Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9017613 www.bgdnes.bg

На училище - през прозореца

Коронавирус мерките за класната стая 

Извеждат децата на урок по поляните

Вход през прозореца вместо през вратата, родителски отряди, които да следят за карантинирани деца, и учебни часове на поляните. Това са само част от нестандартните мерки за новата учебна година във времена на коронавирус пандемия.
Най-спорният момент си остава носенето на маски. Страната ни все пак избра сравнително либерален модел - предпазни средства на носа и устата ще се носят във всички общи части на училището (коридори, стол, тоалетни, учителска стая), но не и по време на часовете. Въпреки това родители излязоха вчера на протест срещу мярката, обявявайки я за фашизъм и геноцид. Според майките и татковци маските не са доказано ефективни срещу Ковид-19, а малките ученици бързо ще ги замърсяват.
"Носенето на маски е доказана мярка. В много страни се изисква носене на маски по време на учебния час. При нас децата ще носят маски по-малко от 10% от времето - около половин час. Силно препоръчваме по-голямата част от времето да прекарват навън - тоест, те не трябва да се застояват в коридорите.

Всяка година имаме ученици, които избират т. нар. самостоятелна форма на обучение или по-скоро родители, които избират за децата си тази форма на обучение. Тази година очакваме да са няколкостотин - може би 200-300 заявления да бъдат подадени", коментира образователният министър Красимир Вълчев.
Заради идеята на някои училища да поставят деца със симптоми в изолатори родителите са готови със своя идея. Ще сформират доброволни отряди, които да извеждат малчугана, за да не стои сам в "карцера". По техни думи мястото щяло да се приема като място на срама и са против децата им да бъдат изолирани по този начин.
Друга превантивна мярка е да има няколко различни входа, през които да влизат различните етапи (начален, прогимназиален и гимназиален) без учениците да взаимодействат помежду си. Тази идея беше приета доста буквално от учебно заведение в Пловдив. Там малчуганите от 1 до 3 клас ще влизат през... прозореца. Към импровизирания вход водят дървени стълби, които са обезопасени с парапет, за да не се стига до инциденти.

Реклама


Учителите също ще влизат през прозорците. "Единият учител ще посреща децата отвън. Ще им помага да се качват по парапета. Да си събуят обувките. Вътре ще има друг учител, който ще поема децата, за да слязат безопасно. Да обуят пантофи и вече да се настанят в класната стая", каза началният учител Василка Гюстерова.
Друга любопитна новост е уроците да се изнесат извън класните стаи, за да не стоят учениците на закрито. Това ще е възможно предимно за училищата в селата и малките населени места, като има идея малчуганите да отварят учебниците директно на поляните. Там ще са взети заедно уроците, упражненията по физкултура и дори часовете по музика. Някои училища ще се лишат от кабинетната система и учениците ще учат само в една стая, ако нямат възможност да излизат навън.
Столът на училището е препоръчително да бъде разделен с плексиглас на две - децата ще влизат от едната страна, ще взимат храна, ще сядат в обособен сектор, а после ще излизат от другата страна на помещението. В коридорите на училището децата ще се движат така, че отделните потоци да нямат контакт помежду си - движение само отдясно или коридор, разделен на две от ограничители. Друга новост е, че междучасията ще започват по различно време, за да не се струпват деца в общите помещения.


Началните учители няма да носят маски в клас, но преподавателите от горния етап ще са с предпазни средства в час, защото влизат в различни класове. Където има възможност в началния етап, класовете ще се разделят на две - на чин ще стои по едно дете.
Засега температурата на децата няма да се мери на входа, защото ще забавя влизането им и ще е предпоставка за струпване на хора. Също така все още тестването за Ковид-19 не е задължително.
Първият учебен ден днес е за абсолютно всички ученици. Тържества отвън ще има само за първи, пети и осми клас, като другите могат да отбележат скромно в класните си стаи началото на учебната година.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама