Готвач помага на Релето от "Наглите"

Приятел
Автор: България Днес

Даниел Димитров - Данчо Релето има да лежи още 3 г. и половина

Даниел Димитров - Данчо Релето има да лежи още 3 г. и половина

На помощ на Даниел Димитров-Релето от групата на "Наглите" се притича главният готвач на затвора, където той лежи. Тъй като Релето се е трудил в кухнята на затвора, кулинарят пише характеристика, в която хвали похитителя и отбелязва, че изпълнява изключително добре възложените му задачи.
Дори и застъпването на главния готвач не помага на Релето и магистратите от Софийския градски съд преценяват, че осъденият на 18 г. за участие в престъпната група за отвличания не се е поправил достатъчно, отхвърляйки молбата му за предсрочно излизане от зандана, научи "България Днес".
През 2018 г. Данчо Релето отново пробва да измоли помилване. Мотивът му е, че иска да излезе от килията, за да си лекува зъбите. Срещу освобождаването му се запъва прокуратурата, която представя свидетелски показания, според които Димитров е присъствал на убийството на свой приятел, но не е реагирал. Тогава магистратите отчитат, че осъденият демонстрира готовност за поправяне, няма наказания или проблеми със съкилийниците си. Тъй като не е изпълнена изцяло целта на присъдата и не е изчезнал напълно рискът от рецидив, съдът го оставя в зандана.
Членът на "Наглите" още не се е превъзпитал, но затворническата администрация разполага със средства, с които да въздейства за формиране на ценностната му система, отсича съдия Мина Мумджиева. Пред нея е представена справка, според която Данчо Релето е излежал 11 г. и 7 месеца, а с работа е приспаднал още 2 г. и 8 месеца. От тежката му присъда остават още 3 г. и 7 месеца.
За времето си зад решетките Димитров има едно наказание от 2015 г., което вече е заличено. Освен това е награждаван многократно с "удължено свиждане за срок от 4 часа", "писмена похвала" и даже с "домашен отпуск за срок от 2 денонощия". Каторжникът е похвален и за работата си като хигиенист на администрацията в старата болница, която започва наскоро. Релето се справял добре с метлата и парцала, за което управата отчита, че се отнася отговорно към трудовите си задължения.


Че се забелязва положителна промяна при осъдения, се подписва и главният инспектор на панделата, който дава положително мнение за преместване на Релето в общежитие от открит тип. Изтъква, че рискът от рецидив е намалял от 33 на 26 точки, но не е променен в последните две години, забелязват магистратите.
Те не се трогват и от заявеното от защитата, че Релето е баща и трябва да се грижи за болната си майка. Заради здравословни проблеми на Димитров често му е разрешавано да си вземе отпуск, става ясно от данните по делото.
Групата за отвличания "Наглите" бе разбита в края на 2009 г. За похищенията по 18 г. затвор получиха Данчо Релето, Ивайло Евтимов-Йожи и Прокопи Прокопиев - Поли Културиста, а на 10 г. решетки бе осъден Любомир Димитров - Любо Гребеца, който отчасти съдействаше на Темида. Четирима бяха оправдани да са отвличали бизнесмени за крупни суми - Цветозар Славчев, братята Митко и Радослав Лебешковски и Павел Петков-Пелтека.
Двама от бандата не дочакват възмездие. Кирил Кирилов-Шкафа е разстрелян малко преди присъдата на първа инстанция. Соченият като член на "Наглите" Иван Пайнавелов-Сапата е убит преди процеса. За смъртта му и за убийството на Юлиян Лефтеров-Кунгфуто Любо Гребеца е осъден на доживотен затвор. Решаваща роля по делото имат показанията именно на Данчо Релето.
Според разследващите конкретният принос на Данчо Релето в престъпната организация на "Наглите" е да кара автомобилите, в които са натиквани жертвите. Той е признат за виновен за 6 похищения, но е оправдан за отвличанията на Васил Маникатов, Георги Георгиев, Румен Гунински и Борислав Атанасов.
Релето се жалва, че "Наглите" са заковани с показанията на защитените свидетели Найден Недев и Валентин Михайлов-Ихтиманския. Те си признавали за участието в групата, но не са подведени под наказателна отговорност за сторените престъпления, оплаква се Даниел Димитров. Запитан къде са милионите, изкарани от бандата, той насочва въпроса към Ихтиманския, който си признал, че прибирал от парите.
Без отговор остава и основният въпрос - кой е мозъкът на групата за похищения. Понеже за него не се намират доказателства, магистратите решават, че не е имало тартори, а решенията са се взимали общо от участниците.


Учи английски и италиански

Данчо Релето не си губи времето в пандиза, а интензивно посещава курсове по английски и италиански език, изтъква защитата му. Той е определен като активен участник в организираните културни и спортни мероприятия. Магистратите откриват, че осъденият член на "Наглите" е посещавал курсове по компютърна грамотност, италиански и английски език, но е прекратил посещенията, откакто е започнал работа. Лишеният от свобода е имал достъп до обучителни и образователни програми, но все още не е ясно защо не се е възползвал от тази възможност и след като вече е бил ангажиран с полагането на труд, чуди се съдия Мумджиева.
Пред нея Димитров се представя като автомонтьор, но се оказва, че няма професионална квалификация, удостоверена по съответния ред.

Яхтата с хашиша купена от турски курорт

Яхтата с хашиша купена от турски курорт

Британското разузнаване надушило пратката Българите останали без гориво край Аликанте Британското разузнаване е "надушило" товара от 6 тона хашиш, който бе открит на яхта с български екипаж край Палермо. В следенето на плавателния съд са се включили службите на няколко държави, включително и родната полиция

Двама си признават за сделки с оръжия от "Арсенал"

Двама си признават за сделки с оръжия от "Арсенал"

Един се отървава с условна, другият ще лежи заради стари присъди С условни присъди се измъкват двама членове на престъпна банда с участници служители на завод "Арсенал", които са спипани да търгуват с оръжия. Георги Гецов и Румян Топалов се признават за виновни и сключват споразумение със спецпрокуратурата, научи "България Днес"

Заловените българи с хашиш на Ескобар

Заловените българи с хашиш на Ескобар

САЩ дали разрешение за акцията, очакват се още арести Тоновете дрога с марка "Пабло" тръгнали от Колумбия Тоновете хашиш, заловени на яхта с български екипаж, са произведени и пакетирани в Колумбия. Това е мнението на италианските разследващи и техните международни партньори, съобщава изданието "Хроники на Кампания"

Страх сковава децата в Ковачевци

Страх сковава децата в Ковачевци

След убийството на 7-годишната Веселинка Хлапетата не смеят да минават покрай къщата на ужасите, в която е погубено момиченцето Страх сковава децата в самоковското село Ковачевци след опита за изнасилване и убийството на 7-годишната Веселинка на 7 юни. Това разкриват жители на махалата, в която бе извършено жестокото престъпление

Най-четени

Кралицата на София Васка Джурова: Мечтая да изобретя ново лекарство

Кралицата на София Васка Джурова: Мечтая да изобретя ново лекарство

Искам да имам ангажименти и като модел КОЯ Е ТЯ Васка Джурова е новата носителка на титлата "Кралица на София". Конкурсът за красота се завърна след ограничаване на мерките и в събота вечерта бе короновано 21-годишното момиче. Тя е родом от Гоце Делчев и е студентка по фармация в Софийския университет "Св. Климент Охридски". - Честита награда

Актьорът Петър Байков: Изпявам 45 различни гласа

Актьорът Петър Байков: Изпявам 45 различни гласа

Търся трудностите, за да ги преодолявам и да раста Кой е той Младият актьор Петър Байков е носител на световно отличие в дублажа заради умението да озвучава сам цели филми. Познат е и като финалист в шестия сезон на "България търси талант". Зад гърба си има редица ленти, дублирани с неговия глас - "Красавицата и Звяра", "Господарката на злото"

Любо Нейков: Няма да измествам Цитиридис

Любо Нейков: Няма да измествам Цитиридис

"Няма да измествам Цитиридис като вечерно шоу. Просто лятната програма ни е такава". Така звездата Любо Нейков отговоря на въпроса дали той е избраният вместо Николаос Цитиридис да ни забавлява всяка вечер с късно шоу. Екипът на гърка бе разпуснат само три седмици след като вечерното шоу бе съкратено наполовина от новото ръководство

Българи тормозят Лолита

Българи тормозят Лолита

Българи тормозят приятелката на Григор Димитров - рускинята Лолита Османова. Красавицата получава десетки съобщения с неособено добри думи и пожелания. Богаташката щерка е обект на атаки от страна на почитатели на най-добрия ни тенисист. Наред с комплименти от типа "много си красива" идват и доста обидни подмятания

Родилка почина по време на секцио, не са успели да спасят и бебето й

Родилка почина по време на секцио, не са успели да спасят и бебето й

Родилка почина по време на планирано секцио в АГО в Благоевградската болница. "Назначил съм вътрешна проверка, ще се направи и аутопсия, за да се установи каква е причината", каза директорът на болницата д-р Огнян Митев, който е гинеколог и работи и в отделението, но по време на трагичния инцидент не е бил на смяна. 29-годишната жена Е.К

Гришо пее с приятелка

Гришо пее с приятелка

Григор Димитров за пореден път демонстрира своите музикални заложби. Той публикува видео в инстаграм профила си, чрез което поздравява своята близка приятелка и филмов продуцент Джесика Щайндорф. Тя имаше рожден ден в четвъртък. На краткия клип се вижда как американката и най-добрият ни тенисист изпълняват заедно хита I Want It That Way

160 лева глоба за отказ от преброяване

160 лева глоба за отказ от преброяване

Броят ни тоалетните, питат ни дали сме почивали на Слънчака Проучват дали ходим на работа с метро или трамвай Надя Панкова Детенце, мама и татко вкъщи ли са? Само ако родителите ги няма у дома, домакинството ви няма да получи глоба за отказ от преброяване. Тази есен от 7 септември до 3 октомври цяла България ще бъде преброена

Мъж преследва Ким

Мъж преследва Ким

Бившата баскетболна съпруга Ким Кардашиян е жертва на преследвач. От известно време риалити звездата била взета на мушката от Николас Костанца. Той първо й пратил годежен пръстен по пощата през февруари. Миналия месец пристигнал нов "дар" от него - хапчета за след секс. Кардашиян подала жалба веднага след втората пратка на Костанца

Венета Харизанова с куче миньон

Венета Харизанова с куче миньон

Фен на малките палета се оказа Венета Харизанова. Миската, която се изявява успешно като водеща и актриса, нагушка кафяво кутре, сладко като плюшена играчка. снимки: "България

Плачков в бяло, Мариана в кралско синьо

Плачков в бяло, Мариана в кралско синьо

В бяло и кралско тъмно синьо се барнаха актьорът Веселин Плачков и певицата Мариана Попова. Двойката, която живее в Плевен, се появи пред Народния театър в София, почерпи се в кафене на открито и събра погледите на кибиците с контрастните тоалети. Снимки: България

Най-коментирани

И Амебата изпрати абитуриент

И Амебата изпрати абитуриент

"Машината на времето. Абитуриентски бал на сина Никола. Да е жив и здрав." С тези думи Иван Несторов-Амебата, популярният басист и колега на Фънки, изпрати сина си на бала на училището. Семейството се беше спретнало в модерното царско синьо, а колеги на музиканта от "Ера" не спряха да го поздравяват

Санчо Финци: В "Парче живот" съм полицай

Санчо Финци: В "Парче живот" съм полицай

"В новия филм "Парче живот" ще съм полицай. Лентата е много завладяваща." Това споделя Самуел Финци, който участва в нов проект за атентата на бургаското летище в Сарафово през 2012 г., при който загинаха петима израелски туристи, шофьорът на автобуса им и самият терорист. Продукцията е българо-немска

Teва инвестира $42 милиона в ново модерно производство на лекарства в Дупница

Teва инвестира $42 милиона в ново модерно производство на лекарства в Дупница

Teва инвестира 1 милиард долара в производството на лекарства в цяла Европа  Тева Фармасютикълс обявява днес стратегическа инвестиция от 42 милиона долара за изграждане на нова производствена мощност за лекарства в Дупница, България. Новото съоръжение ще бъде допълнение към съществуващата площадка на Teva

Драго Драганов на тясно между Фики и Емрах

Драго Драганов на тясно между Фики и Емрах

Бурен столичен купон, а във вихъра са Драго Драганов, Фики и Емрах Стораро. Водещият е застанал радостен между братята и чака Фики да вземе в ръка

Гани и Тоца отбелязват по 3 г. любов

Гани и Тоца отбелязват по 3 г. любов

В една и съща седмица Джулиана Гани и Антония Петрова отбелязват едно и също нещо - три години любов! За повода Илиян подарява на Гани огромен букет от рози, който я закрива

Александра Тюркмен клечи по улиците на Париж

Александра Тюркмен клечи по улиците на Париж

Париж, който доскоро се водеше за романтична дестинация номер 1 (но преживя спад от 40% през последната година), е окупиран от Александра Тюркмен. Щерката на митичния подземен бос Фатик си гледа кефа във френската столица и клечи по улиците по кимоно и тъмни цайси. След ужасно изморителната фотосесия Александра се прибира и ляга на кушетката

Нов обвинителен акт срещу Митьо Очите

Нов обвинителен акт срещу Митьо Очите

Спецпрокуратурата го внася рекордно бързо За трети път Темида подхваща Димитър Желязков - Митьо Очите като престъпен бос на банда за рекет. След като процесът се затлачи заради законовите изисквания около екстрадицията на кримигероя от Турция, спецпрокуратурата внася нов обвинителен акт. Това се случва в петък

Националът чака трансфер на плажа

Националът чака трансфер на плажа

Вальо Антов на остров с гадже отличничка  Националът Валентин Антов заведе гаджето си на райски остров. Защитникът не разкрива точното си местоположение, но най-вероятно разпуска на Малдивите. Той и красивата Ивана от няколко дни се търкалят по плажовете и се наслаждават на кристално чистата вода. Антов и гаджето му често обикалят екзотични и

Любо Нейков и "Комиците" правят комедиен сериал

Любо Нейков и "Комиците" правят комедиен сериал

Държат проекта в пълна секретност, ще видим актьора и в "Татковци" В пълна секретност топактьорът Любо Нейков и неговите приятели от "Комиците" работят върху комедиен сериал, разбра "България Днес". След като бъде завършен, той ще бъде предложен на някоя от телевизиите. Новината бе намекната преди време от Христо Гърбов в интервю пред вестника

Баби станаха гимнастички

Баби станаха гимнастички

Пенсионерки с младежки дух в Русе  Златните момичета се раздвижват след дългия престой вкъщи покрай пандемията  Баби станаха гимнастички заради коронавируса! Дами в третата възраст провеждат масови занимания в Русе, за да раздвижат телата си. Заради дългия престой в домовете си по време на пандемията бабите решават да си повдигнат духа и да се

94 нови случая на COVID-19 са потвърдени

94 нови случая на COVID-19 са потвърдени

94 са новите случая на COVID-19 у нас, с 26 по-малко от вчера. 393,636 са излекувани, сочат данните от Националната информационна система. За последното денонощие са 450. Направени са 11 151 нови теста, от тях 2695 PCR и 8456 бързи антигенни. От тях заразените са 00,17%. 421,246 са случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента

Певци напълниха стадион за Цвета

Певци напълниха стадион за Цвета

Чудо сътвориха родни певци! Представители на различните жанрове напълниха стадиона в Перник и пяха благотворително за 17-годишната Цвета, която е болна от левкемия. Преслава, Илиян Михов-Баровеца, Теди Александрова, Лорена, Десита, Емрах Стораро и Радко Петков представиха попфолка, от фолклора бяха Ива Давидова, Ана Мария и Нелина

Хоакин Финикс и годеницата му ще снимат трети филм заедно

Хоакин Финикс и годеницата му ще снимат трети филм заедно

Актьорите Хоакин Финикс и Руни Мара, които са двойка в живота от 2016 г. насам, ще се снимат заедно в новия филм "Поларис" на режисьорката Лин Рамзи. Новината съобщи актрисата в интервю за онлайн изданието "El Espanol", което бе цитирано от американски и европейски медии. Близо десетилетие, след като се срещат на снимачната площадка на филма "Тя"

Милото като Тузара от "Сексът и градът"

Милото като Тузара от "Сексът и градът"

Шефът на Сатиричния театър Калин Сърменов бе щракнат от топфотографите на вестника да шофира сам новия си мерцедес на път за работа. "Спазвам правилата винаги, а колата ми не е нова", засмя се Милото, който обича правилото на Тузара от "Сексът и градът": "И по дънки да си, винаги трябва да имаш едно официално сако отгоре. Ей така, за класа"

Плачков в бяло, Мариана в кралско синьо

Плачков в бяло, Мариана в кралско синьо

В бяло и кралско тъмно синьо се барнаха актьорът Веселин Плачков и певицата Мариана Попова. Двойката, която живее в Плевен, се появи пред Народния театър в София, почерпи се в кафене на открито и събра погледите на кибиците с контрастните тоалети. Снимки: България

Артьом Дзюба: Насрахме се! Наслаждавайте се!

Артьом Дзюба: Насрахме се! Наслаждавайте се!

Капитанът на Русия Артьом Дзюба бе най-остър след загубата с 1:4 от Дания, която изхвърли отбора от европейското. "Насрахме се! Наслаждавайте се! Всички, които искаха това, радвайте се", отсече Дзюба, който се разписа от дузпа в двубоя. С това той се изравни с Александър Кержаков във вечната ранглиста на Русия. Двамата имат по 30 гола

Вдовицата на майор Терзиев: Всичко знаят, но го прикриват

Вдовицата на майор Терзиев: Всичко знаят, но го прикриват

"Още от 6-7 клас той обяви, че ще става пилот. Това бе неговата мечта", заяви съпругата на падналия в Черно море пилот майор Валентин Терзиев Димитрина Попова по Нова телевизия. Около 9 часа сутринта на 9 юни общ приятел се обадил, да пита дали се е прибрал. По това време съпругата му била навън. Командирът му ген. Русев вече бил у тях

Мъж намушка младеж в тролея в София, хванаха го

Мъж намушка младеж в тролея в София, хванаха го

Мъж намушка младеж след спор в тролея в София, а полицаи го задържаха, съобщиха от МВР. Двамата се возели в превозното средство по бул. "Георги С. Раковски" около 16,20 часа. Започнала кавга, а неочаквано мъжът извадил нож и наръгал опонента си. Шофьорът спрял тролея в района на храм паметника "Ал. Невски". Тогава нападателят хукнал да бяга

Интересни факти за лятното слънцестоене

Интересни факти за лятното слънцестоене

Днес в северното полукълбо е най-дългият ден в годината. По случай лятното слънцестоене в. "Дейли експрес" предлага няколко интересни факта: - Лятното и зимното слънцестоене обозначават достигането съответно на най-високата и най-ниската видими позиции на Слънцето в небето. - Понятието "слънцестоене" произлиза от латинските думи за "слънце" и

Проф. Кожухарова: Според САЩ "Делта" вариантът ще доминира през есента

Проф. Кожухарова: Според САЩ "Делта" вариантът ще доминира през есента

Към момента няма данни "Делта" вариантът на коронавируса да е по-опасен за деца и млади хора. Хората, които са ваксинирани с две дози, не са изложени на риск от заразяване с този вариант, с малки изключения. Това заяви в "Денят започва" по БНТ вирусологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова