Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9002578 www.bgdnes.bg

Мамин дилър се измъква след сделка с Темида

С 2 години условно се измъква от хватката на Темида младеж от Елин Пелин, спипан да пласира дрога с трима свои авери. Споразумение със спецпрокуратурата сключва 25-годишният Кристиян Иванов, научи "България Днес". Групата от градчето край София нашумява с това, че майки на невръстните дилъри са им помагали, като са возели наркопратки от столицата и са изхвърлили буркан с марихуана по време на тарашите.
Повечето от заелите се да пласират отрова са родени през 1995 г. Прокуратурата погва Кристиян Иванов, Светослав Велев, Асен Мариновски и Цветан Бегинов. Според прокуратурата те действали от октомври 2018 г. до деня на залавянето им - 7 декември 2019 г. Шиткали наркотици основно в Елин Пелин, понякога имали поръчки и от София.
Разследващите получават сигнал за незаконната дейност още през февруари м.г. и започват да дебнат младежите. Така установяват, че дилърите не ползват толкова мобилни приложения за комуникация, а разчитат на друга система. Единият звъни, което означава, че има нужда от зареждане с наркотици, а зареждачът затваря. След като зареди с дрога, той връща позвъняване, което ще рече, че дозите могат да се вземат.


Момчетата търгуват най-вече амфетамини и марихуана, разкриват криминалистите. Те успяват да открият и депо в столичния квартал "Триъгълника" на основния член на групата, откъдето бандата се снабдява със стока. Той е получавал наркотиците и ги е разфасовал така, че да могат да се пласират на улицата. Складът е разбит, след като ченгетата заварват и документират сделка с дрога пред него.
При претърсването полицаите се натъкват и на друга находка - фалшиви евробанкноти в купюри от по 100 на обща стойност 260 хиляди евро. По този начин разбират, че освен наркодепо мястото е използвано и за склад за пари менте. "Експертите ще кажат с какво качество е самата банкнота, но на пръв поглед изглеждат с добро качество", коментират разследващите.
По-голямата изненада за тях идва, когато тръгват да тарашат къщите на младежите в Елин Пелин. По време на обиските майката на едно от момчетата не издържа да гледа сина си с белезници и решава да му помогне. Тя пробва да предвари униформените, намира буркан, в който синковецът й къта марихуана, и го изхвърля през терасата. Действията й обаче не остават скрити за зорките погледи на полицията.

Реклама


По време на разследването става ясно, че друга майка е помагала на наследника си, като е превозвала наркопратки от столицата към близкото градче. "Толерирането на тази дейност от родители е крайно неприемливо. Необходима е здрава семейна среда", заявява на брифинг след акцията заместник-директорът на ГДБОП Стоян Темелкиев. Задържаните са имали подкрепата на своите роднини, потвърждава и тогавашният шеф на спецпрокуратурата Димитър Франтишек. По думите му действията на родителите показват, че са били запознати с нелегалните занимания на децата си.
Обвиненията конкретно срещу Кристиян са за участие в престъпна група и за държане на малко над 3 грама марихуана с цел разпространение. След като се признава за виновен, магистратите му определят 4-годишен изпитателен срок. По всяка вероятност той предпочита да приключи взаимоотношенията си с правосъдието, вместо да се влачи с години по съдилищата. Кристиян прекарва 3 месеца в килия и още 3 месеца под домашен арест. След това е пуснат срещу 5 бона гаранция. С одобряването на сделката съдът му връща внесената сума. Аверите му ще чакат делото срещу тях да бъде внесено в съда.


Друг квартет

Друг престъпен наркоквартет от Елин Пелин е изловен само 4 дни преди акцията срещу Кристиян и компания. При спецоперацията от 7 адреса и автомобили са иззети 1,8 кг канабис и 1,2 кг амфетамини в различни разфасовки, подготвени за разпространение на черния пазар. Според разкритията на ченгетата дилърите се снабдявали със стоката от доставчици на едро от София. След разбиването на тази група се отворила ниша за конкурентите им, но не за дълго.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама