Анет Маринова, детски психолог: Думата изолатор се свързва с наказание

Приятел
Автор: Магдалена Миткова

Анет Маринова, детски психолог: Думата изолатор се свързва с наказание

Насаждането на чувство за вина у децата е зловредно

КОЯ Е ТЯ

Анет Маринова е популярно име сред училищните психолози. Има богат над 20-годишен професионален опит, по-голямата част от който е в 23 СОУ "Фредерик Жолио Кюри" в София. Професионалната дейност и интереси на Анет са свързани с подкрепата и екипната работа с ученици с трудности в обучението и адаптирането в училище, включващото обучение, превенция на агресията и др. Анет е работила и със студенти от Магистърската програма по Клинична социална работа и от програмата Психология на развитието в Нов български университет, както и по изследователски проекти в областта на детското развитие, психично здраве, социалната работа с деца и семейства. Търсен специалист лектор на различни форуми и участник в предавания, посветени на актуални въпроси, свързани със света на детето и възрастните.

- Думата изолатор напоследък много често фигурира в едно изречение с деца. Какво всява тази дума в децата, в родителите е ясно - страх и паника?
- Тази дума, изведнъж използвана в контекста на училището, е смущаваща. Свързва се асоциативно с идеята, че се изолират не само заразно болни, но и душевно болни, психично болни хора. Въображението е това, което напряга човек, защото си представя, че ще бъде наблюдаван през цялото време. Много по-малко се свързва с идеята за грижа, когато в училище се разболява дете. Извадено от контекста "изолатор", а и демонстрирано с практиката на едно от училищата, с будка на входа на сградата, е още по-смущаващо. Касае се все пак и за поверителност на възрастен или на дете, а не да бъде място, в което всеки ще може да бъде посочван. От друга гледна точка думата изолатор се свързва със стари практики в международен план, където са имали такива стаи за ученици с проблеми в дисциплината. Те са били много спорни, започнали са да стават обект на дискусии и в крайна сметка са отпаднали, така че това се свързва с наказание. Очевидно е, че тази дума не е подходяща. Акцентът трябва да бъде как училищата създават своите планове за грижа в ситуация на пандемия от Ковид-19.
- Учудва фактът, че на някой дори му минава идеята на главния вход на едно училище да бъде поставен подобен изолатор.
- Да, смущаващо е! Големите ще го обърнат някак на шега, което за някои деца може да бъде много притеснително. Това беше изключително неуместно, но има извинение от страна на директора в резултат на обратната връзка на родителите. Сега циркулира една формулировка, не знам дали от министерството се спуска, стая за отделяне. Това може би също не е най-подходящо, но е с намерение да е по-щадящо.
- Очаква ни учебна година, в която най-вероятно децата ще минат в дистанционна форма на обучение. Това онлайн обучение не създава ли социопати?
- Не мисля. Опитът, който натрупахме, показва, че за много деца това е абсолютно приемливо. Те са много по на ти с онлайн средата от възрастните. За деца, които имат трудности в социализацията, се оказа много подходящо. Те са много спокойни, активни и по-успешни. За други, особено в прогимназиалния етап – 5, 6 клас, за които общуването с децата е на друго ниво, за тях може да бъде не най-подходящо от гледна точка на социалната среда. От обратната връзка, която имам с децата, те говорят за приятелите си, колко им липсват. Особено на момичетата. Момчетата казваха, ние играем игри, така както сме си били и преди. Успяват през електронните игри да поддържат същото присъствие. Но за много момичета това се оказа повод за страдане. Но не мисля, че може да се накърни психиката.
Сега много по-ясно ще изпъкнат различните нужди по отношение на ученето. За много деца ще стане по-явен този риск, да се демотивират, да присъстват формално или изобщо да отпаднат от системата. В тази среда на дистанционно обучение много по-ясно се открояват неравенствата и рисковете, свързани с отпадането от обучение.
- Може ли да се даде някаква кратка дефиниция каква е ролята на родителя и учителя в тази непозната обстановка?
- Родителят и учителят са най-сигурният ресурс за детето. От тяхното сътрудничество зависи успехът и включването на самото дете. Както и климатът в един клас от деца, в който всяко идва от своята семейна среда, така че тук важна е и училищната политика, която да бъде насочена към създаване на възможност за комуникация, добър диалог, участие на родителите за вземането на определени решения. Не просто спускане на някаква информация, но да има обратна връзка, допитване, участие. Има официални форми, например обществените съвети, на които родителите участват. Трябва да има сътрудничество, което ще създаде мрежа от връзки, така че да не пропадне никой. Мрежа от добри ръце между възрастните. Много родители и учители трябва да бъдат подкрепени.
- Можем ли да изкореним чувството за вина, че децата могат да заразят бабите и дядовците вкъщи?
- Насаждането на подобни страхове първо трябва да се знае, че не помага на никой, да не кажа, че е зловредно, особено когато е тенденциозно. Не това е пътят. Дори и да не знаем всички отговори за Ковид-19, със сигурност знаем как да се предпазим и това е нещо, което можем да правим по добър начин.
- Има ли момент, в който тревогата на родителите е прекалена?
- Тревогата е голяма, когато няма къде родителите да я адресират. Когато не си говорят с училището или този разговор е много напрегнат, не минава в диалог, а по-скоро в прехвърляне на отговорности и търсене на вина. Това се случва не само по повод на пандемията, аз работя дълги години с деца със специални образователни потребности и зная как това, че ще има дете примерно с епилепсия в класа, будеше притесненията на родителите, че някои деца могат да се заразят само защото има такова дете в класа, което е абсурдно. Присъствието на училищните психолози, на учителите, които спокойно да могат да разговарят с родителите и учениците, да можем да дадем адекватна информация, помага да не се активизират тези въображаеми страхове.
- Какви са най-големите опасения относно предстоящата учебна година?
- При някои родители е конкретно за заразата, защото има някаква уязвимост, защото те са по-тревожни хора и се притесняват. За други как детето ще стои с маска, защото да седиш, да учиш, да говориш с маска е много голямо усилие, макар че в класната стая е по желание. Как ще се превключва, ако се наложи дистанционното обучение, защото изпитанието за родителите веднага е свързано с работа и финанси. Ето такива са основните страхове. Родителите на деца със СОП в интерес на истината по-малко като че ли споделят тревоги. Може би те успяват много пъти да комуникират своята тревога и да бъдат по-устойчиви в този момент.
- Слагането на маска от учител не губи ли до някаква степен комуникацията между ученика и учителя?
- О, да, разбира се. Това, което в моето училище правим, е да ползваме шлемове, които дават възможност да се вижда лицето, по-спокойно да се комуникира, дори да слага очила. Мисля, че повечето учители по този начин са разрешили въпроса с предпазването и изпълняването на тези мерки.

Азис: Имам 8 пластични операции!

Азис: Имам 8 пластични операции!

Точно 8 пластични операции красят Азис. Чалга императорът сам се похвали с подобренията по външността си и ги събра в колаж, на който със стрелки указва какво е тунинговал по себе си. Ето го и списъка с "пипаните" неща: скули, вежди, уши, устни, бицепс, гърди, корем и пенис. "Не виждам логика в това мъжете да не могат да си правят операции за

“Еърбъс” пуска революционни екосамолети, задвижвани с водород

“Еърбъс” пуска революционни екосамолети, задвижвани с водород

Компанията се надява до 2035 г. те да изпълняват пътнически полети “Еърбъс” представи революционен проект за 3 екосамолета с нулеви емисии на въглероден диоксид, съобщи Ройтерс. Плановете на европейския авиопроизводител са първите пътнически самолети, задвижвани с водород, да започнат полети през 2035 година

Отварачката показа нов

Отварачката показа нов

Нов мъж има Мара Отварачката. Певицата се похвали с тайнствен любим, който нежно я целува по врата. Лицето на мъжа не се вижда, но личи, че е снажен младок. Новият на Мария е и заможен, казват запознати с връзката им. Затова изпълнителката е решила да зареже сцената и да се отдаде на връзката

Венета редува кроасани с фитнес

Венета редува кроасани с фитнес

Живот си живее Венета Райкова! Блондинката, която загърби телевизията и се отдаде на писане на книги, се глези всеки ден. Вкусен кроасан за закуска и фитнес у дома редува Венета, убедена, че здравото и хармонично тяло не се постига с глад. Райкова си хапва от всичко и се глези на воля, а ежедневните тренировки й помагат да стопи бързо натрупаното

Най-четени

Гонят дъновистите от Рилските езера

Гонят дъновистите от Рилските езера

Там сме от 1929 г., това е религиозна дискриминация, контрираха от Бялото братство Иво АНГЕЛОВ Ограничен да бъде достъпът на последователите на Петър Дънов до Седемте Рилски езера. Това настояха природозащитници по време на среща с екоминистерството, местната власт, ръководството на Национален парк "Рила" и неправителствени организации за

Хитлера води плеймейтка на море

Хитлера води плеймейтка на море

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо

Баба Жени е бита

Баба Жени е бита

Спешно извеждат пенсионерката от апартамента Иво АНГЕЛОВ Физическо насилие е преживяла 86-годишната баба Жени от София. Преди дни "България Днес" ви разказа за изстрадалата възрастна жена, която обитава мизерен апартамент, претрупан с боклуци. Пенсионерката едва оцелява, а много често преживявала само с филия хляб на ден

Щерката на Ивайла Бакалова стана водещ

Щерката на Ивайла Бакалова стана водещ

17-годишната Рая води модно предаване заедно със своя приятелка Не зад чина, а пред микрофона започна новата учебна година за 17-годишната дъщеря на Ивайла Бакалова Рая Гайтанска! Тийнейджърката, която е пълно копие на звездната си майка, направи своя дебют като водеща на 15 септември в телевизия за мода

14 кокошки си купи Лили Иванова

14 кокошки си купи Лили Иванова

С биояйца се храни примата, веднъж в месеца си позволява и суджук 14 кокошки си е купила Лили Иванова. Те са от породата шуменска черна. Пернатите са дадени за отглеждане в екоферма, като певицата редовно им праща чували със зърно, за да могат да си хапват на воля. В замяна Лили получава екояйца от кокошките, които фермерът, който ги отглежда

Кмет сватосва моми и ергени

Кмет сватосва моми и ергени

Заради малко сватби в родопско село Мустафа Брахимбашев събира 320 души във вилата си  320 моми и ергени събира във вилата си кмет, за да ги сватоса. Първенецът на родопското село Чепинци Мустафа Брахимбашев забелязва, че все повече намаляват сватбите в населеното място и решава да вземе мерки. "Тази година имаше само 7-8 сватби

Селезньова изкушава

Селезньова изкушава

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Водещият на времето по БНТ Владимир Ковачев: Попивам опит от красивите си колежки

Водещият на времето по БНТ Владимир Ковачев: Попивам опит от красивите си колежки

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"

Плеймейтки се молят за Христо Сираков

Плеймейтки се молят за Христо Сираков

Добре е! Най-страшното е отминало, казва Любо Дилов-син Плеймейтки от цялата страна се молят състоянието на Христо Сираков да се подобри. Известният като ценител на женската красота бизнесмен и издател на "Плейбой" получи инсулт и е приет по спешност в болница. "Добре е Христо Сираков, доколкото знам

Шанън превзема Висшата лига

Шанън превзема Висшата лига

Шанън де Лима бе коронясана за най-красивата нова половинка във Висшата лига. Тя оглави класацията на "Сън" по повод старта на сезона в Англия. Сексапилната моделка е жената до звездното попълнение на "Евертън" Хамес Родригес. Венецуелката се премести с него в Лондон от Мадрид след трансфера му при "карамелите" от "Реал"

Най-коментирани

Любимата прибира Кайл Уокър

Любимата прибира Кайл Уокър

"Любовта е по-силна от всичко", пее вечната Лили Иванова, но явно може и да е така. Футболистът на "Манчестър Сити" Кайл Уокър и годеницата му Ани Килнър, изглежда, са доказателство за това. Двамата имат заедно три деца, но това никога не им е пречило да хойкат по чуждо, да се разделят, да си прощават и да пак да се събират

Балотели бил паметен любовник

Балотели бил паметен любовник

След шеметна кариера и куп скандали тъмнокожият италиански, вече бивш, национал Марио Балотели се загуби в "Бреша", за който изигра едва два мача през миналия сезон. Любовният живот на Супер Марио бе повече от интересен и следен както в Италия, така и в Англия, но явно оставя трайни впечатления с представянето си

Азис: Имам 8 пластични операции!

Азис: Имам 8 пластични операции!

Точно 8 пластични операции красят Азис. Чалга императорът сам се похвали с подобренията по външността си и ги събра в колаж, на който със стрелки указва какво е тунинговал по себе си. Ето го и списъка с "пипаните" неща: скули, вежди, уши, устни, бицепс, гърди, корем и пенис. "Не виждам логика в това мъжете да не могат да си правят операции за

Златан вкарва 22 години!

Златан вкарва 22 години!

Големият Златан Ибрахимович се разписа във 22-ри пореден сезон! 38-годишният швед вкара головете при победата на "Милан" с 2:0 над "Болоня" на старта на италианското първенство и за пореден път записа името си в историята. Първите попадения на легендата са през далечната 1999 г. с екипа на шведския "Малмьо"

“Еърбъс” пуска революционни екосамолети, задвижвани с водород

“Еърбъс” пуска революционни екосамолети, задвижвани с водород

Компанията се надява до 2035 г. те да изпълняват пътнически полети “Еърбъс” представи революционен проект за 3 екосамолета с нулеви емисии на въглероден диоксид, съобщи Ройтерс. Плановете на европейския авиопроизводител са първите пътнически самолети, задвижвани с водород, да започнат полети през 2035 година

Отварачката показа нов

Отварачката показа нов

Нов мъж има Мара Отварачката. Певицата се похвали с тайнствен любим, който нежно я целува по врата. Лицето на мъжа не се вижда, но личи, че е снажен младок. Новият на Мария е и заможен, казват запознати с връзката им. Затова изпълнителката е решила да зареже сцената и да се отдаде на връзката

Венета редува кроасани с фитнес

Венета редува кроасани с фитнес

Живот си живее Венета Райкова! Блондинката, която загърби телевизията и се отдаде на писане на книги, се глези всеки ден. Вкусен кроасан за закуска и фитнес у дома редува Венета, убедена, че здравото и хармонично тяло не се постига с глад. Райкова си хапва от всичко и се глези на воля, а ежедневните тренировки й помагат да стопи бързо натрупаното

Феро остава в "Ботев" (Пд)

Феро остава в "Ботев" (Пд)

Ситуацията в "Ботев" (Пд) се променя с часове и клубът изглежда изправен пред огромна криза. Последните новини са, че треньорът Ферарио Спасов, който след поражението от "Монтана" с 1:3 заяви, че подава оставка, все пак ще продължи да води отбора. Феро е провел разговори с прокуриста на клуба Асен Караславов и ще води "жълто-черните" в

Тони Стораро: Лекувам се с музика!

Тони Стораро: Лекувам се с музика!

Музиката е нещото, което възвръща силите на Тони Стораро след прекарания коронавирус, споделя изпълнителят. Стораро си е вкъщи, където се е отдал изцяло на творчество и събира сили за връщането си на сцената. "Ще продължавам да правя песни, защото музиката изпълва душата ми. Музиката е любов. Светът е любов

Алисия пори вълните на джет

Алисия пори вълните на джет

Алисия е малка косатка, която пори морските вълни, без да й мигне окото! Майката на сина на Валери Божинов се забавлява на Свети Влас с един мощен джет. Препасана в спасителна жилетка и в черен неопрен, изпълнителката хвърчи навътре в морето в средата на септември. Завиждаме

“Еърбъс” пуска революционни екосамолети, задвижвани с водород

“Еърбъс” пуска революционни екосамолети, задвижвани с водород

Компанията се надява до 2035 г. те да изпълняват пътнически полети “Еърбъс” представи революционен проект за 3 екосамолета с нулеви емисии на въглероден диоксид, съобщи Ройтерс. Плановете на европейския авиопроизводител са първите пътнически самолети, задвижвани с водород, да започнат полети през 2035 година

Почина бизнесменът Христо Сираков

Почина бизнесменът Христо Сираков

С голяма тъга ви съобщаваме, че след кратко боледуване, на 22 септември ни напусна обичаният ни приятел Христо Сираков, съобщи пиарката на "Плейбой" Мила Христова . С всеопростителна усмивка приключи един живот, посветен на любовта и красотата, споменът за който ще ни топли до края на дните ни. Христо ще остане завинаги в сърцата ни с бистрия си

Евгений Бакърджиев вдига хотел на морето

Евгений Бакърджиев вдига хотел на морето

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

Лорд Минчев търси пердета

Лорд Минчев търси пердета

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва

151 са новозаразените с COVID-19, 4 са починалите

151 са новозаразените с COVID-19, 4 са починалите

151 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 2 988 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 19 014, от които 4 522 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Проф. Кантарджиев: Не разбирам защо лекари говорят против маските и мерките

Проф. Кантарджиев: Не разбирам защо лекари говорят против маските и мерките

Не смятам, че ще се стигне до затваряне на училища. Родителите и учениците са отговорни. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред bTV. Според него може да има леко увеличение на случаите, като подчерта, че досега установените заразени ученици и преподаватели не са се инфектирали в училище

44 нови случая на коронавирус в страната, шест са починалите за денонощието

44 нови случая на коронавирус в страната, шест са починалите за денонощието

Само 44 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за последното денонощие, като са направени 1 249 PCR теста. Това показва Националната информационна система. 6 души са починали за последното денонощие. Така общият брой на жертвите на COVID-19 станаха 761 у нас. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е: София (столица)

Селезньова изкушава

Селезньова изкушава

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Шанън превзема Висшата лига

Шанън превзема Висшата лига

Шанън де Лима бе коронясана за най-красивата нова половинка във Висшата лига. Тя оглави класацията на "Сън" по повод старта на сезона в Англия. Сексапилната моделка е жената до звездното попълнение на "Евертън" Хамес Родригес. Венецуелката се премести с него в Лондон от Мадрид след трансфера му при "карамелите" от "Реал"

Том Харди най-вероятно ще бъде следващият Джеймс Бонд

Том Харди най-вероятно ще бъде следващият Джеймс Бонд

Най-вероятният кандидат за следващото екранно превъплъщение на Джеймс Бонд е актьорът Том Харди, пише в."Мирър", цитиран от БТА. Харди ще поеме щафетата от Даниъл Крейг в ролята на агент 007 на Нейно Величество след излизането на петия филм с участието на Крейг "Смъртта може да почака". Предполагаше се