Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9024070 www.bgdnes.bg

Осъдиха здравни инспектори заради Гришо

Мъж бил до тенисиста 20 секунди, поставили го неправомерно под карантина

Осъдиха Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Хасково заради Григор Димитров.
Общинският съветник Георги Пеев се пребори институцията да плати 510 лева, защото неправомерно го поставила под карантината.
През юни т.г. Гришо посети родния си град и мнозина отидоха да го видят на живо и да се снимат с него. Няколко дни по-късно тенисист №1 на България обяви, че е болен от коронавирус и започна масово тестване и карантиниране на контактни с него лица.
Сред поставените под карантина е и Пеев, който лично се вижда с Гришо, въпреки че в предписанието на РЗИ не е посочено заради кой заразен е мярката. Общинарят не е доволен от затварянето му между четири стени, тъй като само се е снимал с Димитров и не е бил близо до него повече от 20 секунди. По думи на Пеев по това време спортистът не е бил с КОВИД-19 и нямало как да му предаде заразата. Затова и решава да обжалва решението по съдебен път.
Според магистратите в случая не са изяснени фактите и обстоятелствата. Преди да се пристъпи към издаване на предписанието за поставяне под карантина, административният орган е следвало да изясни по безспорен начин дали жалбоподателят действително е лице, контактно на заразен. От доказателствата по делото по никакъв начин не може да се стигне до извод, че именно жалбоподателят е бил сред контактните лица на Григор Димитров, се казва в съдебното решение.
Хасковският административен съд отменя предписанието за поставяне под карантина на Георги Пеев и осъжда РЗИ да му заплати 510 лв. разноски по делото.
Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама