Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева: Абсурд е по-скъпо парно в санирани блокове

Приятел
Автор: България Днес

Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева: Абсурд е по-скъпо парно в санирани блокове

Случаите изглеждат нелепо, потребителите недоумяват

КОЯ Е ТЯ

Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева е родена на 16 юли 1975 г. в София. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Магистър е по право на Европейския съюз в СУ и по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция. Доктор и доцент е по международно право и международни отношения. През 2014 г. Диана Ковачева е удостоена от Нейно Величество кралица Елизабет II с орден на Британската империя за приноса й за противодействие на корупцията и усилията й за прозрачна и ефективна съдебна система.

Борислав РАДОСЛАВОВ

- Доц. Ковачева, каква ще бъде за вас най-голямата победа от инициираната от вас на 25 август извънредна проверка на "Топлофикация София" във връзка с многобройните жалби срещу изравнителните сметки?
- Изключително важно е да се установи дали пълният ефект от поевтиняването на природния газ със задна дата от август 2019 г. до март 2020 г. е отразен в сметките за топлинна енергия на гражданите. Огромна част от жалбите до омбудсмана е за неразбираеми съобщения от "Топлофикация София" по фактурите от годишните изравнителни сметки. Информацията за дължимите суми и за направените през годината плащания по прогноза не е подредена добре, не е представена хронологично. Изреждат се много данни, валидни към различни дати, сякаш в насипен вид, и много потребители остават с усещането за хаос в сметките им. Хората не ги разбират и затова е дълг на "Топлофикация" да представи информацията в ясен и достъпен вид.
Наред с това на дневен ред излиза въпросът дали услугите, предоставяни от топлофикационното дружество, са икономически изгодни на неговите битови клиенти, дали са най-ефективният вариант за снабдяване с енергия за отопление и топла вода. Разбирате, че това е големият въпрос за конкурентоспособността на топлофикационната услуга. За да бъде желана, тя трябва да е изгодна за хората.


- Срещате ли разбиране и съдействие по "вечната" тема с парното и топлата вода и има ли развитие, след като поискахте проверката?
- През август настоях КЕВР да извърши извънредна проверка на "Топлофикация София" заради изравнителните сметки за миналия отоплителен сезон. Поставих пред председателя на КЕВР доц. д-р Иван Иванов и въпроса за това какъв контрол упражнява комисията по спазването на показателите за качество, описани в лицензията на "Топлофикация София". В отговор на моето писмо той ме информира, че на 19 август 2020 г. е започнала проверка, която включва и показателите за качество. Втората е за прилагането на намалените цени на топлоенергията със задна дата във връзка с поевтиняването на газа от август 2019 г. до март 2020 г. Проверката трябва да приключи до 31 октомври 2020 г. Очаквам след това доц. Иван Иванов да ме информира за резултатите. И се надявам те да са в интерес на гражданите.


- Кои са най-фрапантните случаи, описани в жалби до вас от недоволни граждани?
- В част от жалбите хората изразяват разочарованието си от малкия размер на сумите, които им се възстановяват от поевтиняването на природния газ. Сериозен проблем е закъснението на годишните изравнителни сметки за някои сгради. Така се случи, че новата Наредба за топлоснабдяването беше приета на 12 март - един ден преди въвеждането на извънредното положение в страната. Наредбата поставя срок за предаване на изравнителните сметки на абонатите до 15 юли, така че те да имат достатъчно време за възражения и рекламации до 31 август.

Абсурдно изглеждат случаите със санирани блокове, в които разходът на топлинна енергия се е увеличил, вместо да намалее. Потребителите не могат да си обяснят как е възможно това. Законът за енергетиката изисква от топлофикациите да поддържат баланса между производството и потреблението. Това означава, че доставената енергия в абонатните станции не бива да е нито повече, нито по-малко от необходимата за качествено топлоснабдяване. Ако е в повече, може загубите на енергия да нараснат, а хората ще трябва да я платят. В тези случаи съм поискала от "Топлофикация" проверка за настройките на абонатната станция. Гражданите също имат право да направят това. Ако смятат, че разходите за отопление или за загряване на 1 куб. метър гореща вода в техния блок са се увеличили неоснователно, могат с решение на общото събрание на етажната собственост да се обърнат към районния техник на топлофикация да провери настройките на абонатната станция. Всъщност районният техник е длъжен да прави това поне веднъж в годината преди началото на отоплителния сезон. Отделен е въпросът дали това се случва навсякъде.


- Още на 18 юни предупредихте за бъдещ проблем на заседание на комисията по енергетика в Народното събрание. Можеше ли неприятната ситуация да се размине и как?
- Точно така. На заседанието на 18 юни т.г. заявих, че твърде голяма част - почти половината от сумата за възстановяване от поевтиняването на газа в сектор "Топлоенергетика", се насочва към държавния фонд "Сигурност на електроенергийната система". Да припомня числата: Средното поевтиняване на газ за периода беше изчислено на 24% и в резултат беше определено намаление на цените на топлинната енергия средно с 10,6%. От поевтиняването на газа "Булгаргаз" възстанови на "Топлофикация София" 59,495 млн. лв. От тях за крайните клиенти беше определена сумата 30,6 млн. лв. Останалата част беше насочена към фонда "Сигурност на електроенергийната система", данъци, лихви, неустойки и други.

Имаме сигнали за възстановяване на разочароващо ниски суми от порядъка на 20 лв. Мисля, че този размер е, меко казано, неуместен, защото когато цената на природния газ намалее драстично, има очакване, че за тези месеци прихващането ще бъде усетено. Възмущението на хората е основателно, всички са изненадани от сметките. Позицията на КЕВР беше и сега е, че регулаторът е преизчислил цените със задна дата точно и справедливо. Както знаете, комисията е независим специализиран държавен орган, който се отчита пред Народното събрание. Омбудсманът няма законови инструменти да влияе върху неговите решения или да ги проверява.


- Какво може и трябва да направи един гражданин, който е неприятно изненадан от своята изравнителна сметка? Нека дадем практични и полезни съвети на хората.
- За миналия отоплителен сезон 2019-2020 г. вече е късно да се правят рекламации. Срокът за това изтече на 31 август. Разбира се, гражданите могат да потърсят защита на интересите си и по съдебен ред. По принцип, за да няма неприятни изненади, е важно уредите за дялово разпределение да са технически изправни. Водомерите трябва да имат валидна метрологична проверка. Топлинните счетоводители предлагат възможност за безплатна регистрация на техните сайтове. Там гражданите могат да се информират за потреблението си, а когато наближи краят на отоплителния сезон, могат да проследят графика за отчитане, така че да не изпуснат датите за безплатен отчет на уредите.
Хората, които се интересуват как да оптимизират отоплението си, следва внимателно да разгледат изравнителната сметка и заедно със съседите си да обсъдят мерки, които биха подобрили състоянието на вътрешната отоплителна инсталация. Добри съвети биха могли да получат и от топлинните счетоводители. На места стои болезнено въпросът с така наречените кражби на топлинна енергия от съседи. По време на отоплителния сезон има възможност при основателни съмнения за кражби гражданите да потърсят съдействие от топлофикационното дружество за проверка.

Алекс Петканова е Жената чудо!

Алекс Петканова е Жената чудо!

Прилика между Александра Петканова и Жената чудо откриват феновете на фентъзи героинята. Това дава повод на моделката да използва приложения и да замени лицето на Гал Гадот, която влиза в ролята на супергероинята, и да сложи своето. "Много от вас ми писаха, че виждат прилика с главната героиня, а аз виждам прилика в лекотата

Мартин Панталеев стана блондин

Мартин Панталеев стана блондин

45-ия си рожден ден отпразнува Мартин Панталеев. С чаша шампанско в ръка и домашно приготвена торта, музикантът шашна феновете си, като се показа рус. Панталеев промени драстично визията си по повод празника си и сподели, че възрастта няма никакво значение за него. "Разни цифри танцуват около мен, а аз отдавна реших да не им обръщам внимание и да

Емилия със сребро

Емилия със сребро

100 хиляди абонати в ютуб носят на Емилия емблематичния за мрежата сребърен бутон. Певицата се похвали с плакета, който получи, и благодари на феновете си за огромната подкрепа. Това се случи само ден преди 13-ия рожден ден на сина й Иван, който известната му майка не пропусна да отбележи в

Крис Костов прекърши COVID

Крис Костов прекърши COVID

Поредна известна личност падна в оковите на коронавируса. Кристиан Костов се похвали, че вече е оздравял, но положителната проба определено го е стреснала. Седмица след като се прибира от България в Русия, Крис Костов се оказва болен от COVID. "Връщам се обратно към нормалния си график. Мога да кажа, че напълно се възстанових"

Най-четени

Бившата на Сашо Кадиев живее при Катето Евро

Бившата на Сашо Кадиев живее при Катето Евро

Въпреки раздялата Таня пази приятелството си с водещия и известната му майка Поредна светска раздяла разтърси хайлайф средите. Сашо Кадиев и майката на дъщеря му Таня вече не са заедно. Новината гръмна преди дни, но истината е, че раздялата им е факт от месеци. Достоверен източник, пожелал анонимност, потвърди пред "България Днес"

Васко Найденов в Гърция при голямата си любов

Васко Найденов в Гърция при голямата си любов

Приятели сме, тя е съседка на Ивайло в къщата му там Топизпълнителят Васил Найденов и до момента се вижда с голямата си любов Ани Върбанова, научи "България Днес". Това се случва всяко лято, когато изпълнителят на "Болката отляво" успее да открадне няколко дни и да плажува в Гърция. "Така е, приятели сме с Ани Върбанова и се виждаме на морето

ДесиСлава неузнаваема

ДесиСлава неузнаваема

Напълно неразпознаваема от феновете си се пусна фолкфурията ДесиСлава. Мацката излезе да се поразтъпче без грим, с дебело яке, тениска с Мики Маус и чепици с огромни платформи. Певицата посети заведение за бързо хранене, след което, захапала бездимна цигара, продължи по задачки. Снимки: "България

Предателства и болести прекършват Ваня Костова

Предателства и болести прекършват Ваня Костова

Милата ми майчица, още не мога да повярвам! - плаче синът й Боян Михайлов Преодолян рак, диабет и проблеми с гръбнака мъчеха приживе певицата "Милата ми майчица, още не мога да повярвам. Болката е огромна, душата ми плаче." С тези думи синът на легендата на "Тоника" Ваня Костова - Боян Михайлов, изплака мъката си от загубата на най-популярнатата

Дева Мария се яви в пещера

Дева Мария се яви в пещера

Природен феномен във Венеца  Скално образувание е копие на Божията майка  Дева Мария се яви в българска пещера! Божията майка стои величествено като скално образувание в пещера Венеца край видинското село Орешец. Природният феномен е висок няколко метра и изобразява Богородица със сведена глава, приела поза на смирение

Шок! Българка разведе Касияс

Шок! Българка разведе Касияс

Българка е причината за развода между легендарния вратар Икер Касияс и журналистката Сара Карбонеро, гръмнаха медиите в Испания. 29-годишната Надя Александрова имала връзка с бившия страж на "Реал" (Мадрид) още от 2019 г. Новината обяви тв предаването "Салваме". Оттам научили за авантюрата между двамата от бившия приятел на българката

Развигор Попов и Мими Иванова: Ваня беше светла душа

Развигор Попов и Мими Иванова: Ваня беше светла душа

"Ако трябва да определя с една дума Ваня Костова, това е думата, с която тя си обръщаше към приятели - "душа". Тя беше светла душа и пееше, пееше, просто пееше", каза по Нова тв композиторът Развигор Попов по повод кончината на голямата певица. Ваня костова почина късно вечерта на Гергьовден. Извиканите лекари от "Бърза помощ" я намират в критично

Сузанита друса кючек

Сузанита друса кючек

Мазен гьобек под ритмите на барабанчета друсна Сузанита. Щерката на Орхан Мурад отиде отново на дискотека след шестмесечна пауза. Сузи се разби на макс. Младата певачка накара целия оркестър да й свири на уше, за да може да се развихри на дансинга. И да покаже как може да върти дупето си на хитови мелодии

Колоездачка се съблече

Колоездачка се съблече

Бившата колоездачка Лучия Яворчекова не спира да радва последователите си в социалните мрежи с предизвикателни снимки. Този път тя захвърли всички задръжки. Изявяващата се като модел мадама позира както майка я е родила. Все пак Лучия е полегнала по корем и така феновете й могат да се насладят само на вирнатото й дупе

Почина певицата Ваня Костова (Видео)

Почина певицата Ваня Костова (Видео)

Почина певицата Ваня Костова. Тъжната вест потвърдиха източници на NOVA. Певицата е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград. Баща ѝ е работил в мините край града, а майка ѝ е била шивачка. Ваня е третото дете в семейството. Има двама по-големи братя. Едва на 10-годишна възраст Ваня остава да живее само с майка си след развода на родителите си

Най-коментирани

Най-секси полицайката роди второ

Най-секси полицайката роди второ

Върна стегнатата фигура за няколко дни  Получава контракции, докато се разхожда в Борисовата градина  Най-секси полицайката у нас стана майка за втори път! Йоана Петрова от Икономическа полиция – Враца, даде живот на сина си Матей навръх Гергьовден. Появата на второто й дете идва като изненада за красивата дама, която се изявява и като инфлуенсър

Какво ни казва душата

Какво ни казва душата

"Мъдростта на душите" (изд. "Хермес") ни среща с последователите на д-р Майкъл Нютън, психотерапевт, помогнал на много хора чрез хипноза и връщане в промеждутъците между миналите им животи. След неговата смърт преди пет години последователи на доктора събират в тази книга най-добрите и мъдри съвети, давани от пациенти на пациенти по време на

Отвлякоха конче лечител,върнаха го след ден

Отвлякоха конче лечител,върнаха го след ден

Конче, лекуващо дечица с аутизъм и специфични потребности, изчезна мистериозно от базата за терапия и също така тайнствено бе върнато само след ден. След като Морал, който работи с дечица със специални нужди, изчезва, стопанството "Конна терапия" бие тревога в социалните мрежи за случилото се. Над 10 000 споделяния с призив да се намери кончето

СЛАДКИЯТ ЖИВОТ НА МИНИСТЪР Кирил Петков

СЛАДКИЯТ ЖИВОТ НА МИНИСТЪР Кирил Петков

Половинката на Кирил Петков - канадката Линда, се прочу с участието си в "Мастършеф" Жената до новия икономически министър е по-популярна от него. Съпругата на Кирил Петков - Линда, е звезда от готварското риалити "Мастършеф". Родената в Канада кулинарка изгря на малкия екран през миналия сезон на предаването

Линдзи Вон продаде имение

Линдзи Вон продаде имение

Бившата звезда в ските Линдзи Вон продаде невероятното си имение в Бевърли Хилс. Направи го на печалба със 100 000 паунда. Блондинката иска да се отърве от него след раздялата й с годеника Пи Кей Събан. Двамата прекратиха връзката си през декември, след като бяха заедно три години. Имението в Бевърли Хилс бе общият им дом

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

Надежда Ламбрева с любопитство поглъща информация за невероятните постижения на древните цивилизации. Тя беше любопитна да научи, че най-старият египетски календар е датиран до 4236 година преди Христа. Египтяните съвсем точно са изчислили, че годината продължава 365 дни, разделяйки я на 12 месеца от по 30 дни и 5 фестивални дни

Моделка заряза Супер Марио

Моделка заряза Супер Марио

Моделката Даян Мело и лошото момче на италианския футбол Марио Балотели се разделиха набързо след повторното си събиране. Двамата се задържаха заедно по-малко от половин година. Те си дадоха втори шанс в началото на 2021-а след излизането на моделката от "Биг брадър". Изглеждаха безумно влюбени и неразделни. Но всичко приключи бързо-бързо

Алекс Петканова е Жената чудо!

Алекс Петканова е Жената чудо!

Прилика между Александра Петканова и Жената чудо откриват феновете на фентъзи героинята. Това дава повод на моделката да използва приложения и да замени лицето на Гал Гадот, която влиза в ролята на супергероинята, и да сложи своето. "Много от вас ми писаха, че виждат прилика с главната героиня, а аз виждам прилика в лекотата

Бойна мацка иска гола

Бойна мацка иска гола

Звездата в кеча Челси Грийн разкри голямата си мечта. Оказа се, че бойната мацка иска да е модел. Но не какъв да е, а на "Плейбой". Брюнетката участва в гореща фотосесия по бански и даде голямо интервю, където разкри за плановете си след WWE. Тя падна жертва на федерацията заради съкращения на бюджета

Мартин Панталеев стана блондин

Мартин Панталеев стана блондин

45-ия си рожден ден отпразнува Мартин Панталеев. С чаша шампанско в ръка и домашно приготвена торта, музикантът шашна феновете си, като се показа рус. Панталеев промени драстично визията си по повод празника си и сподели, че възрастта няма никакво значение за него. "Разни цифри танцуват около мен, а аз отдавна реших да не им обръщам внимание и да

Мъж и жена простреляни в метрото до летище "София"

Мъж и жена простреляни в метрото до летище "София"

Мъж и жена са открити в безпомощно състояние днес на метростанцията при летище "София", съобщиха от МВР. Сигналът е подаден около 14,15-14,20 ч. По неофициална информация преди това е имало стрелба. Предстои да се изясни кой кого е прострелял първи, преди да посегне на себе си. Засега не е ясна причината

Аплодисменти за сбогом с Налбантов (Снимки и видео)

Аплодисменти за сбогом с Налбантов (Снимки и видео)

Последно сбогом с Иван Налбантов си взеха голяма част от известните актьори у нас. Легендата на българското кино и театър бе изпратен с аплодисменти. Сред учениците му са Ненчо Илчев, Ваня Щерева и Стефания Колева. Всички те пристигнаха в Театъра на българската армия, за да си вземат последно сбогом със своя ментор

877 новозаразени с COVID-19, 6,6% от изследваните, 2222 са излекуваните

877 новозаразени с COVID-19, 6,6% от изследваните, 2222 са излекуваните

877, с 201 случая по-малко от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. Това са 6,6% от тестваните. За последното денонощие са направени общо 13 190 теста, oт които 5581 са PCR, а 7609 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система

Стотици се прощават с Джеки (Снимки и видео)

Стотици се прощават с Джеки (Снимки и видео)

Започна поклонението пред починалия капитан на националния отбор и ЦСКА Георги Димитров. Стотици се наредиха пред стадион "Васил Левски", за си вземат последно сбогом с легендата на българския футбол. Поклонението започна в 12,00 часа. Сред първите, които дойдоха бяха Димитър Пенев, Георги Велинов и Валентин Михов

Президентът обяви правителството, Стефан Янев е премиер

Президентът обяви правителството, Стефан Янев е премиер

Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 12 май 2021 г. служебно правителство на Република България. Служебното правителство е в следния състав: Стефан Динчев Янев за служебен министър-председател на Република България Роден е на 1 март 1960 г. в с. Поповица, Пловдивска област. Бил е директор на дирекциите „Отбранителна политика” и

Бакърджиев помага на Флори да паркира

Бакърджиев помага на Флори да паркира

Спортната водеща на bTV Флорина Иванова прибегна до помощ от колега. Симпатичната репортерка имаше проблеми с паркирането в близост до работното си място до НДК. На помощ й се притече Петър Бакърджиев. Опитният журналист седна зад волана и паркира возилото на Флори. След което получи огромна усмивка и куп благодарности

11 жертви и 13 ранени при стрелба в училище в Казан

11 жертви и 13 ранени при стрелба в училище в Казан

Двама души са открили днес стрелба в гимназия в столицата на руската република Татарстан - Казан. Загинали са 11 души - 8 деца и учител, а 13 са ранени, четирима от тях са в болница, предаде ТАСС. Единият нападател вече е задържан. Той е 17-годишен младеж. Вторият стрелец още е в сградата на училището и може би държи заложници, предаде БТА

Порноактриса талисман на "Виляреал"

Порноактриса талисман на "Виляреал"

Финалът в Лига Европа е на 26 май, но "Виляреал" вече взе преднина пред опонента си "Манчестър Юнайтед". Ако не на терена, то със сигурност на трибуните. "Жълтата подводница" ще бъде подкрепяна в първия си финал в евротурнирите от една от най-известните испански порноактриси. Става дума за Аполония Лапиедра

Господи, освети ми джипа!

Господи, освети ми джипа!

Грамаден черен джип беше осветен пред храм-паметника "Св. Александър Невски", видяха непропускащите папараци на "България Днес". Свещеник попя и напръска със светена вода огромното возило, собственост на неизвестна жена с червена коса. "Освещаването на превозни средства е честа и нормална практика. Струва 70 лв

БНТ и Нова тв излъчват всички срещи от Евро 2020

БНТ и Нова тв излъчват всички срещи от Евро 2020

Голямото чакане скоро ще свърши! Идва Евро 2020. Най-голямата футболна надпревара на Стария континент бе отложена с година заради пандемията от коронавирус, но сега великата игра се завръща. За радост на българските фенове, БНТ и Нова тв ще излъчват съвместно всички мачове от европейското първенство