Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9024074 www.bgdnes.bg

Млякото мирише на чесън

Проблем е, ако животните ядат малко фураж 

Лошият вкус идва от растенията, с които се хранят 

Прясно мляко от български крави мирише на чесън и лук. Проблемът идва от животни, които са пуснати свободно на паша и не им се дава достатъчно концентриран фураж, показва проучване на ветеринарни лекари.
Нетрадиционната комбинация от обичания продукт и лошия мирис се получава, когато крави, кози и овце хапнат наглед безопасни растения - див или кромид лук, чесъново подъбиче, бабини гниди, конски зъб или чеснов лук. Последният не само влошава качеството на млякото, но води и до спонтанни аборти при овцете.
За да бъде вкусно млякото, кравите трябва да ядат поне по 300 г концентриран фураж на всеки издоен литър, обясняват експерти. Но тъй като това оскъпява отглеждането на животните, някои фермери предпочитат да пускат стадата си на свободна паша с обяснение, че така е по-екологично. В резултат млякото е с лош вкус още в началото на цикъла му към достигането до потребителя.
Оставени без надзор, кравите с апетит похапват дъбови клонки и листа. Това тяхно лакомство обаче има висока цена - рязко влошава качествата на добиваното мляко. То става горчиво и този вкус с нищо не може да се промени. Горчивината се постига също и при засилена консумация на пелин и вълча ябълка.
При недобре измито виме преди доенето суровото мляко може дори да мирише на тор.
Изкупните цени на кравето мляко ще останат на равнищата около 60 стотинки за литър в следващите месеци. Това сочат предвижданията на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). Спадът на глобално търсене на млечни продукти в резултат на КОВИД-19 ще попречи на повишение на световните цени, което ще се предаде и на местния пазар.


Изкупеното мляко през първите шест месеца тази година в България нараства с 6% в сравнение със същия период на 2019 г., което показва повишената пазарна ориентация на сектора с намаление на животните, идващо основно от малките стопанства.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама