Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9017566 www.bgdnes.bg

Коронавирусът съживи най-стария "Москвич"

Баща и син го реновират през карантината 

Легендата се движи, въпреки че е от 1954 г. 

Коронавирусът даде нов живот на най-стария "Москвич", който е в движение у нас.
Моделът е от 1954 година и привлече погледите през почивните дни, когато спечели първо място на ретро парада в Хасково. Возилото за пръв път се явява на подобно състезание, тъй като съвсем наскоро е реновирано.


В дългите дни на изолация и живот под карантина по-рано тази година собственикът на "Москвич 401" Господин Господинов и синът му Пламен Колев, голмайстор на казанлъшкия футболен отбор на "Розова долина", решават, че легендарният автомобил заслужава нов живот, и се хващат да го постегнат. Митичната кола е купена от Украйна за 6000 лева, но последващото й освежаване далеч надхвърля стойността й. Господинов, чието хоби са ретроавтомобилите, инвестира 16 000 лева, за да върне блясъка на емблемата на социалистическото автомобилостроене. След усилена работа няколко седмици баща и син постигат желания резултат и първата победа на ретро парад вече е налице. Те са щастливи и от факта, че у нас няма "Москвич", който не само да е по-дълголетен, но и да се движи по пътищата.

Реклама


Господин и Пламен буквално успяват да направят чудо с превозното средство, защото то първоначално е развалина. Дори след покупката москвичът е забравен в гараж, където събира прах.


Но карантината ги амбицира и трансформацията започва. Изхвърлят целия му интериор и остава само като скеле. Постепенно възстановяват отделни части, а вътре е напълно обновен, като е запазен ретро стилът. "След дълго време и много труд ние с моето семейство успяхме да направим така желаната от нас реставрация", заявява с гордост футболистът.


Москвичът тепърва започва с участията на ретро паради, така че вероятно ще донесе на собствениците си още награди, тъй като подобно возило се среща изключително рядко не само у нас, но дори и в източните части на Европа.
В колекцията си Господинов има още един "Москвич", "Трабант" и мотоциклет "Балкан".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама