Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8929139 www.bgdnes.bg

Отказаха помилване на митничаря Фози

Попарени са мераците на бившия митничарски шеф Георги Владимиров-Фози да напусне панделата! Някогашният началник на митниците в Гюешево и Олтоманци беше осъден на 4 г. затвор за контрабанда на цигари менте през границата. Година и 3 месеца преди да изтече наказанието му, Фози се опитва да омилостиви магистратите, за да го помилват, но без успех.

"Съжалявам за извършеното. Считам, че съм се поправил", споделя известният митничар пред съдия Даниела Борисова от Софийския градски съд. Защитата изтъква, че Фози е направил всичко по силите си, за да се поправи, и признава отрицателния ефект от извършеното. Иска да излезе на свобода, за да се грижи за двете си деца.
Проблем с трудовите дейности в зандана го оставя на топло. Магистратите отчитат, че пандизчията е с частично изградени трудови навици. Той бил освободен от работа по молба на работодателя за системно неизпълнение на поставените задачи. Според справката той се е трудил само в началото на престоя си в Централния софийски затвор.
Фози се включва в заседанието чрез видеовръзка по скайп като мярка срещу разпространението на коронавируса. Той обвинява именно Ковид-19 за несгодите си. Заради изолацията покрай пандемията не е могъл да полага труд, но инспекторите не са отчели това, жалва се защитата му. "Не спорим, че той се е трудил към момента на постъпване в затвора, но към настоящия момент не е така", отбелязва прокурор Михаела Райдовска. Съдът се съгласява с тезата й и преценява, че Владимиров не се е поправил достатъчно.
Той е обвинен от прокуратурата, че от август 2011 г. до юни 2012 г. е участвал в организирана престъпна група за контрабандни цигари, ръководена от застреляния Борислав Манджуков.

Реклама

Според разследващите Фози е улеснявал нееднократно групата, като е осигурявал безпрепятствено вкарване на големи количества цигари без бандерол през ГКПП Кулата. Съдът оправдава митничаря за това, че е участвал в групата, но намира категорични улики за това, че е подпомагал контрабандата.
Той е обсъждал контрабандната схема. Съдействал е за покупка на камиона, с който от Гърция са вкарвани цигарите, снабдяването му със застраховка и дори отстраняване на възникнала повреда по време на преноса. Основният принос на Фози е в "изчисляване на точния момент, в който камионът да премине през ГКПП Кулата, основаващ се на опита му като дългогодишен митнически служител и началник на митнически пункт", мотивират се съдиите.
Самият Владимиров лично разяснил на шофьора на камиона как да се държи на митницата и да сложи кутии за обувки над цигарите, за да не се забележи нелегалната стока. Експертизите показват, че общото количество цигари менте възлиза на близо 1 млн. кутии от различни марки на обща стойност близо 7 млн. лв.


Покровителство

Четири пъти се връща на работа, след като е уволняван, скандалният митничар. Решението, че трябва да влезе в килия, го заварва като служител в митниците. Месеци по-рано той успява да отмени заповедта за уволнението си, издадена след акцията "Цигарджиите" и отново заема поста шеф на ГКПП Олтоманци, разкриват запознати. По същата схема Владимиров успява три пъти преди това да се върне на бял кон в митниците след уволнения заради различни контрабандни афери.
След като Фози е прибран на топло, негови колеги издават, че за поредното му възстановяване на работа пръст има негов познат политик. През годините между БСП и ГЕРБ вървят престрелки с взаимни обвинения, че техни хора подкрепят Фози. Докато е вицепремиер, Цветан Цветанов каза в парламента след акция "Цигарджиите": "Скоро беше задържан един интересен човек на име Фози. Трябва да ви кажа, че депутат от Коалиция за България от Кюстендил се е обаждал, за да го покровителства. Не знам дали това е Мая Манолова, тя може да каже". На свой ред Манолова отсече: "Не аз покровителствам Фози, а депутат от ГЕРБ".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама