Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9025899 www.bgdnes.bg

Органите с нови каски срещу павета

Полицията с яка защита на главата

Супершлемове с цена до 1415 лв. за брой купува МВР

Служители на МВР ще се сдобият с нови суперкаски. Поръчката за тях стартира непосредствено след избухналите безредици и схватки между протестиращи и полиция на 2 септември.
Предпазните шлемове ще са с много добри характеристики, става ясно от техническата спецификация, на която трябва да отговарят изделията. Каските ще гарантират абсолютна противоударна защита на главите на униформените. Видимата част на каската, или т.нар външна "черупка", трябва да е устойчива на пламък и да е дебела поне 2,8 мм. Да е устойчива на напукване и надраскване. Протекторът за защита на шията също да е устойчив на пламъци. Вътрешната черупка ще е от специални материали и 3D плат и с добра вентилация. На темето трябва да има специално проектирано място за поставяне на комуникационна система. Вътрешната и външната черупка трябва да са прилепени, за да поемат енергията от силни удари. Визьорът не трябва да се запотява и да е от поликарбонат, дебел поне 4,8 мм. Ще има специална система, която да не позволява да бъде вдигнат от нарушител, когато е заключен в дадено положение. Каските ще имат катарами за поставяне на противогаз. Без него те трябва да тежат не повече от 2 кила. Цветът на каските не е определен, но за сметка на това калъфите им трябва да са черни. Гаранцията ще е поне 2 години.
Обществената поръчка "Доставка на противоударна каска с визьор" бе пусната на 4 септември, тоест два дни след безредиците, които станаха на протеста. Тогава провокатори хвърляха предмети върху полицаите, а някои се опитваха да ги удрят с дръжки на знамена. Срокът за подаване на оферти и показване на мостри е до края на този месец. Поръчката е обявена от Дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" към Министерството на вътрешните работи. На 5 октомври ще бъдат отворени получените оферти, след което комисия ще посочи победителя и бъдещ доставчик на каски. Според документацията за търга цената за една е определена до 1415 лв. без ДДС. Поискали повече пари за бройка директно ще бъдат дисквалифицирани. Общата прогнозна стойност е 165 555 лв. Така МВР може да вземе от този търг не повече от 117 каски.
През 2018 година процедури за купуване на каски бяха проверявани от Агенцията за държавна финансова инспекция и от Сметната палата. Тогава прогнозната стойност на една каска бе 1250 лева без ДДС. Би Ти Ви направи репортаж по темата и се позова на свои източници, според които цена от близо 1000 лв е разумна. Каските бяха поръчани на два търга за по около 900 лв парчето. Няма информация да са намерени сериозни нарушения при проверките на търговете.
През това лято МВР пусна поръчка и за противокуршумни каски, на които дори визьорът трябва да е противобалистичен. Условието е те да струват до 2200 лв без ДДС. Вътрешното ведомство сериозно се зае да преоблече състава си. Купуват се шуби, летни и зимни обувки, противокуршумни жилетки.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама