Проф. Димитър Димитров от Университета в Питсбърг, САЩ: Правим лекарство срещу Ковид-19

Приятел
Автор: Иво Ангелов

Проф. Димитър Димитров от Университета в Питсбърг, САЩ: Правим лекарство срещу Ковид-19

Проф. Димитров от години живее и работи в САЩ

Открихме молекула, която неутрализира коронавируса

КОЙ Е ТОЙ

Проф. Димитър Димитров работи като старши изследовател в Националните институти по здравеопазване в САЩ от 1990 година. През 2017 г. създава Център по терапевтични антитела в Университета в Питсбърг, където работи и в момента като негов директор и професор по медицина. Екип учени в университета, ръководени от проф. Димитров, успяват да изолират силно и ефективно антитяло, специфично срещу Ковид-19.
Резултатите от всички изпитания бяха оповестени от Cell (от англ. "клетка") - едно от най-реномираните научни списания, което публикува само обективни и значими за науката данни.
Пред "България Днес" проф. Димитров разказва за откритията си.

- Професор Димитров, как се стигна до откриването на най-малката молекула, която напълно неутрализира коронавируса?
- През януари беше публикувана последователността на вирусния геном. Въз основа на предишния си опит реших да направим така наречения рецепторен свързващ домен (RBD), който е отговорен за свързването с рецептора ACE2, водещ до навлизане на вируса в клетките. Използвахме този RBD, за да обхванем нашите много големи библиотеки от антитела и малки части от антителата, наречени домен. По този начин през февруари идентифицирахме тази малка молекула ab8 и друга - ab1, която е по-голяма - като традиционно антитяло. Ние първи идентифицирахме такива домени и антитела към вируса. Обаче отне много повече време - няколко месеца, за да охарактеризираме най-добрите. Най-важното е да намерим дали най-добрият домен неутрализира вируса в животински модели на sars-cov-2. Това беше направено от нашите сътрудници в няколко университета.


- Колко малка е най-малката молекула? Може ли да обясните на достъпен език на хората, които не са експерти във вашата област?
- Тя е около 10 пъти по-малка от стандартното антитяло в пълен размер. Размерът на ab8 е около 4 нанометъра. Един нанометър е милиардна част от метъра.
- От колко време работите по постигането на тази цел?
- Започнахме да работим върху този вирус през януари т.г. Но иначе изследваме антитела срещу вируси повече от 30 години, включително ХИВ-1, SARS-CoV, Близкоизточен респираторен синдром, Хендра, Нипа вируси, Денга и други
- Можем ли да обявим, че с вашето откритие ще бъде създадено ефективно лекарство за лечение и профилактика срещу Ковид-19?
- Да, но трябва да кажа, че има и други групи и компании, които също имат антитела, които са много мощни. Нашето е много малко и изключително мощно. Може да се накара да бъде ефективно и чрез вдишване, но това е възможност за бъдещето.


- Появи се информация, че откритието ви минимализира негативните странични ефекти. Може ли да разясните?
- Установихме, че това антитяло не се свързва с нито един от около 6000 човешки протеина, с които беше пробвано. В допълнение, това е човешка молекула, получена от човешки гени. По този начин очакваме да бъде много безопасна. Човешките антитела обикновено са много по-безопасни от малки молекули като лекарства.
- По какъв начин може да се приема бъдещото лекарство - инжекция, чрез поглъщане или вдишване?
- Най-често срещаният метод е чрез интравенозна инжекция. Въпреки това поради малкия размер на молекулата тя може да се вдишва и ние се опитваме да разберем как най-ефективно може да се направи това.
- Русия обяви, че първа е открила ваксина срещу Ковид-19, но съмненията около нея остават. Други държави също се опитват да създадат ефективни лекарства. Какво мислите за опитите, които се правят по света?


- Наистина е безпрецедентно в човешката история колко усилия се полагат за създаване на ваксини и терапевтични средства срещу този вирус, каквито са нашите антитела. Както ваксините, така и терапевтичните средства се надявам да бъдат успешни и да могат да се допълват. Най-важното е да се уверим, че ваксините са безопасни.
- Вие сте сред първите, открили неутрализиращи антитела за коронавируса на тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2003 г. Разкажете повече за това ваше постижение.
- По онова време нашата основна цел беше да открием как вирусният протеин (наречен шип протеин), който се свързва с клетките чрез рецептор - АСЕ2, посредничи навлизането, водещо до инфекция. Ние бяхме първите, които характеризирахме този протеин и открихме малка част от него, неговото RBD. Установихме, че само антителата срещу RBD са най-мощните. По този начин използвахме RBD като антиген, за да пресеем нашите много големи библиотеки от антитела. Това доведе до нашето антитяло m396, което беше тествано на животински модели и беше установено, че е много мощно. Понастоящем това антитяло се използва като модел за други антитела срещу коронавирусите.


- Откривали ли сте антитела и срещу други зарази?
- Да, за много вируси. Най-известното антитяло е това срещу вирусите на Хендра (остро респираторно заболяване по конете и човека - б.а.) и Нипа (остро респираторно заболяване по свинете и човека - б.а.), което е одобрено за клинична употреба. Установено е, че е безопасно при хора - тествано е на 40 доброволци. Прилагано е на хора в Австралия, които са били изложени на вируса на Хендра, като са били в контакт със заразени животни. Откакто нашето антитяло беше одобрено в Австралия, вече няма човек, който да е починал от това заболяване.
- Каква е най-голямата цел, която си поставяте в професионалния път?
- Да спася колкото се може повече животи на хора.
- С колко голям екип работите и какви са хората, които са близо до вас?
- Аз съм директор на центъра за терапия с антитела, в който има 12 учени, включително един българин. Това е професор Дончо Желев, който е мой заместник-директор. Освен това съм изпълнителен вицепрезидент и главен научен директор на малка компания, наречена Abound bio, която стартира миналата година и има 6-има учени, плюс административни служители. Екипът ни е международен, включва учени от Китай, Корея, Полша и САЩ.
- През последните дни името ви стана често споменавано в България. Разкажете за научната си кариера у нас и как се стигна до заминаването ви в САЩ?
- Завърших докторска степен в Химическия факултет, Катедрата по физикохимия на Софийския университет, когато бях на 22 години. Това ми позволи много рано да стартирам своята кариера в Българската академия на науките. Работих в Институт по биофизика, където бях старши научен сътрудник първа степен, еквивалент на редовен професор. Бях поканен да работя в Националните здравни институти (НЗИ) в САЩ през 1990 г. за разработване на терапии срещу ХИВ. Там също разработих антитела срещу рак, някои от които са в хората, спасявайки живота на деца с рак.
- Какви важни моменти можете да очертаете от професионалния си път?
- Може би най-важният ранен момент беше, когато в 10-и клас в гимназията спечелих националната олимпиада по химия и бях приет директно като студент без изпит. Това се случи, преди да отида в армията, защото бях само на 16 години. Това ми спести три години. След това защитата на докторската степен, докато бях студент в университета, също ми спести няколко години. И накрая, присъединяването към БАН и по-късно към НЗИ в САЩ - и двата момента бяха много важни. Преместването ми в Университета в Питсбърг също беше много важно, за да направим настоящото откритие, а също и други да го последват.
- Как прекарахте най-тежките месеци на пандемията? Бяхте ли изолиран и какво правихте, когато светът беше буквално спрял?
- Най-често си стоях вкъщи. Всъщност работех по-ефективно, защото не губех време да шофирам до лабораторията. Трябваше да мисля много и да ръководя групата си, която смело продължи да прави експерименти, което не беше лесно. За щастие, никой не се зарази.
- Следите ли развитието на пандемията в България? Каква оценка можете да дадете за справянето със ситуацията и отношението на хората към Ковид-19?
- Да, и имам впечатлението, че България се справя сравнително добре.
- Мнозина се съмняват в съществуването на вируса и неговата опасност. Като експерт ще обясните ли сериозността на Ковид-19 и защо е толкова опасен за хората?
- Без съмнение съществува и е много опасен. Най-вече защото се разпространява от човек на човек толкова ефективно и може да причини тежко заболяване, водещо до смърт, особено за възрастните хора.
- Може ли и други зарази като Ковид-19 един ден да атакуват човечеството и има ли начин да се предпазим?
- Да, и ние работим върху антитела, които биха могли да ни предпазят от такива вируси в бъдеще.

Вики Георгиева с международен успех

Вики Георгиева с международен успех

Младата певица Виктория Георгиева, която ще представи България на "Евровизия" догодина, участва в международен онлайн конкурс за най-добър клип с песента Alright. Конкурсът OGAE Video Contest се провежда за 17-а поредна година. Победителят се очаква да бъде обявен в края на месец декември и се избира чрез гласуване на членовете на всички 24 клуба

Вижте единствения у нас снежен леопард (СНИМКИ)

Вижте единствения у нас снежен леопард (СНИМКИ)

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Вергов пак в панела

Вергов пак в панела

Отново в "Маскираният певец" влиза Юлиян Вергов. Той ще е за втори път този сезон в екипа на панелистите като гост-детектив. Тази седмица гостите ще бъдат двама. На втория стол ще застане колежката на Вергов Стефания Колева. Тази събота гост-маските Шапката и Принцесата ще се качат отново на сцената на най-мистериозното шоу в ефира

Ванко 1 търкаля кола за 150 бона

Ванко 1 търкаля кола за 150 бона

Една легенда се завръща, бейби! Бившият затворник приветстван с целувки от Николета и Светлана Гущерова Свръхлуксозна каляска търкаля Ванко 1! Той е тук, той се завърна! Бившият затворник си направи профил в социалните мрежи и предизвика фурор само за няколко дни! С топло виртуално посрещане го приветстват малки и големи плеймейтки и моделки

Най-четени

Сватба вдигна скандалната танцьорка Габриела

Сватба вдигна скандалната танцьорка Габриела

Сватба вдигна скандалната танцьорка Габриела Медарова, която пияна и надрусана помля 10 коли с джип в Пловдив през лятото на 2018 г. 21-годишната по това време мадама се натресе в автомобилите с джипа на тогавашното си гадже Пачо, с когото се разделили след ареста й. Сблъсъкът с правосъдието държал далеч от мъжете Габриела

МАЛКИЯТ МАРГИН НА ТЕНИС С ЯКА ОХРАНА

МАЛКИЯТ МАРГИН НА ТЕНИС С ЯКА ОХРАНА

Отявлен спортист и почитател на тениса е Николай Маринов, по-известен като Малкия Маргин. Малкият брат на Красимир Маринов-Големия Маргин бе забелязан в спортна екипировка на игрищата на столичния комплекс "Раковски". С розова тениска и по къси гащи, бизнесменът бе заел място на една от масите в близкото заведение

Трагедия във Враца! Ковид-19 погуби лекарка, баща й почина ден по-рано

Трагедия във Враца! Ковид-19 погуби лекарка, баща й почина ден по-рано

Ужасна двойна трагедия разтърси Враца! Тази сутрин е починала д-р Петранка Лишковска, началник на отделението по химиотерапия в комплексния онкологичен център във областния град. Лекарката беше покосена от Ковид-19 и заради влошеното й състояние, бе на лечение в столична клиника, съобщиха от здравното заведение

Гена Трайкова на кафе с приятелки

Гена Трайкова на кафе с приятелки

Последните слънчеви лъчи за почивка опита да открадне телевизионерката Гена Трайкова, видя "България Днес". Макар и да изглеждаше уморена и постоянно вглъбена в работата си, Трайкова успя за малко да разпусне с приятелки на по кафе. Бягството от работата така и не развесели журналистката и тя бързо се върна към задачите си

Следят Маринела с гривна на крака

Следят Маринела с гривна на крака

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради

Драмата с Янек стигна до Мадагаскар

Драмата с Янек стигна до Мадагаскар

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

Майка с две мечета в Стара планина (УНИКАЛНО ВИДЕО)

Майка с две мечета в Стара планина (УНИКАЛНО ВИДЕО)

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Михнева хапва накрак

Михнева хапва накрак

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Бенчо порти Очите за бягството в Турция

Бенчо порти Очите за бягството в Турция

Бившият зам.-шеф на бургаския общински съвет Бенчо Бенчев опровергава версията на Димитър Желязков - Митьо Очите за пътуването му през Гърция за Турция, докато ченгетата го издирват през август 2018 г. Тогава несебърският наркобос Желязков успя да духне от България и така се измъкна от полицейска акция

Геро се оженил с пари от Къци

Геро се оженил с пари от Къци

Вапцаров му платил в аванс, след като разбрал, че парите му трябват, за да сключи брак 12 години брак направи актьорът Герасим Георгиев-Геро с любимата си Цвета Гагарова, която по образование е кинезитерапевт, но работи като спортна журналистка. "Още си спомням как тогава стана всичко. Бях водещ на предаването "Горчиво" по Би Ти Ви

Най-коментирани

Тоца хапва сурова кайма

Тоца хапва сурова кайма

Някои обичат овъглени пържоли, някои обичат да са по-кървави и сочни, а трети... ядат сурова кайма. Като Антония Петрова и мъжа й Батинков например. Бившата миска се изфука с кулинарните умения на съпруга си, който приготвя легендрания стек "Тартар", който включва сурова кайма, пресен жълтък, лимонов сок и лук. Внимание! Не правете това у дома

Ива Екимова стана баба

Ива Екимова стана баба

Внуче си има Ива Екимова! Точно на годинка е и лази на четири крака. Обаче не е това, което си мислите. Ива Екимова гушка... куче. "Този златен бонбон на баба днес става на една годинка! Честит рожден ден, Арни! Баба те обича!", вдъхновява се пиар експертката. Дъщеря й Дара Екимова да му мисли - това е явен намек към нея

Вики Георгиева с международен успех

Вики Георгиева с международен успех

Младата певица Виктория Георгиева, която ще представи България на "Евровизия" догодина, участва в международен онлайн конкурс за най-добър клип с песента Alright. Конкурсът OGAE Video Contest се провежда за 17-а поредна година. Победителят се очаква да бъде обявен в края на месец декември и се избира чрез гласуване на членовете на всички 24 клуба

В "Барса" потриват доволно ръце

В "Барса" потриват доволно ръце

Мед покапа на сърцата в "Барселона" след европейския резил на големия враг "Реал" (Мадрид). "Белия балет" загуби с 2:3 у дома от осакатения заради COVID-19 състав на "Шахтьор" (Донецк) в първия си мач от груповата фаза на Шампионската лига. Треньорът на "кралете" Зинедин Зидан даде почивка на повечето си титуляри именно

Златка забегна в Гърция

Златка забегна в Гърция

За кратка почивка в Гърция забегна Русата Златка. Плеймейтката, която напоследък бачка усилено за модния си бранд, реши да се отдаде на кратък релакс. Тя избра близка дестинация и разпусна в тузарски рестонант, разположен край река

Вижте единствения у нас снежен леопард (СНИМКИ)

Вижте единствения у нас снежен леопард (СНИМКИ)

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Вергов пак в панела

Вергов пак в панела

Отново в "Маскираният певец" влиза Юлиян Вергов. Той ще е за втори път този сезон в екипа на панелистите като гост-детектив. Тази седмица гостите ще бъдат двама. На втория стол ще застане колежката на Вергов Стефания Колева. Тази събота гост-маските Шапката и Принцесата ще се качат отново на сцената на най-мистериозното шоу в ефира

Ванко 1 търкаля кола за 150 бона

Ванко 1 търкаля кола за 150 бона

Една легенда се завръща, бейби! Бившият затворник приветстван с целувки от Николета и Светлана Гущерова Свръхлуксозна каляска търкаля Ванко 1! Той е тук, той се завърна! Бившият затворник си направи профил в социалните мрежи и предизвика фурор само за няколко дни! С топло виртуално посрещане го приветстват малки и големи плеймейтки и моделки

Елена Петрова става режисьор

Елена Петрова става режисьор

Искам да се занимавам с телевизия, казва актрисата Актрисата Елена Петрова ще мине от другия край на камерата. Къдрокосата звезда от "Стъклен дом" ще става режисьор. Преди години Петрова решава, че е време да има още една професия. Актрисата записва да учи "Кино- и телевизионна режисура" в Нов български университет. Високата такса не спира Елена

Мечки и COVID-19 спират гъбарите

Мечки и COVID-19 спират гъбарите

1,875 кг манатарка откриха край Смолян  Отиват на излет поне по двама души  Мечки и коронавирусът пречат на тихия лов на гъбарите. Берачите изживяват една от най-трудните си години, като след проблемната пролет се надяват поне есенното събиране на диворастящите гъби да даде по-добри резултати. Заради пандемията месеци наред имаше проблеми с

Вижте единствения у нас снежен леопард (СНИМКИ)

Вижте единствения у нас снежен леопард (СНИМКИ)

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско

Гунди се блъска в москвич на Цариградско

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Уан-Бисака с бебе от любовница

Уан-Бисака с бебе от любовница

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата

Бизнес дамата Наталия на съд за свити 800 бона

Бизнес дамата Наталия на съд за свити 800 бона

На съд за кражба на впечатляващите 800 000 лева от италиански бизнесмен отива скандалната аферистка от Велико Търново Наталия Боянова. Срещу оправната дама, която има и предишни присъди, са повдигнати обвинения за измама, фалшифициране на документи и присвояване в особено големи размери. Жертва на схемата е италианецът Масимо Поджо

Малкия Шамар пробива в Европа

Малкия Шамар пробива в Европа

Синът на Мишо Шамара проби в европейските клубове с няколко свои рап парчета. Песните на прочулия се в САЩ с артистичното име Lil Sha- Лил Ша се въртят от известно време в нощни заведения в Полша, Чехия и други страни на Стария континент, разкриват запознати с кариерата на 16-годишния изпълнител. Последният хит на наследника на Мишо Шамара е в

Запорират сметки на Стойне Манолов заради Васил Божков

Запорират сметки на Стойне Манолов заради Васил Божков

Лични и фирмени сметки на Стойне Манолов са запорирани заради обвинения хазартен бос Васил Божков! Действията на разследващите поставят под въпрос бъдещето на комплекса "Царско село" и функционирането на едноименния футболен клуб, собственост на бизнесмена, научи "България Днес". Спецпрокуратурата налага запор на авоарите на Манолов по Закона за

Чалгата превзе и сериалите (ВИДЕО)

Чалгата превзе и сериалите (ВИДЕО)

Малка е сцената за големия талант на фолкизпълнителите. Част от родните артисти от кръшния жанр не се ограничават само с микрофона, но и търсят реализация в телевизията. През последните седмици Криско е част от състава на сериала "Ол инклузив". И макар да е рапър, мнозина го определят повече към попфолка

Белчев сменя състава за "Клуж"

Белчев сменя състава за "Клуж"

Сериозни промени в състава готви треньорът на ЦСКА-София Стамен Белчев за домакинството на румънския "Клуж" в групите на Лига Европа. Очаква се поне четирима титуляри от равенството 1:1 с "Берое" да останат на резервната скамейка за днешния мач на стадион "Васил Левски". Начело на списъка са новите попълнения от английския "Уотфорд" Адалберто

Стенли VS Бербо

Стенли VS Бербо

Колкото и жалък да е футболът в България, желаещи да го "оправят" винаги се намират. Националният ни отбор е боксовата круша на Европа, с която се гаврят отбори от всички точки на континента, но това не спира устрема на кандидатите да оглавят многострадалната федерация. Всички те, разбира се, са с най-чисти и прекрасни намерения

Григор пребори корав испанец в Белгия

Григор пребори корав испанец в Белгия

Григор Димитров започна с трудна победа на турнира в Антверпен. Българската звезда в тениса отстрани 4:6, 6:3, 6:4 коравия испански ветеран Пабло Андухар.  Така бившият №3 в света е на 1/4-финал. В петък в Белгия Димитров ще играе с победителя от мача между машината за сервис Милош Раонич (Кан) и Камерън Нори (Вбр)