Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9027204 www.bgdnes.bg

Баскетлегендата Петко Маринов: Отрязаха крилцата на бялата лястовица

Всичко приключи с "Академик", надявах се поне школата да спасим

Един от най-успешните играчи и треньори в българския баскетбол Петко Маринов беше натоварен с ужасна отговорност. Той трябваше да съобщи на треньорите и състезателите на многократния държавен шампион "Академик", че тимът спира да съществува. Причината е оттеглянето на спонсора "Лукойл".
71-годишният Маринов беше председател на Управителния съвет на клуба и помагаше на треньорите като консултант със своите огромни знания. Специално за "България Днес" бившият национал разкри подробности около кончината на емблематичния клуб.

- Г-н Маринов, окончателно ли е решението за оттеглянето на спонсора?
- Всичко приключи. За голямо съжаление. Окончателно е. В България, когато нещо се разтури, рядко се връща. Компанията отказа да ни спонсорира. Не всеки може да се бръкне, за да даде средства за издръжка. Виждате как футболните отбори на "Левски" и ЦСКА се лутат и имат проблеми, а какво остава за нас. Времената са тежки. В момента сме безработни.
- Има ли вариант детско-юношеската школа да съществува?
- Надявах се поне нея да спасим, но дори и това няма да се случи. Вече дадохме разрешение на момчетата да отидат в други отбори. Имахме таланти от Бургас, Хасково, Русе. Когато нямаш мъжки отбор, каква мотивация може да имаш. При нас винаги имаше преливане. Включвахме по 4-5 юноши в мъжкия състав. Това им даваше мотивация да растат и да играят. Най-лошото е, че направихме хубави неща през тези близо три години. Вкарахме пет момчета в мъжкия национален отбор. Оставихме пет отбора зад нас в класирането. Те разполагаха с по 3-4 чужденци. Най-хубавото е, че ние залагахме само на български играчи. За голямо съжаление у нас хубавите неща свършват.
- Вашият отбор беше сравняван с бялата лястовица в българския баскетбол.
- Ние сме две бели лястовички. Баскетболният отбор на "Академик" и футболният на "Славия". За голямо съжаление увехнахме. Отрязаха ни крилцата. Много съм разочарован.
- Решението за спирането на финансирането свързано ли е с освобождаването на Валентин Златев от "Лукойл"?
- Не мога да кажа. Не съм се чувал с г-н Златев, нито с някой друг. Просто ни съобщиха. Нямам представа какви са механизмите. Явно компанията отказва да ни спонсорира. Жалкото е, че пред очите ни израстват хубави момчета. Имахме и страхотна база в Правец.
- Какво ще се случи с баскетболната зала в града?
- Нямам представа. Доколкото знам, базата се посещава от доста отбори, които идват за подготовка. Възползвахме се от нея през годините. Чувам, че Правец ще правят аматьорски отбор, но не съм много сигурен.
- Какво следва оттук насетне за самия вас?
- 58 години отдадох на играта. Сега ставам сутрин и не мога да си представя, че ще живея без мачове, пътувания и тренировки. Явно човек трябва да се пренастрои. Ще се занимавам с внуците.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама