Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9000458 www.bgdnes.bg

Евтини домати в Одрин привличат българи

След отпадането на карантината и PCR тестовете

Пособията за новата учебна година излизат наполовина 

Бум на пазаруващи българи в Одрин!
Нашенци масово пътуват и пълнят чантите в югоизточната ни съседка след отпадането на 14-дневната карантина и премахването на изискването за направата на PCR тестове.
Над 20 000 души са преминали границата само за два дни, отчетоха от граничните пунктове Капитан Андреево и Капъкуле. Заради огромния наплив от пътуващи са се образували задръствания, обясниха още граничарите.


Масово струпване на хора е имало и на пазара в Одрин, където проверка на "България Днес" показа, че цените са в пъти по-евтини, отколкото у нас. Килограм домати се продава за 50 стотинки, докато по родните тържища е почти невъзможно да бъдат намерени под левче. В големите супермаркети цената скача до 2,50-3 лева за килограм. Друг сезонен зеленчук - патладжанът, също е на много по-приемливи цени. Килото на одринския пазар е левче, докато у нас е двойно повече. Традиционно от години перилните и почистващите препарати в югоизточната ни съседка са много по-евтини, отколкото у нас. Това е повод не само обикновените пазаруващи, но и търговци да пътуват и да купуват големи количества, за да зареждат обектите си.


Осезаема разлика има и при дрехите. Най-скъпите дънки са по 25 лева за чифт, като могат да се намерят и за 15 лева. Тениски по 3 лева се срещат почти навсякъде и също се купуват в огромни количества.
Сериозен интерес има и към училищните пособия за началото на учебната година. Подготовката на дете с раница, тетрадки и останалите необходими неща излиза наполовина по-евтино, отколкото, ако трябва да си ги набавите в България, кълнат се доволни потребители.
"Дори с парите, които даваме за гориво, пак излиза по-евтино да се пътува до Одрин. Хем правим разходка, хем пазаруваме на добри цени. Карантината ни спираше, но сега можем отново свободно да се движим", разказаха с голяма усмивка пред "България Днес" свиленградчани, които са сред най-честите посетители на популярния пазар в Одрин.
Задължително на влизане и излизане от тържището в турския град хората се дезинфекцират, за да не разнасят заразата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама