Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9036678 www.bgdnes.bg

Яйце с три жълтъка пържат в Добрич

Когато петелът се труди за трима

Безопасни са за ядене, поверието е, че ще се родят тризнаци 

Яйце с три жълтъка се озова в кухнята на Севдалина Владимирова от Добрич.
Младата жена се похвали в една от най-големите родни кулинарни групи с чудото на природата. Стотици са случаите, в които кокошки снасят яйца два жълтъка, но с три вече се счита за изключителна рядкост.
Затова и според народните поверия, ако случите яйце с два жълтъка, ще ви се родят близнаци, а при три - тризнаци. Също така се вярва, че изяждането на подобен кокоши продукт помага за сближаването на двама души.
Науката казва, че яйце с три жълтъка е аномалия - те не се жизнеспособни и от тях не могат да се измътят пилета, но е напълно безопасно за хапване.
В яйцепровода на кокошките се развиват възпалителни процеси и яйцеснасянето е затруднено. Кокошките са неспокойни, лежат в полога продължително време, в яйцепровода се напипват две, а понякога и повече запречени яйца и яйцепроводът се запушва. Така се случва чудото, на което се дивят домакините в кухнята.
Непроходимост на яйцепровода възниква заради лошо хранене на носачките или скупчено отглеждане във влажен и мръсен кокошарник. Носачките с болен яйцепровод често снасят дефектни яйца: с два жълтъка, без жълтък, с изкривена черупка, с кръв в белтъка или дребни.
Владимирова казва, че за пръв път й се случва да попадне на такова мистично яйце, но други кулинарки я контрират, че дори са срещали с четири жълтъка. За съжаление, думите им нямат доказателства, докато Севдалина успява да заснеме чудото на природата, а специалното яйце вече е изядено.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама