Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9006318 www.bgdnes.bg

Фалшив алкохол отново плъзна по интернет advertorial icon

Сайтове преливат от оферти с нелегална пърцуца със съмнително качество

Вече няколко години е забранено публикуването на обяви, включително в интернет, чрез които се предлага продажба на алкохол без платени налози. Всяка есен обаче, с началото на активния сезон за варене на ракия, сайтовете за масово пазаруване буквално се наводняват от предложения за продажба на нелегален алкохол. Същото се наблюдава и тази есен, сигнализират от Асоциацията за защита на потребителите.

И въпреки контрола, който се опитват да наложат държавните органи, много търговци успяват да реализират огромни количества нелегална продукция под етикета "домашно производство", което обаче е много далеч от представата за пивка ракийка, направена по стара българска рецепта. А заради по-ниската цена на уж домашния алкохол мнозина се изкушават да си поръчат по интернет. Така измамниците изпращат по куриер готовите туби със съмнителна течност, маскирана като друг продукт, а куриерите се доверяват на написаното в товарителницата и не проверяват действителното съдържание на пратката. И уви, законът се заобикаля успешно.

Да си купуваме ракия от интернет крие сериозен риск за здравето, тъй като няма как да знаем при какви условия е приготвен алкохолът, предупреждават лекарите. Проблемите с уж домашната ракия се крият в това, че се прави от всякакви прогнили плодове, мухлясали компоти и сладка - всичко, което може да вдигне алкохолния градус. Паралелно с това не се спазват и никакви производствени изисквания, а това увеличава опасността от отделяне на метилов спирт. Запознати разказват, че някои хора дори варят ракия в стари барабани на перални. Хигиената при подобен процес естествено е нулева. Казаните се ремонтират със странни материали, използват се и отровни химически лепила. Загорелите казани също се обработват и чистят с химикали, което крие допълнителен риск от натравяне. Има и редица случаи, когато преливат изварената ракия в съдове, в които преди това са се съхранявали отровни материали.

Реклама
Реклама
Реклама