Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9054514 www.bgdnes.bg

Педофили и търговци на органи отвличат деца

Похищават се от бебета до тийнейджъри

Над 1000 хлапета са изчезнали безследно за последните 20 години

Действия на педофили или търговци на органи стоят зад огромна част от случаите с безследно изчезнали деца, обясниха пред "България Днес" криминалисти. Според разследващите става дума за организирани групи, които действат изключително професионално, което прави разкриването им много трудно. По думите им всеки от участниците в бандите има конкретна роля. Едни обикалят из малки населени места и ромски махали, дебнейки да засекат малки деца, чиито родители ги зарязват сами по цял ден. Следва щателно проучване на случая, като се следи самото дете и поведението на родителите му. По възможност се подбира жертва, чието изчезване ще остане незабелязано поне няколко часа, за да могат престъпниците да изчезнат.
Макар и изключително гнусни, тези два бизнеса носят огромни приходи на извършителите, обясняват криминалисти. При педофилските банди става дума за заснемане на порнофилми или предоставяне за сексуални удоволствия на богати чичковци в усамотени вили далече от големи градове. Тук търсенето е разнообразно. Както наскоро родени бебета или деца на 2-3 години, така и момченца и момиченца до 12-14 години. Оперативна информация сочи, че сред клиентите на гнусните удоволствия са и известни с богатството или високото си обществено положение мъже.
При търговията с органи възрастта на похитените деца е минимум 14 години, обясняват експерти.
През последните години случаите на безследно изчезнали деца зачестяват. Според статистиката всяка година се губят следите на между 500 и 600 хлапета. Голяма част от казусите се оказват тривиални и разкриването им е бързо. При тях се оказва, че децата сами бягат от вкъщи заради проблеми с родителите или несподелена любов.
След като новината, че се издирват от МВР, стане публично известна, те набързо сами се прибират или след сигнали от граждани ченгетата ги откриват.
Далеч невинаги обаче всичко се развива щастливо, обясняват спецовете. Статистика на МВР отпреди няколко месеца сочи, че за последните 20 години полицията работи по над 24 хиляди случая на изчезвания. За щастие, повечето от тях са разкрити.
Други около 1000 остават неразгадани и до ден днешен.
В коя статистика ще влезе невръстният Мехмед Юркин от Якоруда, тепърва ще става ясно. Невръстното хлапе изчезна в сряда след обяд от дома на баба си, в чийто двор е оставен да си играе сам. За последно възрастната жена го вижда около 16 часа. Залисана в домакинските си задължения, тя около час не обръща внимание на детето. Час по-късно възрастната жена установява, че Мехмед липсва.
На място моментално е повикана полиция. Ченгета и съседи започват да издирват Мехмед из улиците на градчето. След като не е открита и следа, търсенето се разширява. На помощ са призовани и планински спасители. Те заедно с ченгета и следови кучета започват да претърсват околностите на града. В четвъртък в издирването се включиха и подкрепления от жандармерията. Полицаи от цялата област Благоевград зарязаха подготвените акции срещу престъпността и спешно се втурнаха до претърсват околностите на Якоруда.
"Убеден съм, че е отвлечен", обяви през сълзи дядото на момченцето. Той допълни, че няма представа от кого, защото семейството няма конфликти с никого.
....
Близо година вече следа няма и от малкия Мариян от стражишкото село Николаево. Детето на година и половина буквално се изпари на 21 октомври 2019 г. от двора на семейната къща. Мариян си играе до камара тухли под надзора на баща си Стоян. В един момент телефонът на мъжа звъни и той се отдалечава малко, за да проведе разговор. Щом се връща след минути, установява, че от момчето, което едва е проходило, няма и следа.

Уплашеният баща вика на помощ роднини, в издирването моментално се включват и полицаи. Няколко денонощия униформените със следови кучета и термокамери претърсваха горите край селото, но без резултат. Пет месеца по-късно издирването на Мариян бе прекратено заради липса на следи към извършителя.
В дълбоките архиви потъна и случаят на 2-годишния Юлиян от бургаското село Равнец. Невръстното хлапе е в неизвестност от 17 март миналата година. Тогава към 18 часа семейството на детето, което има още 13 деца, било в лозов масив край селото. Когато се прибрали, Юлиян се заиграл до каруцата, а майка му влязла в къщата да нахрани друго бебе. Когато излязла, момченцето го нямало.

Реклама

МВР стартира мащабна операция по издирването на хлапето. В нея се включват стотици ченгета и доброволци, които основно претърсиха околността на селото. В помощ на издирвачите бяха използвани дрон и хеликоптер, но следа така и не бе намерена. След няколкомесечни безплодни усилия случаят мина в архив, а Юлиян стана част от черната статистика на безследно изчезналите деца.

Бягства заради любов или тормоз

Някои от случаите на изчезнали деца се оказват далеч по-тривиални, което води и до бързото им разкриване. Общото между тях е, че става дума за умишлени бягства, а не за отвличане. Мотивите от своя страна са несподелена любов или семейни проблеми.


Последният такъв казус бе разплетен преди три дни от полицаи в Крумовград. Те откриват обявеното за издирване на 21 септември 16-годишно момиче в харманлийско село. При разпита се оказва, че девойката е избягала при своя приятел заради семейни проблеми.
С щастлив край преди месец приключи и издирването на 17-годишната Нанси Весиева от София. Тийнейджърката бе открита три дни след като бяга от дома си заради поредния скандал със своята майка. Уплашена, че Нанси не се прибира цял ден, а телефонът й е останал в жилището, майката подава сигнал в МВР в края на август тази година. Снимката на момичето моментално е разпространена, а криминалисти започват разпити на нейни приятели. Една от девойките ги насочва към изоставена къща, където Нанси се е подслонила, и три дни след изчезването си момичето е върнато у дома.


Успешно бяха издирени от МВР и изчезналите в края на миналата година две тийнейджърки от град Камено. Само два дни след като 17-годишната Михаела Иванова е обявена за издирване, ченгета я откриват в Бургас. Михаела е открита в апартамента на познати в кв. "Меден рудник". Пред криминалисти тя признава, че е избягала заради скандал с баща си, който не одобрявал новия й приятел.

Ден след изчезването си Мехмед бе открит в гората до отдалеченото на около 15 км. от Якоруда село Бунцево. Криминалисти не могат да си обяснят как невръстното босо дете е изминало подобно разстояние и е оцеляло през нощта само. За това и подозренията, че става дума за отвличане, не са отпаднали. Криминалисти проверяват версията, че похитителите са се уплашили след започналото мащабно издирване и са зарязали детето. Самият Мехмед за момента не е разказал нищо за случилото се пред полиция и социални работници.

Реклама
Реклама
Реклама