Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9042053 www.bgdnes.bg

Баба Тодора затворена вкъщи от година

94-годишната жена живее на тъмно в дома си 

Иво АНГЕЛОВ

Баба Тодора не е излизала от дома си вече една година!


Допреди месеци 94-годишната жена е здрава, ходеща и обичаща живота дама. За нещастие, краката й започват да отказват, появяват се болки в колената и Тодора започва да се придвижва с проходилка. Отнема й 15 минути да стигне от стаята до тоалетната или кухнята, често пада и се наранява, като краката й са постоянно в синини. Така възрастната жена се оказва затворник в дома си.


Баба Тодора е напълно сама, тъй като всичките й роднини са починали, а самата тя няма деца, защото през живота си така и не намира своята голяма любов. Пенсионерката е преживяла Втората световна война, но сега не вярва, че още дълго ще може да изкара с този начин на живот.

Реклама


"Разказа ни, че очаква всеки ден щом легне, повече да не се събуди. Рядко я посещава някой, предимно нейни съседи, които й помагат, пазаруват или просто си говорят с нея. От година Тодора не е стъпвала навън, единственият й досег до външния свят е терасата, на която тя седи през лятото", разкриха от доброволческата организация "Подай ръка/Заедно за по-добро бъдеще", която се ангажира да помогне на възрастната жена и популяризира драматичната й съдба, и добавят: "С пенсия от 250 лв. живее скромно и с лишения! Цял живот е работила, включително и в "Балкантурист", където е минал голяма част от нейния трудов стаж! Споделя ни, че не получава помощи от никого и е свикнала с малкото, което има!".


Преди време баба Тодора преживява огромен кошмар. Цигани нахлуват в дома й и я обират, като тя още живее със страха от наглото посегателство. Ситуацията й допълнително се усложнява от липсата на крушки в апартамента, тъй като електрическата инсталация е за ремонт. Затова възрастната жена е принудена да стои на тъмно.


Предлагано й е да се поставят инжекции, които ще успокояват краката й в продължение на 50 дни, но всяка инжекция струва 500 лв., заради което баба Тодора се е отказала. Нуждае се от нова проходилка, защото сегашната й е счупена и често пада. Ново казанче за банята, хранителни продукти и средства за битовите сметки също могат да улеснят живота й.


Всеки, който желае да подкрепи Тодора, може да го направи чрез сметка:


BG40UBBS80021094602440
BG96STSA93000027346930
Основание: Код 7955
Подай ръка ЗПДБ
PayPal: [email protected]


Ако искате да се срещнете лично с Тодора или да получи повече информация, можете да се обадите на телефон 0879-36-26-05.

Снимки: "Подай ръка/Заедно за по-добро бъдеще"

Реклама
Реклама
Реклама