Реклама
https://www.bgdnes.bg/covid-19/article/9036598 www.bgdnes.bg

Вирусолог: Децата до 10 г. се заразяват и предават вируса два пъти по-рядко

„Засега знаем, че при децата и юношите до 20 години, само 20% от тях проявяват симптоми. Друго голямо проучване показва, че децата до 10 години се заразяват и предават вируса два пъти по-рядко.

Това не означава, че това не се случва. Не така стои въпросът с децата над 10 години”, обясни вирусологът проф. Радостина Александрова от Българската академия на науките в ефира на NOVA.

Реклама

Според нея децата са едни от най-сериозните разпространители на другите респираторни вируси и съвсем логично се е смятало, че ще е така и с коронавируса.

Направени са доста големи проучвания, които обаче все още са недостатъчни. Така например проучване от Ухан сочи, че голяма част от децата са били заразявани в домовете си от родителите си. Трябва да бъдат направени още много проучвания, насочени към децата.

Специалистите предупреждават, че малките деца контактуват повече в училище и това може да убие положителния ефект на това, че са по-малки разпространители”, каза Александрова.

Вирусологът цитира проучване, което гласи, че децата до 5 години съдържат много повече вирусна РНК в горните дихателни пътища в сравнение с възрастните. Според нея резултатите от проучванията, които се появяват, са интересни.

„Каква ще бъде съдбата на едно училище до голяма степен зависи от степента на разпространение на вируса в това място и общност. Напълно е възможно на едно място ситуацията да е една, а на друго - съвсем различна.

Една от най-важните мерки е да няма смесване на класове и потоци. Това е една много динамична ситуацията и ще се решава поотделно за всяка една”, каза още Александрова.

Тя е на мнение, че не бива ситуацията да се обобщава, нито да се разграничи училището от цялостната общност.

Реклама
Реклама
Реклама