Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9013594 www.bgdnes.bg

Художник възкреси Ванга и дядо Добри

Нареди изложба "Сърцата на България" в София

Рисува 12 мадони в народни носии

Дядо Добри, Ванга, Петър Дънов и Баба Тонка възкресява с маслени бои художникът Георги Георгиев. Младият творец претворява ликовете на големите българи по време на пандемията с идеята да почерпим вдъхновение от примера им в наши дни, когато повече от всякога имаме тази нужда.

"Трябва ни един истински ренесанс, да възродим миналото с добрите примери в него. Много от нарисуваните от мен хора не са сред нас и вече са забравени. Затова съм ги нарисувал в черно. Нужно е да ги използваме като пример, за да създаваме по-светло бъдеще. Точно сега е моментът да се обърнем към тях. Дядо Добри е светия за нас, но вече и него сякаш забравихме.

Реклама

Повече гледаме материалното, а духовното масово сме го забравили", сподели пред "България Днес" Георги, чиято изложба може да бъде видяна в галерията на ул. "Оборище" 5 до 20 септември.


Картините творецът започнал да рисува в началото на годината в родния си град Русе, когато се върнал от Лондон. Повече от 15 години художникът живее в английската столица, като преди това учил във Флоренция.


"Тук посрещнах пандемията. Тя ме накара да се замисля за много неща и по време на извънредното положение подготвях творбите си. Всичко започна от една снимка на фотографа Асен Великов, който бе заснел двойка в народна носия и много ми хареса. След това видях и други негови снимки на деца и момичета в носии и те ме вдъхновиха", разказва още Георгиев, който е наредил в изложбата си и 12 такива картини, четири от които нарисувани по снимки на Великов.





Реклама
Реклама
Реклама
Реклама