Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8972023 www.bgdnes.bg

Фахрадин измаза дома с кравешка тор

Уникална смес между глина и кравешка тор използва при строежа на къщата си актьорът Фахрадин Фахрадинов. Иновативната мазилка е положена върху вътрешните стени в дома на Фахрадинов, хвали се самият той. Глинено-торовата смес не издава никакви зловонни аромати, обясняват специалисти. Дори напротив, благодарение на нея в помещенията се постига микроклимат, който влияе положително.
"Готови сме с първа ръка глина, слама и кравешка тор "кал дханг", написа актьорът. За онагледяване той пусна снимки от измазаните с тор стени на бъдещия си дом.
Къщата е нов прочит на приказката за "Трите прасенца". Вместо обичайните тухли и бетон звездата от сериала "Забранена любов" залага на древни строителни техники, вдъхновени от увлечението му по индийската философия Харе Кришна. За целта при изграждането на стените се използват пресовани сламени бали. Те са от ръж и така шансът в тях да се заселят насекоми или мухлясат е нула. Подобно строителство от години се използва в Западна Европа, а според архитекти сламата е изключително добър изолатор. Вместо бетонни основи се прави дървена конструкция, което прави цялата постройка напълно екологична.


Като допълнителен бонус древната ведическа наука е използвана още при проектирането на къщата. Това позволява да се подобрят духовните вибрации в постройката за сметка на негативната енергия. Подобен баланс гарантира на обитателите много положителни ефекти, като по-голяма финансова сигурност и по-добри взаимоотношения между хората, живеещи там, обясни преди време актьорът.


Използването на екотехнологии се отразява и на цената.
"Цена 905 евро засега за РЗП 227 кв.м. Но имам още доста да довършвам. Нямам бани, подови настилки, тавани да се боядисват още две ръце, глинена мазилка, вътре дървена обшивка, после варови, кухня, ограда, веранда, градина, гараж, обзавеждане", отговаря Фахрадин Фахрадинов на свои фенове. По думите му подобна сума трудно може да бъде събрана от заплатата му като актьор в театъра, но с участието му в сериали и това е възможно.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама