Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9042067 www.bgdnes.bg

Доган нарисува Наим

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция

Борислав РАДОСЛАВОВ

Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина.


Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември, след което родителите на твореца ще го приберат и най-вероятно той ще отпътува към Турция.


Турската художничка Семра Доган откри самостоятелна изложба в Ардино, в която представя свои портретни творби от пастели и смесени техники в цвят и графика. Това е третата й самостоятелна изложба в България.

Реклама

Двамата с Наим са земляци, за което Семра се гордее.  Сюлейманоглу бил идол за нашите изселници на юг. Миналата година с видео кадри на Наим е взела участие в конкурса за съвременни художници на "Акбанк" в Истанбул и спечелила първа награда


Доган е родена в Ардино. През 1989 г. родителите й Бекир и Гюлшен се изселват в турския град Узункюпрю. В южната съседка Семра завършва художествената академия в Истанбул със специалност "Изобразително изкуство". Има магистърска степен по изобразително изкуство от университет "Ататюрк" в Ерзурум.


Докторант е в университета "Гази" в Анкара. Работи като преподавател по изобразително изкуство в университета в Адъяман. Участвала е в десетки общи и самостоятелни изложби и конкурси в Турция, България и Флоренция. Спечелила е награда от конкурса за съвременни художници на Акбанк в Истанбул през 2019 година.


Тази година преподава уроци по програмата на Европейския съюз "Еразмус" в художествения факултет към Великотърновския университет.


"Тя е художникът, който за първи път рисува Наим Сюлейманоглу, след като той почина. Не ми е известно друг да е правил негов портрет. В картините си Семра Доган показва освен портрети, така и пъстротата на сезоните и чистотата на човешките взаимоотношения. Тя не присъства на откриването на изложбата, а картината на Наим донесоха нейните родители", сподели пред "България Днес" пиарът на община Ардино Гюнер Шукри. Цената на картината е 100 лева. 

Снимки:

Картината на легендарния щангист и родителите на Доган

Семра Доган

Реклама
Реклама
Реклама