Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9045569 www.bgdnes.bg

Свидетели спасяват Гевгелийски

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес".
Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г. по обвинения, че дърпал конците на страховита престъпна банда, която по негово поръчение е пребила до смърт надзирателя от Централния софийски затвор Янко Янев и е нанесла тежка телесна повреда на професора от УМБАЛ "Св. Анна" Стефан Станчев.
Пред съда Гевгелийски се оплаква, че 3-годишният срок, в който търка нара, е прекален и неразумен. Не на това мнение са магистратите от апелативния спецсъд. Те го оставят на топло, като отчитат тежките обвинения, повдигнати срещу Боксьора от столичния жк "Дружба", и това, че делото срещу него се насрочва регулярно.
Служителите на Темида отговарят и на твърденията на защитата, че обвинителната теза издиша след разпитите на свидетелите. Посочват, че за определяне на мярка за неотклонение не е нужно да има категорични доказателства, а данни за евентуална съпричастност към престъпленията.
Съдиите изтъкват, че престъпната организация на Стефан Гевгелийски е функционирала с разширен персонален състав през продължителен период, а дейността й е свързана с агресия и насилие. Затова преценяват, че на свобода тарторът може да престъпи закона. Опасенията се потвърждават и от свидетелството му за съдимост. От него става ясно, че той е осъждан многократно за различни престъпления - грабежи, изнудвания, организирана престъпност и е лежал в затвора.
Не на последно място съдиите коментират и тежките наранявания, които главорезите на Гевгелийски са нанесли на жертвата Янко Янев. Той бил нарочен, защото изпълнявал съвестно задълженията си, не взимал подкупи и затова влязъл в пререкание с Гевгелийски, който свикнал на специално отношение в килията. Затова надзирателят бил убит за отмъщение, убийството е предварително планирано и е извършено с особена жестокост, смятат криминалистите.
На 26 декември 2016 г. Янев се прибрал от работа привечер и бил нападнат от маскирани биячи на паркинга пред блока в столичния кв. "Разсадника". За секунди агресорите го повалили на земята и започнали да го млатят. Мъжът изпаднал в безсъзнание, но душманите му продължили да го налагат. Надзирателят издъхнал 3 дни по-късно в "Пирогов".


Разследващите разкриват покушението. Гевгелийски е обвинен като поръчител на убийството, а като извършители - Георги Коев, Георги Стефанов и Симеон Христов. Оказва се, че 34-годишният Стефанов и 36-годишният Христов са духнали и затова са обявени за издирване чрез Интерпол. Двамата са сочени като едни от най-близките хора на лидера.
От съдебното определение, с което са порязани мераците на боса за свобода, се разбират брутални подробности за нараняванията на служителя в затвора. От ударите с метални палки той получил тежка черепно-мозъчна травма с много разкъсно-контузни рани на главата. Имал масивно кръвонасядане на черепа с многофрагментно счупване в областта на дясното слепоочие с изхождащи от него линейни счупвания. При аутопсията са установени кръвоизлив над твърдата мозъчна обвивка, контузия на дясното мозъчно полукълбо, мозъчен оток и кръвоизлив в мозъчния ствол.
Освен за смъртноносното нападение над надзирателя на Гевгелийски и хората му се приписва и жестокият побой над проф. д-р Стефан Станчев. На 5 април 2016 г. медикът е нападнат с метални тръби от двама маскирани мъже пред дома си в кв. "Белите брези". Въпреки усилията на хирурзите той губи едното си око. Според обвинението босът на бандата, наричан също и Гевгелийския, поръчал доктора, тъй като не бил доволен как е лекуван негов близък.
Гевгелийски редовно пълни криминалните хроники. Той е подсъдим като част от наркогрупата на Сако. Освен това е изправен на подсъдимата скамейка заедно със сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, по дела за наркоразпространение и за мокри поръчки срещу прокурори и полицаи. Според обвинението Малък Йоско и компания щели да трепят служителите по поръчение на Гевгелийски. В замяна той щял да се отблагодари с 10 кила хероин.


Командир в панделата

След смъртоносния побой над надзирателя Янко Янев колегите му пристъпват със страх към килията на Стефан Гевгелийски. Това разкриват източници от затвора. Мълвата за ликвидирания пазач бързо обиколила панделата. За да не рискуват да станат мишена, надзирателите изпълнявали чинно всяко желание и прищявка на известния арестант. Съкилийниците му също гледали да са в добри отношения с него, за да намазват глезотии зад решетките и да могат без проблеми да вкарват забранени вещи, споделят запознати.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама