Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9025738 www.bgdnes.bg

Нено Димов тихомълком на свобода

Зацикли разследването за водната криза в Перник

Домашният арест на ексминистъра е отменен, защото делото не е вкарано в срок в съда

Тихомълком на свобода е пуснат бившият екоминистър Нено Димов! Това става, след като спецпрокуратурата не успява да внесе делото за водната криза в Перник за 8 месеца в съда, научи "България Днес".
Министърът на околната среда и водите бе отведен от местоработата си пред обективите на медиите, престоя в килията 4 месеца и бе пуснат под домашен арест. Към момента и тази мярка е отменена, тъй като разследващите не внасят обвинителния акт в съда в законовия срок. За отпадането на домашния арест потвърди и адвокат Ина Лулчева, но отказа да каже дали клиентът й е пуснат на свобода срещу подписка или без мярка. Тя препрати въпросите към прокуратурата.
По повод зациклилото разследване репортер на вестника потърси освободения бивш управник. "Нямам коментар", отвърна лаконично ексминистърът. По всяка вероятност той е посъветван от адвокатите си да не говори за делото.
Нено Димов се превърна в първия действащ министър, който е тикнат зад решетките с постоянна мярка задържане под стража. Спецпрокуратурата го погва с обвинения за умишлена безстопанственост във връзка с източването на язовир "Студена".
Според разследващите това в станало в периода от януари 2018 до 17 ноември 2019 г., тъй като Димов не е ограничил ползването на водоема за промишлени цели и така се е стигнало до водната криза в района на Перник. Нанесената щета е за над 11 милиона лева, пресмятат следователи.
Сумата е изчислена от разликата в цената на отпусканата вода - "Стомана индъстри" и "Топлофикация" – Перник, са плащали по 0,13 лева кубик, а жителите на миньорския град щели да се бръкнат по 2 лева за кубичен метър. Ако количествата за промишлени цели бяха използвани от гражданите, държавата щеше да е на печалба, категорично е държавното обвинение.
Нено Димов е имал задължението да утвърждава график за използването на водите от значимите язовири, сред които е и "Студена". С разпределението се уточнява каква част от дебита ще се използва за питейно-битови нужди и каква - за промишлени. Според обвинителната теза Димов е разписвал графика, без да отчита, че количеството вода във водоема намалява. Предвид зараждащата се криза министърът е трябвало да коригира графика, смятат от прокуратурата.
"Доверявал съм се на експертите, които имат съответните познания. Графиците са изготвяни от експертите и съм се съобразявал с тях", проговаря Нено Димов пред магистратите. Той е категоричен, че съвестно си е изпълнявал задълженията. В съдебната зала се разбира, че ключови за разследването документи са изчезнали. Това са обяснителни записки на служителите, които са изготвяли графиците. Защитата на Нено Димов изтъква, че прокуратурата не ги е приложила по делото.
След Нено Димов в ареста се озовават бившият управител на ВиК – Перник, Иван Витанов и бившият и.д. кмет на града Севделина Ковачева. Витанов е обвинен за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка, а Ковачева - за длъжностно престъпление. След няколко дни зад решетките ексшефът на ВиК е пуснат срещу 20 бона гаранция, а зам.-кметицата - срещу подписка.
Защитниците им също не знаят защо се точи разследването. Досега клиентите им са занимавани с разкриване на банкова тайна, снемане на образци от подписи, криминалистически регистрации и други банални процедури.
Заради източването на над 7 милиона кубика вода от "Студена", достигане до мъртвия обем на водоема и последвали режим за перничани от прокуратурата публикуваха част от доказателствата. От протокола за разпит на Витанов се разбира, че той е сигнализирал няколко пъти управниците за намаляващия обем на водата, но мерки са взети чак след проведените местни избори.

Реклама


Шефката на дирекция "Управление на водите" в МОСВ Илияна Тодорова разказва пред следователите, че до ноември 2019 г. министърът не се е интересувал от язовира край Перник, а е питал за 4 други водоема. При настъпването на кризата графикът се изменя два пъти. След разрешение от прокурор публични станаха графиците за управлението на водите, справки за състоянието на язовира и разрешителното на дружествата за водовземане.


Докато тече разследването, се разбира, че от язовира са отклонявани незаконно големи количества вода от няколко нерегламентирани водовземания. Заради бедствието се изсипаха милиони, за да се свърже водопреносната мрежа на Перник с тръби за язовир "Белмекен" през София. Въпреки това жителите на миньорския град продължават да са подлагани често на воден режим поради подмяна на тръби, съоръжения и свързване на водопроводи.


Проверяван и за концесията на ски зона Банско

Повече от месец след като е закопчан за водната криза, Нено Димов става разследван и за концесията на ски зона Банско. От специализираната прокуратура съобщават, че са образували ново досъдебно производство срещу бившия екоминистър. Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев отбелязва, че при претърсване в кабинета на министъра и в дома му са намерени и иззети документи, които засягат концесията на "Юлен". От спецпрокуратурата не отговориха на запитванията на вестника за хода на разследванията.

Реклама
Реклама