Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8900682 www.bgdnes.bg

Този 97-годишен дядо пребори вируса

Чудо в пандемията 

Един от най-възрастните оздравели в Европа 

Внукът на Ибрахим му предава заразата 

97-годишен дядо пребори коронавируса!
Дядо Ибрахим Таир от смолянското село Борино успя да надвие страховитата зараза.
В началото на миналия месец пенсионерът внезапно вдига температура. Уплашеното му семейство вика линейка. Дядото е приет в болницата в Смолян, където му е направен тест за COVID-19. Той изненадващо се оказва положителен.
Роднините на възрастният човек са в шок, защото не могат да си представят откъде Ибрахим е пипнал заразата.
"Дядо почти не излизаше, само веднъж за петъчната молитва. Реално той нямаше откъде да хване вируса", споделя пред "България Днес" 30-годишният внук на стареца Шанол Таиров.
Моментално за състоянието на 97-годишния старец е информиран синът му Ахмед.
"Бях в Пловдив, когато ми се обадиха с новината, че баща ми е приет в болница. Тръгнах веднага към Смолян. Лекарите казаха, че трябва да остана като негов придружител по време на цялата му карантина", разказа пред вестника 68-годишният Ахмед Таир. И допълва: "Първоначално имах опасения за собственото си здраве. Вероятността и аз да се заразя беше голяма. На четвъртия ден ми направиха PCR тест, който беше отрицателен".
Дядо Ибрахим и синът му Ахмед са поставени в болницата под 14-дневна карантина. Такава е съдбата и на останалата част от фамилията.
Остава обаче въпросът откъде старецът, който не излиза от къщата си, се е заразил. Лекарите, които лекуват възрастния човек, предполагат, че вирусът е предаден от човек от семейството. Теорията им се оказва вярна.


На всички от фамилията са направени тестове. Като преносител на COVID-19 е установен внукът Шанол. Това се оказва съвсем логично, защото именно Шанол се грижи за дядо си. Двамата спят в една и съща стая.
Пред вестника Шанол откровено разказва, че не знае как и къде е бил заразен. Изненадан е от положителния резултат: "Оказах се с коронавирус! Като ми направиха теста, резултатът ми беше положителен. Не знам как съм се заразил" - казва Шанол.
През това време дядо Ибрахим и синът му продължават да са под карантина в болницата. Въпреки че попадат в рисковата група, успяват да преборят заразата. След изтичането на карантината тестовете и на двамата са отрицателни и се прибират вкъщи.
Изпълнителният директор на болницата, в която е приет възрастният пациент, д-р Марин Даракчиев споделя, че дядо Ибрахим е изписан в средно добро състояние и успява сам да се придвижи до колата на сина си.

Реклама


Въпреки това заразата се отразява зле на възрастния човек. Според семейството на 97-годишния дядо след прекарването на COVID-19 той не е същият.
"Вече не става, лежи по цял ден на леглото, само ходи до тоалетна и да се храни. Вирусът го изтощи, а старческа болест го хвана", признават роднини.
Въпреки това те се надяват, че последиците ще отшумят и дядо Ибрахим отново ще стане активен.

Захар за дълголетие

Помолихме семейството на дядо Ибрахим да издаде тайната на дълголетието му. Оказа се, че пенсионерът обича да му е сладко и затова слага захар на всичко, което яде.


Има и друг рекордьор

У нас има и друг достолепен българин, който въпреки възрастта си успя да надвие коронавируса. Това е 92-годишният дядо Тодор. Той стана един от най-възрастните пациенти в Европа, преминали през болестта, съобщиха от Военномедицинската академия, където е лекуван мъжът.
"Днес към дома си тръгва един пациент със силен дух! Горди сме, че помогнахме", споделиха в началото на месец май от лечебното заведение.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама