Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9017588 www.bgdnes.bg

Тотем на мечка пази от болести

Жители на Сопот се молят за здраве на дървена статуя 

Тотем на мечка вече ще пази от болести жителите на Сопот.
Реалистичната дървена конструкция беше поставена в нов парк в подбалканското градче, а местни жители се молят пред статуята да ги пази от беди. Според народните вярвания мечката е носител на здраве и помага за изцеряването на редица болежки. В миналото често хищникът е стъпвал по гърбовете на болни хора, за да могат да се възстановяват по-бързо. Техните стопани са обикаляли страната и срещу скромно заплащане или храна са предлагали животното да демонстрира лечебните си способности.


Кметът на Сопот Деян Дойнов лично поръчва изработката на тотема на известния дърворезбар Васил Говедарски. През юни т.г. "България Днес" ви разказа, че майсторът направи две дървени мечки като подарък за цар Симеон II за 83-ия му рожден ден. Мечоците, изобразени седнали на дънер, са готови точно за тържеството за рождения ден, който се проведе в двореца "Врана" в покрайнините на столицата.
Говедарски е известен от години с хобито си да изработва дървени фигури с моторна резачка. Мъжът, който по образование е учител по рисуване, е от потомствена фамилия на дърводелци.
Мястото, където тотемът е поставена в Сопот, не е случайно - само на 200 м от там започва Национален парк "Централен Балкан", чийто символ е кафявата мечка. Местните жители приеха с радост новата придобивка и никой от присъстващите не пропусна да го докосне, за да му се сбъдне желанието.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама