Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8990371 www.bgdnes.bg

Преболедували спасиха лекарка с КОВИД

Д-р Стоянка Ненкова пребори заразата с кръвна плазма 

Лекарка пребори коронавируса благодарение на преболедували заразата, които й дариха кръвна плазма с антители.
Тежкото положение на д-р Стоянкава Ненкова стана публично достояние, след като в края на миналия месец нейни близки пуснаха апел за търсене на кръв от преборили КОВИД-19.
Лекарката няколко месеца работи с тежко болни от вируса в интензивното респираторно отделение на болница "Св. Марина" във Варна. За зла беда жената се заразява и на 10 август е регистрирана с положителен тест. През следващите дни състояние й се влошава и по-късно е настанена в собственото си отделение с тежко протичаща инфекция. "Надеждата ни е да успеем да прелеем плазма от преболедували пациенти, преди да са я включили на апаратна вентилация. Трябва ни поне един оздравял с кръвна група Б", апелираха тогава близките.
Мнозина се отзовават на повика за спасяването на човешки живот, като се намират и подходящи дарители. Първата плазма е прелята на лекарката на 26 август и резултатите не закъсняват. Белите й дробове се изчистват, а респираторът е изнесен от болничната й стая. Ненкова е с кислородна маска, но подаването постоянно бива намалявано, тъй като тя диша все по-самостоятелно всеки следващ ден. Два отрицателни PCR теста на 4 и 5 септември потвърждават добрата новина - лекарката е излекувана и ще е изписана.
"Огромни благодарности на екипа "Св. Марина", както и специално към ръководството на болницата. Без тях дори и плазмата нямаше да има значение... Нямаме думи, с които да изкажем признателността си към човеците, които дариха от кръвта си. Поклон! Благодаря на всички, които участвахте чрез споделяне и писане - за съпричастността, милите думи и подкрепата ви", заявиха близки на докторката. И добавиха: "По време на кампанията се случи нещо страхотно. Създаде се фейсбук страница, в която други нуждаещи се могат по-лесно и акуратно да намерят помощ в търсенето на плазма - "Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама