не съм търсил печалба или спонсорства. Има и съвсем нови песни по стиховете на Джагаров "Земя като една човешка длан" и на Евтим Евтимов "Паисий обикаля още". Много се зарадвах, че тези стихове изграждат мост между младите хора и вечните поети.
През голяма част от пандемията ставах рано и започвах да работя по песните. Прочетох над 100 стихотворения и имам идея за още 3 подобни албума. Има още толкова хубави български стихотворения, които не успях да направя, като тези на Ботев, Смирненски.
- Кое е стихотворението, което е най-близо до вас като светоусещане?
- Всички са близо до мен. Първото стихотворение, което научих, е "Аз съм българче". Това беше и последната песен от албума, която направих. Написах нова музика по тази велика творба на Вазов. Всички тези неща са ме формирали като човек.
- Подкрепяте ли протестите и ходите ли?
- Подкрепям младите хора, които искат да се върнат в България и които искат да продължим напред по умен начин. Не харесвам езика на омразата, както и начина на говорене, опростачен в политическата сфера. Искам всичко да се върне на онова ниво и да бъдем интелигентни хора и пред света, и пред нас, и пред децата ни. Подкрепям всички, които мислят, че имат бъдеще в България, самият аз реших да остана в родината си, да си плащам данъците тук. Смятам, че в България има бъдеще. Най-лесно е да отида да мия чинии в Англия и да пея по някакви кораби. Смятам, че човек си тежи най-много на мястото, когато си е на собствената земя, в която е роден.
- Управлявате и музикална компания. Какви загуби търпите след коронавируса?
- Откакто започна пандемията, не сме направили нито един концерт и нямаме никакви финансови постъпления. Фатално е всичко, което стана, защото много хора, работещи в сферата, се преориентираха - озвучители, осветители започнаха да работят други неща като бармани, сервитьори. Много хора се чудят как да си платят тока, имат по 2 деца, не знаят как да ги изхранят. Това е лошото. Ние възстановяваме концертната си дейност на 30 август в Летния театър във Варна с нашето турне "Златните български хитове" с Орлин Горанов, Марги Хранова, Кристина Димитрова и др. Стартираме малко късно, за да може хората да дойдат и да се насладят на хубава музика в последните летни дни. На 8 декември се надявам да завършим в зала 1 на НДК. Надявам се хората да не ги е страх от тези болести и това да не ги спре да дойдат и да подкрепят българската музика.
- Има ли опростачване в музиката ни?
- С музика се занимавам цял живот, станал съм и свидетел на ранните фолквремена и развитието на българската музикална култура. Смятам, че българинът има различни нужди. Знае какво му трябва, за да отиде на театър, и какво му трябва, като отиде в дискотеката. Видял съм, че музиката, която се прави у нас, е за различни моменти от деня на българина. Смятам, че няма опростачване. Когато пийне 2 ракии, българинът има нужда от една музика, но когато е с децата си и иска да ги възпита, им пуска "Райна Попгеоргиева". Това също ме радва. Народната музика се слуша все повече и се прави все повече. Има много млади хора, пеещи и танцуващи народно. Мисля, че българинът се е запазил заради културата си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама