Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9020340 www.bgdnes.bg

Втори провал на Темида срещу екскмета на Септември

Делото отново се оплете

Прокуратурата не разбира, къде са пропуските, за да коригира обвиненията срещу Рачев

За втори път се провали процесът за безстопанственост срещу бившия кмет на Септември Марин Рачев! Това става, след като апелативният спецсъд потвърди решението делото да бъде върнато на прокуратурата заради допуснати съществени нарушения, научи "България Днес". От определението става ясно, че част от пропуските не са оправени и след предишния поправителен.
Заедно с Рачев на подсъдимата скамейка са привикани и трима общински служители - зам.-кметът Явор Митев, специалистът в "Инвеститорски контрол" към отдел "Строителство" Станой Милов и директорът на Дирекция "Транспорт и околна среда" Ангел Бончев.
Рачев отговаря пред Темида, че от май 2017 г. до август 2018 г. като длъжностно лице не е упражнил контрол върху общинските служители Милов и Бончев. Кметът им възложил отчитането на обществено имущество, а те подписали приемно-предавателни протоколи за строително-монтажни работи, без да са реално изпълнени. Така на практика допуснал да бъдат заплатени недължими суми с платежни нареждания по фактури, дейности и услуги на завишени цени. От това са последвали значителни щети за общината в общ размер на над 255 хил. лв. без ДДС.
Оказва се, че обвиненията не отговарят на законовите изисквания. В обстоятелствената част на обвинителния акт липсва отразяване на всички елементи, в частност - описание на действията или бездействията на подсъдимите и конкретният принос на всеки един от тях към престъпния резултат, сочат магистратите.
Делото е внесено за първи път в съда през есента на м.г. В края на януари т.г. две съдебни инстанции решават да го върнат заради нарушения. Първият път Темида открива 4 групи пропуски. Едната е свързана с липсата на уточнение кога Явор Митев е заемал длъжността кмет и какви правомощия е получил. При втората са открити неясноти в датите, на които са съставени двата инкриминирани протокола. Третата касае липсата на пълно и точно описание на поведението на всички подсъдими. За Рачев е посочено, че не е упражнил достатъчно контрол върху работата на служителите си. Стига се дотам, че се цитира и тълковният речник, за да се обясни смисълът в понятието контрол и дали Рачев е упражнил контрол, или е проявил престъпно бездействие.
Той е погнат за неполагане на достатъчно грижи за управлението и стопанисването на повереното му имущество предвид заплащане на строително-монтажни работи (СМР) по завишени цени. В обстоятелствената част за обвиненията му изрично е посочено, че заплатените СМР въобще не са изпълнени, а в обвиненията на служителите е записано, че те са частично изпълнени. При четвъртата група са открити разминавания между вменените на отделните подсъдими престъпления.
След поправките се приемат за отстранени само първите две групи нарушения. "Останалите съществени процесуални нарушения не са отстранени от специализираната прокуратура и в тази насока се явява правилен изводът, че не са изпълнени дадените при предходно връщане на делото указания", коментират магистратите. По повод подхода за препращане към мотивите за първото връщане на делото от прокуратурата се жалват, че той им създава пречки да узнаят конкретните пороци, а от там и пречки за отстраняването им.
Това не е първи досег на Рачев с правосъдието. През пролетта той получи окончателна присъда от две години и половина условно, с 4 години изпитателен срок. Наказанието е за прикриване на данъци в особено големи размери за времето, преди да стане кмет, когато е бил едноличен търговец на горива. Освен това Рачев е осъден да плати 115 бона на НАП, като с лихвите сумата надхвърля 300 хиляди лева.
Месец по-рано нова секира застигна градоначалника. Той бе предсрочно освободен заради конфликт на интереси, след като е уличен, че през 2017 г. е внесъл предложение в общинския съвет за промяна на статута на имот, собственост на фирма на майка му, а предложението е било прието. Избирателната комисия опита да откаже отстраняването на Рачев с оправданието, че това се е случило в предишен мандат, но съдът потвърди.
Марин Рачев е първият разследван от спецпрокуратурата кмет в страната за безстопанствено управление и злоупотреба с власт. Срещу него е една от първите акции на спецпрокуратурата и КПКОНПИ. На 1 февруари 2018 г. над 50 полицаи извършват обиски в общината, в дома на управника на на Септември и свързани с него хора в града.


Жена му иска поста

Чрез жена си Васка ще опита да продължи управлението на Септември отстраненият кмет от ГЕРБ. След като напуска поста, той обявява съпругата си за независим кандидат за кмет. Половинката на Рачев вече агитира из близките села, а плакати с физиономията й може да се видят на почти всички стълбове. Предсрочните избори в градчето ще са на 27 септември.
Васка Рачева бе посочена от гражданското сдружение "Да спасим община Септември" като човека, подписал данъчните документи, за които е наказан мъжът й. Според организацията на Рачева също трябвало да се потърси наказателна отговорност, защото експертиза доказвала почерка й.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама