Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9036769 www.bgdnes.bg

Обувка издава убиеца на Анелия

Българката е открита с премазан череп в Италия

Безделникът Андреа Ренда очистил жертвата, за да я обере

Отпечатък от обувка е една от основните улики, по която криминалисти стигат до убиеца на 55-годишната Анелия Димова в Италия. 32-годишният безработен тип Андреа Ренда бе задържан от карабинерите в Калабрия преди два дни по обвинение, че в нощта срещу 30 август е пребил до смърт българката.
Тялото на жената е открито на следващия ден с премазан череп в квартирата й в историческия център на морския курорт Белведере Маритимо до град Козенца. Главата на жертвата е била покрита с разкъсана калъфка за възглавница, залепена с тиксо за косата на жената.


Италианските медии цитират местните власти, според които става въпрос за убийство с цел грабеж на предмети с неособено висока стойност. Така описва мотивите на престъплението шефът на карабинерите в Козенца Пиетро Сутера. Данни на разследването сочели, че жертвата не е познавала нападателя си.
Българката прекарала вечерта преди убийството със свои приятели. На следващия ден компанията трябвало да се срещне отново, за да отидат на излет. Притеснени, че Анелия я няма, приятелите й звънели няколко пъти на вратата й, но без резултат. Колата на българката била паркирана наблизо, което за приятелите й било ясен знак, че тя не е напуснала дома си. Тогава те решили да влязат в дома й, където попаднали на ужасяваща гледка. Анелия била мъртва, с безмилостно премазан череп и омотана в кърпа глава. Ужасените близки на българката веднага подали сигнал. Малко по-късно на мястото на ужасяващото престъпление се изсипали куп карабинери от град Скалеа.
Иззети били всички записи от видеокамери в близост до дома на жертвата. След като щателно прегледали кадрите, разследващите идентифицирали предполагаемия убиец.
Резултатите от аутопсията показали, че смъртта на Анелия Димова е настъпила около 2 часа през нощта. На кадрите от камерите бил разпознат местният жител Андреа Ренда. Той е безработен и с чисто съдебно минало. 32-годишният заподозрян е засечен от камерите да влиза в къщата на българката в 2,07 часа. Напуснал жилището в 2,40. Според версията на разследването именно през тези 33 минути Ренда нанесъл смъртоносните удари по главата на жертвата си, най-вероятно с бутилка уиски.
След убийството килърът задигнал брачната халка на Анелия, няколко златни синджирчета, мобилния й телефон и дамска чанта. Ренда се опитал да продаде откраднатото на магазин, изкупуващ злато, в Белведере. Всичко това било заснето от градски видеокамери до въпросния магазин.
Карабинерите открили и иззели откраднатите предмети в заложната къща. Направената експертиза доказала, че те са били собственост именно на Анелия. Властите са запорирали и колата на предполагаемия убиец. При разпитите Андреа Ренда се възползвал от правото си да не отговаря на въпросите на криминалистите.

Реклама


В жилището на жертвата са намерени кървави следи, все още не е известно какви за резултатите от назначените ДНК експертизи. От мястото на престъплението са иззети и други следи, които се предполага, че ще заковат безработния тип като извършител на убийството. Според публикации в местните медии сред намерените доказателства е и отпечатък от подметка, който съвпадал с тези от обувките на задържания. Освен това при идентификацията на заподозрения по записите от камерите са установени 17 характерни точки между него и мъжа от кадрите. На местопрестъплението е открита и бутилката, с която се предполага, че е счупен черепът на жертвата. Отпечатъци от нея също са иззети, но резултат от анализа им не е оповестен публично от разследващите.

Вдовица от Бяла Слатина

Жертвата на безделника Андреа Ренда е вдовица и родом от Бяла Слатина. Анелия Димова е живеела от няколко години в курорта Белведере Маритимо на брега на Тиренско море, който е с население от около 9 хил. души. Според информации на местни сайтове българката се издържала, като упражнявала нискоквалифициран труд.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама