Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9013587 www.bgdnes.bg

Българка е най-младият преподавател в "Йейл"

Активистка за човешките права, израства в Зимбабве, искат я в Европарламента

На 20 години Тереза Бойнова става вицепрезидент и директор на най-голямата консултантска компания в Милано 

20-годишна българка е най-младият преподавател в един от най-престижните университети в света - щатският "Йейл"!
Тереза Бойнова е родена в София, но само на 3 месеца майка й я отвежда в Африка, където израства. Именно защото расте сред бедната общност на Черния континент, проблемите на хората я вълнуват още от малка, като с годините тя става активистка за човешки права.
Първият й голям успех като социален активист е още в гимназията, когато заедно с екипа си защитават и представят на широката общественост темата за проблемите на децата, работещи в ранна възраст.
Едва 17-годишна, Тереза защитава успешно резолюция в Международния съд в Хага. Инициативата на ООН е насочена за учениците от средните училища от цял свят да представят сериозни световни проблеми и да ги защитават пред голяма аудитория и комисия.
На 20 години Тереза става вицепрезидент и директор за клиентите на най-голямата консултантска компания в света – в Милано. Там като студент-консултант тя се занимава с неправителствени организации и стартъпи със социални каузи.
Следващата голяма стъпка в живота й е да постъпи в "Йейл". Но не като студент, а като преподавател.
Кандидатства за тази позиция, след като участва в специални летни обучителни лагери. Традиция на университета е да кани на тези кампове отличниците, постигнали най-високи резултати в своите страни. Тереза завършва като най-добра от Зимбабве и на лагера се класира между първите 5 кандидати от Африка.
Разкрива, че сред преподавателите е била единствената на 20 години, като останалите й колеги са били 30-годишни. За позицията на преподавател се ангажират студенти с магистратура или докторат, но заради постиженията на българката престижният университет прави изключение.
През 2018 г. е приета в университета "Бокони" в Милано, едно от най-престижните учебни заведения в света. Там тя представлява интересите на 1600 студенти, за чиито права се бори като техен медиатор.
Тази пролет Тереза изкарва 3-месечна карантина в Милано, напълно сама в празните общежития на университета. Въпреки че е в епицентъра на пандемията, тя не спира да работи по проекти. Именно по време на пандемията тя защитава студентските права на изолираните учащи.
Заради впечатляващата си биография младата активистка e желан стажант от няколко комисии в Европейския парламент. За момента обаче работата й там е в застой заради пандемията от коронавирус.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама