Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9008429 www.bgdnes.bg

Хаос със сметките за парно

Първо ще ти дават, а след това плащаш много 

Няма да връщаме пари на ръка заради по-ниската цена на газа, категорични са от "Топлофикация" 

Хаос със сметките за парно в столицата!
Абонати са гневни, че първоначално са получили сметки, според които "Топлофикация" трябва да им върне пари, а след това са попарени с нова фактура, че не само няма да вземат, но и трябва да плащат. И то сериозни суми.


По-рано през годината дойде радостната вест, че е договорена по-ниска цена на газа и сметките значително ще намалеят, като дори стари фактури ще бъдат преизчислени, за да не бъдат ощетени хора. Говореше се за милиони левове, които ще се върнат в потребителския джоб.
Но наскоро дойде леденият душ. "В първата фактура пишеше, че имат да ми дават 44 лева. Дни по-късно дойде ново съобщение, че вече дължа 114 лева. Обадих се на телефона за потребители в "Топлофикация" и служителка ми обясни, че парите, които трябвало да взема, вече са приспаднати и няма нищо останало от тях, както и че трябва да си платя новата сметка. Никаква конкретика в обясненията, само задълбочаване на хаоса", коментира пред "България Днес" неприятно изненадан абонат в столичния квартал "Изток". Подобен проблем се появява при много домакинства.
Според "Топлофикация" разминаването идва от очакванията на хората, че върнатите пари от поевтиняването на газа ще покрият дължимото от изравняването.
"Сумите не могат да бъдат платени на ръка. С тях не могат да се погасят стари просрочени задължения. Тези суми могат да бъдат използвани за прихващане в бъдещи сметки", коментира пиарката на парното Елизабет Павлова. Според нея вероятно затова хората са се объркали и не са разбрали същността на изравнителните си сметки.
Според експерти страшното с фактурите тепърва предстои през септември. "Сметките ще се определят от три различни фактора - първият е различните цени на газа, вторият - различната потребена енергия, която се определя въз основа на дяловото разпределение на ниво етажна собственост, и третият - личното потребление. Ще навлезем в една пълна неопределеност на нашите сметки", предупреди енергийният експерт Иван Хиновски.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама