Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9059094 www.bgdnes.bg

Косара и Симба преодоляха стреса

Качват по килограм на седмица

Спасените лъвчета постепенно сменят млякото с месо 

По килограм на седмица качват лъвчетата Косара и Симба от варненския зоопарк. Това разказа пред "България Днес" техният гледач инж. Георги Тодоров.
Лъвчетата, които на 4 октомври ще станат на три месеца, бяха спасени от зоокъта в Благоевград, където ги очакваше сигурна гибел. Тяхната майка отказваше да се грижи за тях - не проявява инстинкт да ги кърми, и след сигнали на граждани спешно бяха преместени във ветеринарна клиника в столицата. След укрепването на здравословното им състояние Косара и Симба получиха дом за постоянно във Варна, където грижите им се отразяват отлично.


"Всяка седмица трупат по килограм, понякога по килограм и половина, към теглото си. Хранят се предимно с мляко, но вече започнахме да им даваме и пилешко и телешко месо, за да свикват. Растат много бързо и са игриви - на ден задължително им отделям по два часа за игра. И както играем, изведнъж лягат и заспиват. Изглежда, че вече са преодолели стреса по спасяването им и се чувстват спокойни", каза още Тодоров.
Честите медицински изследвания на Косара и Симба показват, че те са в отлично здраве. Последното им претегляне показва, че Косара тежи 7,350 кг, а Симба - 7,600 кг. Развитието им постоянно ще се следи, защото в много случаи животинки, рожби на кръвосмешение, развиват тежки болести. Преместването им във варненския зоопарк не е никак случайно - там дълги години живеят техните баба и дядо.


Всекидневието им протича почти по един и същ начин - всяка сутрин излизат във външното пространство на клетката си, за да се припичат, а след това се отдават на игри и хранене. Поотрасналите лъвчета вече могат да бъдат видяни от посетителите в зоологическата градина в морската столицата и са се превърнали в една от най-големите атракции.
"Надявам се, че няма да има усложнения с растежа им, точно затова не ги изпускаме от поглед", обобщи гледачът им, който всеки ден е часове наред с тях.
Преди дни от зоопарка обявиха, че се нуждаят от огромна плюшена играчка, с която лъвчетата да си играят. Така че който има възможност, нека да дари на малките хищници.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама