Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9027110 www.bgdnes.bg

Антоанета Антонова: Шивашката индустрия в страната е на световно ниво

AntoanVill бе сред първите български фирми, които пренасочиха изцяло производството си към липсващите тогава предпазни маски, казва собственикът на един от водещите производители на дамска конфекция у нас

Антоанета Антонова е управител на русенската компания Antoan Vill - едно от водещите шивашки предприятия в страната. Компанията произвежда дамска конфекция от 22 години, като работи основно за износ за Европа с известни производители на облекла. Изпълнявала е поръчки и за световните брандове. Член на управителния съвет на БАТОК (Българска асоциация за текстил, облекло и кожа), бивш член на управителния съвет на БАПИОТ (Българска асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил).  

Реклама


- Как се отрази на шивашката индустрия кризата, която ни донесе COVID-19 и какви бизнес уроци ни даде тя?
- Тази извънредна и до известна степен неочаквана ситуация засегна всички. Видяхме, че при такава криза няма пощадени, няма големи и малки предприятия, дори световните лидери в индустрията претърпяха огромни загуби. Оцеляват тези, които могат най-бързо да се приспособят, най-бързо могат да намерят следващата възможност, върху която да насочат усилията си. Както знаете, AntoanVill бе сред първите български фирми, които пренасочиха изцяло производството си към липсващите тогава предпазни маски. Това решение не беше взето само с цел оцеляване на бизнеса, но и за да можем да отговорим на нуждите на обществото ни в този момент на извънредни мерки в страната.


- Какво ви помогна да се задържите на пазара, освен бързото преориентиране към производството на маски?
- За да оцелее, която и да е компания в подобна кризисна ситуация в важно да запази досегашните си клиенти като продължи да поддържа доброто ниво на обслужване. Ние успяхме да даваме на нашите клиенти това, от което те имат нужда: добро обслужване, навременни доставки, високо качество. Запазихме тази линия на стабилност и това ни затвърди като техен дългогодишен партньор и доверен партньор. Също така от няколко години сме въвели в работата си диверсификация на продуктите, която дава реален положителен резултат върху целия производствен процес.


- Възвърна ли се предишният ритъм на работа, какви променим при поръчките настъпиха в бранша?
- До някаква степен се възвърна, да. Ние шием продукция за големи клиенти, които, както всички останали, имат затруднения в продажбите си. По-малко са бройките, които поръчват, но е по-голямо разнообразието от модели, материите са по-деликатни. Изискванията към шивашките предприятия също са по-големи. Всички държат на абсолютен перфекционизъм. Ако преди бяха по-склонни да приемат предложения за оптимизация на производствения цикъл, сега изключително държат да се следва тяхната технология. В Antoan Vill в момента вече подготвяме поръчки за следващия сезон, никога досега не сме правили толкова много разработки, и толкова много мостри. Това е показателно, че производителите на облекла искат да имат голямо разнообразие, за да могат и те самите да реализират повече поръчки.


Към какви пазари са ориентирани поръчките ви в момента?
В момента поръчките ни са предимно от нашите досегашни партньори в Европа, но към Antoan Vill проявяват интерес и други държави извън европейската общност. Това ни показва, че светът има нужда от нови доставчици. Вече е въпрос на време и на натиск дали ние ще си намерим мястото, което ни е необходимо и което заслужаваме.
Вие сте член на „Българска асоциация за текстил, облекло и кожи“ (БАТОК).

В асоциацията предвиждате ли да предприемете някакви общи действия и усилия, които да помогнат на индустрията в страната?
Изключително обединени сме в убеждението си, че трябва да се покажем и докажем като бранш на света. Вече започнахме да правим стъпки и да разработваме стратегия как това да се случи. В нашият бранш сме изключително добре оборудвани на световно ниво, имаме много големи специалисти в тази област, имаме добре обучени работници. Надяваме се и на подкрепа на държавно ниво и бихме искали държавата да ни припознае като важен отрасъл и да повярва в нас, още повече, че и сами сме склонни да направим съответните стъпки.

Реклама
Реклама
Реклама