Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9036736 www.bgdnes.bg

Отец Иван: Маска не нося, не мога да дишам

Политиците са факири, щом пускат и спират вируси, а на нас ни трябват дърва 

- Отче, здравей! В какво състояние на духа те откривам?
- Благодаря, отлично се чувствам. Господ ме пази да съм добре!
- Изпрати ли децата от приютите на първия учебен ден?
- Да, всичките тръгнаха на училище - общо 75 малчугани. Малко преди това бяхме на море и подготовката за уроците започна още от там. Успяхме да им купим училищни пособия, само с раниците е лек проблем, защото вече са им изпокъсани. Нали са деца и се пързалят и боричкат с тях и лесно се късат. Но само да имаме някой лев, и ще им купим.
- В приютите нямате ли притеснения, че по време на пандемията от Ковид-19 ще бъдат сред други хора и после ще се връщат при по-възрастните си роднини?
- Не, такива притеснения при нас няма. Хората си имаме доверие един на друг. При нас маски не се носят, аз изобщо не съм слагал, защото не мога да дишам с нея. Не вярваме толкова в коронавируса, колкото се опитват да ни го натрапват.
- Ходенето на морето беше жест към теб и питомците ти, след като собственик на хотел ви покани и пое всички разходи. Как изкарахте почивката?
- Беше ни много добре. Смеем се, че беше много за кратко - 5 дни, и можеше да изкараме повече. Едно момче ни покани и изцяло ни пое разходите. Не само нощувките, но и храната и транспорта. Дойдоха до Якимово, взеха ни и ни закараха ни до морето. Храната беше в изобилие, казаха на децата да ядат колкото могат. На който му се дояде, отива и хапва благодарение на гривни, които слагаха на ръцете. Един лев не сме дали. Хлапетата голямо забавление си направиха - къпаха се в басейните, пускаха се по пързалките, возиха се на влакче, като стигнаха чак до стария град на Несебър и обратно. Там имаше една дама, която е измислила различни сладоледи и даваше на децата. Но нито едно от тях не успя да изяде повече от три сладоледа. Всичко беше прекрасно и сме щастливи.
- Дядо Иване, преживя доста здравословни трудности през последните години. Как се чувстваш сега?
- Откакто ми поставиха стентовете, се чувствам като нов човек. Запъхтяването вече го няма, мога да се движа по-спокойно. Дишам си добре и мога да кажа, че вече всичко е нормално. Спря да ми се вие и свят. В един момент си мислех, че си заминавам, но сега знам, че ще изкарам поне още 30 години.
- Преди дни възрастна жена беше арестувана, защото заля с червена боя църквата "Св. Петка Самарджийска" в центъра на София. Нейното обяснение било, че зад една от иконите храма имало магия за бедност на българския народ и искала да я развали. Как ще коментираш подобни изпълнения?
- Тази жена не е добре. Несериозно е да се говори, че има магия за цяла България. Не мога да си обясня защо хората вярват на такива неща. Сега при мен дойде една баба, мой набор, която каза, че близките й са я изгонили от вкъщи. От ромски произход е, но е чиста и спретната. Но друга жена от приюта я разпозна, че ходела по улиците с кълбо в ръце и правела магии. Но парадоксалното, че не е успяла да направи така, че тя самата да е добре. Нека хората да знаят, че този, който се занимава с магии, му се връща като бумеранг. Идват им същите неща двойно и тройно по-силно на техните глави. Който прави магия, получава същото наказание. Ромката ми казва: "Навремето много им помагах на моите деца, а сега ме изритаха като мръсно куче". И се оказва на улицата. Така че не правете лошотии, за да не ви се случват на нас. Въпреки всичко я приех в приюта в Якимово и сега е при мен. Надявам се, че преди се е занимавала с такива неща и че вече не ги прави.
- Есента лека-полека настъпва и времето ще става все по-студено. От какво имате нужда в приютите?
- В момента най-голяма е нуждата ни от дърва. Нямаме нито едно и не знам какво ще правим. Едно време пишех писма и земеделският министър ни даваше по 200 кубика. Даже ми ги докарваха до двора. Сега май ще трябва да пиша. Помня веднъж като ни докараха два тира. Дано и сега някой да помогне. А и пари нямаме да си купим. Ромите тук разкарват, като за една каруца искат 40 лева, но това количество няма да ни стигне доникъде.
- Засилват се тревогите около коронавируса през студените месеци заради идването и на сезонния грип. Мнозина се плашат и губят надежда за по-добри времена. Какво би казах на хората, за да се засили духът им?
- Хората не бива да се отчайват, защото коронавирусът не е никакъв вирус. Никой не може да управлява вирусите и да се разпорежда с тях. Политиците станаха факири, щом могат да пускат и спират вируси. Трябва да оставим нещата да си вървят и това е. Не бива да има притеснение, защото това си е като гриповете всяка година.

Молитва срещу Ковид-19 

Отец Иван сподели кратка молитва, която да изричате в битката с Ковид-19: "Господи, помилвай нас, грешните, и се смири над душите ни. Спри този вид вирус, който е по-страшен и от чума. Запази ни от него, за да можем да живеем по-дълго и да прославяме името ти".
Духовникът добави, че можете и да използвате по-обикновени думи, когато се обръщате към Бог, като важното е да сте искрени в желанията си. Но намирайте време всеки ден да се помолите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама