Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9053112 www.bgdnes.bg

Пуснаха сина на Чапа

Под домашен арест е освободен банковият обирджия Константин Чапкънов, най-малкият от тримата синове на големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа. Мярката на обвинения в престъплението е променена в по-лека от "задържане под стража", което му бе наложено, след като през февруари Константин бе заключен заради обир на банка в София.
Разследването по случая не е приключило, съобщи прокурор Невена Зартова, говорител на Районната прокуратура в столицата. Във връзка с изясняването на факти и обстоятелства около престъплението са назначени няколко експертизи. Резултатите от тях все още не са готови, уточни прокурор Зартова. По думите й във връзка с разследването предстои и провеждането на разпити на още свидетели. Когато излязат заключенията на експертите и бъдат изслушани всички свидетели, наблюдаващият прокурор ще анализира доказателствата и ще напише обвинителния акт.
Грабежът на банковия клон на столичния бул. "Цар Борис III" бе извършен около 10 часа, когато Константин нахлува маскиран с чорап на главата в помещението. Той заплашва касиерката с пистолет играчка, грабва 11 хил. лв., тъй като между него и служителката няма преградно стъкло, и изчезва. Нападателят е без ръкавици и оставя отпечатъци. Голямата му издънка е друга. Докато се заканва на служителката, чорапът, който е на главата му, се скъсва.
Само часове след като си тръгва с плячка от 11 хиляди лева, самоличността на Константин Чапкънов е установена от МВР. Още същата вечер той е задържан. След ареста ченгета установяват, че пишман обирджията е действал като пълен аматьор. Лицето му прозира през нахлузения на главата чорапогащник, а на всичкото отгоре е облечен със запомнящи се дрехи. По време на "удара" банковият обирджия носи розови обувки и панталон, комбинирани с кафяво яке.
След като ченгетата го закопчават, Чапкънов-младши показва на полицаите къде е скрил част от пачките, които не успява да похарчи. Завежда полицаите и до контейнера, в който изхвърля пистолета играчка, с който извършва престъплението. Там е и чорапът от маскировката за обира.


Константин дължал пари и употребявал наркотици, стана ясно след задържането му. Той е семеен, има две деца, и също като известния си баща е скулптор. Близки на семейството определят Константин като гениален творец, който има проблем с дрогата. Наследникът на Чапа е криминално проявен. Той има две присъди - за дрога и за причиняване на смърт по непредпазливост при катастрофа през 2003 г.
Константин престоява зад решетките 72 часа, след което прокуратурата иска от съда да му наложи постоянна мярка "задържане под стража". По време на гледането й адвокатът на Константин заяви, че клиентът му страда от параноидна шизофрения и не може да преценява какви действия извършва. В залата се разбра още, че наследникът на гениалния скулптор има и други тежки заболявания - хепатит Б и карцином на черния дроб. Заради тези диагнози, защитата му тогава пледира за "домашен арест", но съдът не уважава мотивите й. Магистратите преценяват, че хепатитът може да се лекува и в ареста.
Становище на психиатър пък показва, че Чапкънов е бил вменяем към момента на грабежа. Решението на съда от февруари 2020 г. е окончателно и Константин остава зар решетките. Впоследствие задържаният отново иска промяна на мярката си и този път съдът преценява, че тя може да бъде променена от "задържане под стража" в по-леката "домашен арест". Мотивите за това са, че ако е на свобода, обвиненият няма да попречи на разследването, да се укрие или да извърши друго престъпление.

Баща му е съкрушен

Големият български скулптор Георги Чапкънов се поболя след ареста на най-малкия му син Константин.
"Вдигнах високо кръвно заради тази история. Вече не ми се живее! Съществувам само за да направя паметника на Васил Левски, само това ме крепи. После нека Господ ме прибере", сподели Чапа тогава пред "България Днес".
Точно със сина си Константин той планирал да направи паметника на Левски. След задържането на Константин и обвиненията във въоръжен грабеж не е ясно дали наследникът на Чапкънов ще е в състояние да работи по последния голям проект на баща си. Паметникът трябва да бъде поставен в Троян.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама