Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9007210 www.bgdnes.bg

Готвач помага на Релето от "Наглите"

На помощ на Даниел Димитров-Релето от групата на "Наглите" се притича главният готвач на затвора, където той лежи. Тъй като Релето се е трудил в кухнята на затвора, кулинарят пише характеристика, в която хвали похитителя и отбелязва, че изпълнява изключително добре възложените му задачи.
Дори и застъпването на главния готвач не помага на Релето и магистратите от Софийския градски съд преценяват, че осъденият на 18 г. за участие в престъпната група за отвличания не се е поправил достатъчно, отхвърляйки молбата му за предсрочно излизане от зандана, научи "България Днес".
През 2018 г. Данчо Релето отново пробва да измоли помилване. Мотивът му е, че иска да излезе от килията, за да си лекува зъбите. Срещу освобождаването му се запъва прокуратурата, която представя свидетелски показания, според които Димитров е присъствал на убийството на свой приятел, но не е реагирал. Тогава магистратите отчитат, че осъденият демонстрира готовност за поправяне, няма наказания или проблеми със съкилийниците си. Тъй като не е изпълнена изцяло целта на присъдата и не е изчезнал напълно рискът от рецидив, съдът го оставя в зандана.
Членът на "Наглите" още не се е превъзпитал, но затворническата администрация разполага със средства, с които да въздейства за формиране на ценностната му система, отсича съдия Мина Мумджиева. Пред нея е представена справка, според която Данчо Релето е излежал 11 г. и 7 месеца, а с работа е приспаднал още 2 г. и 8 месеца. От тежката му присъда остават още 3 г. и 7 месеца.
За времето си зад решетките Димитров има едно наказание от 2015 г., което вече е заличено. Освен това е награждаван многократно с "удължено свиждане за срок от 4 часа", "писмена похвала" и даже с "домашен отпуск за срок от 2 денонощия". Каторжникът е похвален и за работата си като хигиенист на администрацията в старата болница, която започва наскоро. Релето се справял добре с метлата и парцала, за което управата отчита, че се отнася отговорно към трудовите си задължения.


Че се забелязва положителна промяна при осъдения, се подписва и главният инспектор на панделата, който дава положително мнение за преместване на Релето в общежитие от открит тип. Изтъква, че рискът от рецидив е намалял от 33 на 26 точки, но не е променен в последните две години, забелязват магистратите.
Те не се трогват и от заявеното от защитата, че Релето е баща и трябва да се грижи за болната си майка. Заради здравословни проблеми на Димитров често му е разрешавано да си вземе отпуск, става ясно от данните по делото.
Групата за отвличания "Наглите" бе разбита в края на 2009 г. За похищенията по 18 г. затвор получиха Данчо Релето, Ивайло Евтимов-Йожи и Прокопи Прокопиев - Поли Културиста, а на 10 г. решетки бе осъден Любомир Димитров - Любо Гребеца, който отчасти съдействаше на Темида. Четирима бяха оправдани да са отвличали бизнесмени за крупни суми - Цветозар Славчев, братята Митко и Радослав Лебешковски и Павел Петков-Пелтека.
Двама от бандата не дочакват възмездие. Кирил Кирилов-Шкафа е разстрелян малко преди присъдата на първа инстанция. Соченият като член на "Наглите" Иван Пайнавелов-Сапата е убит преди процеса. За смъртта му и за убийството на Юлиян Лефтеров-Кунгфуто Любо Гребеца е осъден на доживотен затвор. Решаваща роля по делото имат показанията именно на Данчо Релето.
Според разследващите конкретният принос на Данчо Релето в престъпната организация на "Наглите" е да кара автомобилите, в които са натиквани жертвите. Той е признат за виновен за 6 похищения, но е оправдан за отвличанията на Васил Маникатов, Георги Георгиев, Румен Гунински и Борислав Атанасов.
Релето се жалва, че "Наглите" са заковани с показанията на защитените свидетели Найден Недев и Валентин Михайлов-Ихтиманския. Те си признавали за участието в групата, но не са подведени под наказателна отговорност за сторените престъпления, оплаква се Даниел Димитров. Запитан къде са милионите, изкарани от бандата, той насочва въпроса към Ихтиманския, който си признал, че прибирал от парите.
Без отговор остава и основният въпрос - кой е мозъкът на групата за похищения. Понеже за него не се намират доказателства, магистратите решават, че не е имало тартори, а решенията са се взимали общо от участниците.


Учи английски и италиански

Данчо Релето не си губи времето в пандиза, а интензивно посещава курсове по английски и италиански език, изтъква защитата му. Той е определен като активен участник в организираните културни и спортни мероприятия. Магистратите откриват, че осъденият член на "Наглите" е посещавал курсове по компютърна грамотност, италиански и английски език, но е прекратил посещенията, откакто е започнал работа. Лишеният от свобода е имал достъп до обучителни и образователни програми, но все още не е ясно защо не се е възползвал от тази възможност и след като вече е бил ангажиран с полагането на труд, чуди се съдия Мумджиева.
Пред нея Димитров се представя като автомонтьор, но се оказва, че няма професионална квалификация, удостоверена по съответния ред.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама