Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева: Абсурд е по-скъпо парно в санирани блокове

Приятел
Автор: България Днес

Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева: Абсурд е по-скъпо парно в санирани блокове

Случаите изглеждат нелепо, потребителите недоумяват

КОЯ Е ТЯ

Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева е родена на 16 юли 1975 г. в София. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Магистър е по право на Европейския съюз в СУ и по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция. Доктор и доцент е по международно право и международни отношения. През 2014 г. Диана Ковачева е удостоена от Нейно Величество кралица Елизабет II с орден на Британската империя за приноса й за противодействие на корупцията и усилията й за прозрачна и ефективна съдебна система.

Борислав РАДОСЛАВОВ

- Доц. Ковачева, каква ще бъде за вас най-голямата победа от инициираната от вас на 25 август извънредна проверка на "Топлофикация София" във връзка с многобройните жалби срещу изравнителните сметки?
- Изключително важно е да се установи дали пълният ефект от поевтиняването на природния газ със задна дата от август 2019 г. до март 2020 г. е отразен в сметките за топлинна енергия на гражданите. Огромна част от жалбите до омбудсмана е за неразбираеми съобщения от "Топлофикация София" по фактурите от годишните изравнителни сметки. Информацията за дължимите суми и за направените през годината плащания по прогноза не е подредена добре, не е представена хронологично. Изреждат се много данни, валидни към различни дати, сякаш в насипен вид, и много потребители остават с усещането за хаос в сметките им. Хората не ги разбират и затова е дълг на "Топлофикация" да представи информацията в ясен и достъпен вид.
Наред с това на дневен ред излиза въпросът дали услугите, предоставяни от топлофикационното дружество, са икономически изгодни на неговите битови клиенти, дали са най-ефективният вариант за снабдяване с енергия за отопление и топла вода. Разбирате, че това е големият въпрос за конкурентоспособността на топлофикационната услуга. За да бъде желана, тя трябва да е изгодна за хората.


- Срещате ли разбиране и съдействие по "вечната" тема с парното и топлата вода и има ли развитие, след като поискахте проверката?
- През август настоях КЕВР да извърши извънредна проверка на "Топлофикация София" заради изравнителните сметки за миналия отоплителен сезон. Поставих пред председателя на КЕВР доц. д-р Иван Иванов и въпроса за това какъв контрол упражнява комисията по спазването на показателите за качество, описани в лицензията на "Топлофикация София". В отговор на моето писмо той ме информира, че на 19 август 2020 г. е започнала проверка, която включва и показателите за качество. Втората е за прилагането на намалените цени на топлоенергията със задна дата във връзка с поевтиняването на газа от август 2019 г. до март 2020 г. Проверката трябва да приключи до 31 октомври 2020 г. Очаквам след това доц. Иван Иванов да ме информира за резултатите. И се надявам те да са в интерес на гражданите.


- Кои са най-фрапантните случаи, описани в жалби до вас от недоволни граждани?
- В част от жалбите хората изразяват разочарованието си от малкия размер на сумите, които им се възстановяват от поевтиняването на природния газ. Сериозен проблем е закъснението на годишните изравнителни сметки за някои сгради. Така се случи, че новата Наредба за топлоснабдяването беше приета на 12 март - един ден преди въвеждането на извънредното положение в страната. Наредбата поставя срок за предаване на изравнителните сметки на абонатите до 15 юли, така че те да имат достатъчно време за възражения и рекламации до 31 август.

Абсурдно изглеждат случаите със санирани блокове, в които разходът на топлинна енергия се е увеличил, вместо да намалее. Потребителите не могат да си обяснят как е възможно това. Законът за енергетиката изисква от топлофикациите да поддържат баланса между производството и потреблението. Това означава, че доставената енергия в абонатните станции не бива да е нито повече, нито по-малко от необходимата за качествено топлоснабдяване. Ако е в повече, може загубите на енергия да нараснат, а хората ще трябва да я платят. В тези случаи съм поискала от "Топлофикация" проверка за настройките на абонатната станция. Гражданите също имат право да направят това. Ако смятат, че разходите за отопление или за загряване на 1 куб. метър гореща вода в техния блок са се увеличили неоснователно, могат с решение на общото събрание на етажната собственост да се обърнат към районния техник на топлофикация да провери настройките на абонатната станция. Всъщност районният техник е длъжен да прави това поне веднъж в годината преди началото на отоплителния сезон. Отделен е въпросът дали това се случва навсякъде.


- Още на 18 юни предупредихте за бъдещ проблем на заседание на комисията по енергетика в Народното събрание. Можеше ли неприятната ситуация да се размине и как?
- Точно така. На заседанието на 18 юни т.г. заявих, че твърде голяма част - почти половината от сумата за възстановяване от поевтиняването на газа в сектор "Топлоенергетика", се насочва към държавния фонд "Сигурност на електроенергийната система". Да припомня числата: Средното поевтиняване на газ за периода беше изчислено на 24% и в резултат беше определено намаление на цените на топлинната енергия средно с 10,6%. От поевтиняването на газа "Булгаргаз" възстанови на "Топлофикация София" 59,495 млн. лв. От тях за крайните клиенти беше определена сумата 30,6 млн. лв. Останалата част беше насочена към фонда "Сигурност на електроенергийната система", данъци, лихви, неустойки и други.

Имаме сигнали за възстановяване на разочароващо ниски суми от порядъка на 20 лв. Мисля, че този размер е, меко казано, неуместен, защото когато цената на природния газ намалее драстично, има очакване, че за тези месеци прихващането ще бъде усетено. Възмущението на хората е основателно, всички са изненадани от сметките. Позицията на КЕВР беше и сега е, че регулаторът е преизчислил цените със задна дата точно и справедливо. Както знаете, комисията е независим специализиран държавен орган, който се отчита пред Народното събрание. Омбудсманът няма законови инструменти да влияе върху неговите решения или да ги проверява.


- Какво може и трябва да направи един гражданин, който е неприятно изненадан от своята изравнителна сметка? Нека дадем практични и полезни съвети на хората.
- За миналия отоплителен сезон 2019-2020 г. вече е късно да се правят рекламации. Срокът за това изтече на 31 август. Разбира се, гражданите могат да потърсят защита на интересите си и по съдебен ред. По принцип, за да няма неприятни изненади, е важно уредите за дялово разпределение да са технически изправни. Водомерите трябва да имат валидна метрологична проверка. Топлинните счетоводители предлагат възможност за безплатна регистрация на техните сайтове. Там гражданите могат да се информират за потреблението си, а когато наближи краят на отоплителния сезон, могат да проследят графика за отчитане, така че да не изпуснат датите за безплатен отчет на уредите.
Хората, които се интересуват как да оптимизират отоплението си, следва внимателно да разгледат изравнителната сметка и заедно със съседите си да обсъдят мерки, които биха подобрили състоянието на вътрешната отоплителна инсталация. Добри съвети биха могли да получат и от топлинните счетоводители. На места стои болезнено въпросът с така наречените кражби на топлинна енергия от съседи. По време на отоплителния сезон има възможност при основателни съмнения за кражби гражданите да потърсят съдействие от топлофикационното дружество за проверка.

Мара не мие косата

Мара не мие косата

От месеци вече бившата фолкпевица Мария не мие косата си. Сексапилното миньонче не е хващало шампоана само, тъй като тази задача е поверена на личния й фризьор. Мария посещава всеки ден салоните за красота, където армия от професионалисти се грижат за добрия й външен вид. Откакто сложи край на кариерата си в "Пайнер"

Костинбродският славей заживя с таралеж

Костинбродският славей заживя с таралеж

Животните в дома на Азис се множат. Последният домашен любимец в "колекцията" на констинбродския славей е таралеж. Певецът се похвали в мрежата, че е намерил и приютил бодливото животинче. Васко е дал храна и вода на ежчето и планува да се грижи за него. Азис е известен с любовта си към животните. От години той спасява кучета

Вран жребец покорява Цеци

Вран жребец покорява Цеци

С езда разпуска топмоделът Цеци Красимирова, похвали се самата красавица в социалните мрежи. С жокейска стойка, шапка и ботуши, Цеци показа умения върху гърба на вран жребец в конна база в Испания. Супермоделът живее там, след като се омъжи за испански мултимилионер. Майкъл Струметис има финансови възможности да плаща за прескъпото хоби на

Секси французойка идва на "Армията"

Секси французойка идва на "Армията"

Натали е с етиопски корени Тибо Вион води в ЦСКА жена и две деца Секси французойка пристига на "Армията"! Новото попълнение сред футболните половинки в ЦСКА носи името Наталина и е повече от много атрактивна. Тя идва у нас заедно със съпруга си Тибо Вион, който е последното ново попълнение на "червените"

Най-четени

Гонят дъновистите от Рилските езера

Гонят дъновистите от Рилските езера

Там сме от 1929 г., това е религиозна дискриминация, контрираха от Бялото братство Иво АНГЕЛОВ Ограничен да бъде достъпът на последователите на Петър Дънов до Седемте Рилски езера. Това настояха природозащитници по време на среща с екоминистерството, местната власт, ръководството на Национален парк "Рила" и неправителствени организации за

Хитлера води плеймейтка на море

Хитлера води плеймейтка на море

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо

Баба Жени е бита

Баба Жени е бита

Спешно извеждат пенсионерката от апартамента Иво АНГЕЛОВ Физическо насилие е преживяла 86-годишната баба Жени от София. Преди дни "България Днес" ви разказа за изстрадалата възрастна жена, която обитава мизерен апартамент, претрупан с боклуци. Пенсионерката едва оцелява, а много често преживявала само с филия хляб на ден

Щерката на Ивайла Бакалова стана водещ

Щерката на Ивайла Бакалова стана водещ

17-годишната Рая води модно предаване заедно със своя приятелка Не зад чина, а пред микрофона започна новата учебна година за 17-годишната дъщеря на Ивайла Бакалова Рая Гайтанска! Тийнейджърката, която е пълно копие на звездната си майка, направи своя дебют като водеща на 15 септември в телевизия за мода

14 кокошки си купи Лили Иванова

14 кокошки си купи Лили Иванова

С биояйца се храни примата, веднъж в месеца си позволява и суджук 14 кокошки си е купила Лили Иванова. Те са от породата шуменска черна. Пернатите са дадени за отглеждане в екоферма, като певицата редовно им праща чували със зърно, за да могат да си хапват на воля. В замяна Лили получава екояйца от кокошките, които фермерът, който ги отглежда

Кмет сватосва моми и ергени

Кмет сватосва моми и ергени

Заради малко сватби в родопско село Мустафа Брахимбашев събира 320 души във вилата си  320 моми и ергени събира във вилата си кмет, за да ги сватоса. Първенецът на родопското село Чепинци Мустафа Брахимбашев забелязва, че все повече намаляват сватбите в населеното място и решава да вземе мерки. "Тази година имаше само 7-8 сватби

Водещият на времето по БНТ Владимир Ковачев: Попивам опит от красивите си колежки

Водещият на времето по БНТ Владимир Ковачев: Попивам опит от красивите си колежки

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"

Плеймейтки се молят за Христо Сираков

Плеймейтки се молят за Христо Сираков

Добре е! Най-страшното е отминало, казва Любо Дилов-син Плеймейтки от цялата страна се молят състоянието на Христо Сираков да се подобри. Известният като ценител на женската красота бизнесмен и издател на "Плейбой" получи инсулт и е приет по спешност в болница. "Добре е Христо Сираков, доколкото знам

Селезньова изкушава

Селезньова изкушава

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Ангел в небето

Ангел в небето

Божественият символ се появява над Кръстова гора преди Кръстовден Ангел небесен се появи в небето над Кръстовден. Чудото, което е запечатано на кадър, се случва часове преди настъпването на един от най-големите християнски празници - Кръстовден (14 септември). Първа мистичното изображение забелязва мирянката Жанета Павлова

Най-коментирани

151 са новозаразените с COVID-19, 4 са починалите

151 са новозаразените с COVID-19, 4 са починалите

151 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 2 988 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 19 014, от които 4 522 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Мара не мие косата

Мара не мие косата

От месеци вече бившата фолкпевица Мария не мие косата си. Сексапилното миньонче не е хващало шампоана само, тъй като тази задача е поверена на личния й фризьор. Мария посещава всеки ден салоните за красота, където армия от професионалисти се грижат за добрия й външен вид. Откакто сложи край на кариерата си в "Пайнер"

Джордан се пуска на живо от кревата

Джордан се пуска на живо от кревата

Как бързо отлетяха 24 години, възкликва футболната мъжемелачка Кати Прайс - Джордан. Боже, цяла вечност вече, контрират някои във Великобритания. Точно преди почти четвърт век ликът и тялото на вече 42-годишната Кати лъсват на култовата шеста страница на вестник "Сън" и кадрото дава летящ старт на кариерата й

Костинбродският славей заживя с таралеж

Костинбродският славей заживя с таралеж

Животните в дома на Азис се множат. Последният домашен любимец в "колекцията" на констинбродския славей е таралеж. Певецът се похвали в мрежата, че е намерил и приютил бодливото животинче. Васко е дал храна и вода на ежчето и планува да се грижи за него. Азис е известен с любовта си към животните. От години той спасява кучета

Шампионът от "Тур дьо Франс": Сънувам!

Шампионът от "Тур дьо Франс": Сънувам!

"Мисля, че сънувам", бяха първите думи на шампиона от "Тур дьо Франс" Тадей Погачар след триумфалното пресичане на финалната линия в Париж. "Нямам представа кога ще осъзная всичко това - каза победителят. - Много съм горд с отбора. Мечтаех за победата още на старта." Големият фаворит за титлата Примож Роглич беше на другия полюс

Ева Веселинова: Тихо! Не съм с женен мъж...

Ева Веселинова: Тихо! Не съм с женен мъж...

Две години с красив млад мъж дели постелята си водещата Ева Веселинова. Блондинката реши да сложи край на спекулациите и разкри истината за връзката си. "От две години сме заедно. Не е женен продуцент, не богат благодетел. Млад, красив, целеустремен. Не съм го крила, който ни познава, знае за нас" - гласи част от признанието на Ева

"Левски" си връща Вутов

"Левски" си връща Вутов

"Левски" е много близо до това да си върне още един свой юноша. Става въпрос за 24-годишния офанзивен полузащитник Антонио Вутов. Той изненадващо прекрати договора си с "Ботев" (Пловдив) вчера. Двете страни скъсаха взаимоотношенията си по взаимно съгласие. Нападателят прекара три сезона при "канарчетата", като записа общо 77 мача и 21 попадения

Вран жребец покорява Цеци

Вран жребец покорява Цеци

С езда разпуска топмоделът Цеци Красимирова, похвали се самата красавица в социалните мрежи. С жокейска стойка, шапка и ботуши, Цеци показа умения върху гърба на вран жребец в конна база в Испания. Супермоделът живее там, след като се омъжи за испански мултимилионер. Майкъл Струметис има финансови възможности да плаща за прескъпото хоби на

Стойчо Стоилов захапа "Лудогорец": Трябваше да бием с 5 гола!

Стойчо Стоилов захапа "Лудогорец": Трябваше да бием с 5 гола!

Откакто са в "А" група, няма български футбол, беснее босът на "червените" Добромир ДОБРЕВ Страхотно напрежение избухна между ръководните фигури в ЦСКА-София и "Лудогорец" след дербито помежду им, завършило 2:2. Главният мениджър на "червените" Стойчо Стоилов нападна жестоко както отбора от Разград, така и съдиите за изпуснатата победа

Секси французойка идва на "Армията"

Секси французойка идва на "Армията"

Натали е с етиопски корени Тибо Вион води в ЦСКА жена и две деца Секси французойка пристига на "Армията"! Новото попълнение сред футболните половинки в ЦСКА носи името Наталина и е повече от много атрактивна. Тя идва у нас заедно със съпруга си Тибо Вион, който е последното ново попълнение на "червените"

151 са новозаразените с COVID-19, 4 са починалите

151 са новозаразените с COVID-19, 4 са починалите

151 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 2 988 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 19 014, от които 4 522 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Проф. Кантарджиев: Не разбирам защо лекари говорят против маските и мерките

Проф. Кантарджиев: Не разбирам защо лекари говорят против маските и мерките

Не смятам, че ще се стигне до затваряне на училища. Родителите и учениците са отговорни. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред bTV. Според него може да има леко увеличение на случаите, като подчерта, че досега установените заразени ученици и преподаватели не са се инфектирали в училище

44 нови случая на коронавирус в страната, шест са починалите за денонощието

44 нови случая на коронавирус в страната, шест са починалите за денонощието

Само 44 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за последното денонощие, като са направени 1 249 PCR теста. Това показва Националната информационна система. 6 души са починали за последното денонощие. Така общият брой на жертвите на COVID-19 станаха 761 у нас. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е: София (столица)

Селезньова изкушава

Селезньова изкушава

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Шанън превзема Висшата лига

Шанън превзема Висшата лига

Шанън де Лима бе коронясана за най-красивата нова половинка във Висшата лига. Тя оглави класацията на "Сън" по повод старта на сезона в Англия. Сексапилната моделка е жената до звездното попълнение на "Евертън" Хамес Родригес. Венецуелката се премести с него в Лондон от Мадрид след трансфера му при "карамелите" от "Реал"

Том Харди най-вероятно ще бъде следващият Джеймс Бонд

Том Харди най-вероятно ще бъде следващият Джеймс Бонд

Най-вероятният кандидат за следващото екранно превъплъщение на Джеймс Бонд е актьорът Том Харди, пише в."Мирър", цитиран от БТА. Харди ще поеме щафетата от Даниъл Крейг в ролята на агент 007 на Нейно Величество след излизането на петия филм с участието на Крейг "Смъртта може да почака". Предполагаше се

Хитлера води плеймейтка на море

Хитлера води плеймейтка на море

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо

86 са новозаразените с коронавирус, двама са починали за последните 24 часа

86 са новозаразените с коронавирус, двама са починали за последните 24 часа

86 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 2 915 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 18 819, от които 4 506 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Актрисата Джейн Фонда навремето плувала гола с Майкъл Джексън

Актрисата Джейн Фонда навремето плувала гола с Майкъл Джексън

През осемдесетте години на миналия век на актрисата Джейн Фонда й се случило да плува гола с Краля на поп музиката Майкъл Джексън и това много й харесало, съобщава Контактмюзик. Това станало, когато изкарали заедно един уикенд, докато тя участвала в снимките на лентата "На златното езеро", излязла през 1981 година

Холи Бери потвърди връзката си с певеца Ван Хънт

Холи Бери потвърди връзката си с певеца Ван Хънт

Актрисата Холи Бери публикува в Инстаграм своя снимка с тениска, на която е написано името на певеца Ван Хънт, която сякаш е потвърждение за връзката им, съобщи Контактмюзик, цитирана от БТА. Към нея има черно сърчице и емоджи на краче. "Сега вече знаете", написа актрисата към снимката. През юли бившето момиче на Бонд сподели снимка с два чифта