Д-р Мони Турналиев: Първите признаци на грип и ковид са сходни

Приятел
Автор: България Днес

Д-р Мони Турналиев: Първите признаци на грип и ковид са сходни

Грешно е при симптоми да се излиза, трябва да се седи вкъщи 

Коронавирус и грип могат да бъдат объркани с настинката и ангината.

КОЙ Е ТОЙ:
Д-р Мони Турналиев е алерголог и педиатър от Смолян, но преглежда и в Кърджали. През април той е диагностициран с коронавирус и се налага да изкара 28-дневна карантина. Успява да пребори вируса и днес отново е на работа.

Виктория СТОЯНОВА

- Д-р Турналиев, скоро настъпва типичният за есенно-зимния сезон грип и има сериозни притеснения, че симптомите му ще объркат хората. Как може да различим коронавируса и грипа? Какви са приликите и разликите?
- Началните признаци и на двете са много близки и трудно различими, което е голям проблем. Трудностите стартират при горните дихателни пътища, по-отчетливо става, когато се проследяват пациентите в следващите дни.
Най-общо казано, за грип е характерно острото начало, започва внезапно и изведнъж, със силни болки в мускулите и ставите, както и втрисане. Това са много отчетливи признаци за грипа. Има висока температура над 38 градуса, ясен признак е и болката в очите, кожата може да е настръхнала, както и болки в космените фоликули и главоболие.
При ковид е характерна температура до 38 градуса, липсва втрисането, характерна е мъчителната кашлица, съпроводена със задух, трудно дишане. Тя се появява още в първите дни и часове. Друг признак е промяна на обонянието и вкуса или липса на такива. Също може да има болки в мускулите, но не е толкова драматично, колкото при грипа. Диария се наблюдава в 30% от случаите, както и зачервяване на очите, но без болка в очите. Характерен признак е, че се наблюдава промяна в цвета на кожата и на краката, като стават леко жълтеникави. Хората са силно уморени, има ги тези необясними умора и изтощение. В по-тежките случаи се стартира със затруднено дишане, силен задух, болки и тежест в гърдите, може да има лека скованост и обърканост.
Важно е да се знае, че тези две състояния могат да се объркат и с настинката. При нея общото състояние е леко засегнато, има болка в гърлото, слаб апетит. Характерно е, че носът тече като вода, хремата е обилна и водниста, главоболие, кихане.
Другото състояние, което може да притесни човек, е ангината. Това е бактериално възпаление на сливиците. Отново имаме температурата, остра болка в гърлото, гнойни налепи по сливиците и увеличени лимфни възли, особено при децата.
Хората трябва да бъдат изключително внимателни при всички състояния. Ако в началото на заболяването е имало температура, после към 4-ия-5-ия ден е спаднала, но след това се е появила и е по-висока, това е тревожно състояние и трябва да се отиде на лекар, защото говори за усложнение.
- Какво да правим при кашлица и температура, когато се изпадне в паника? Трябва ли да се тръгне към лекар?
- При грип и ковид поведението на човек е следното: не се ходи с градски транспорт, не се излиза, не се контактува с други хора, с лекар се контактува по телефона. Трябва да се седи вкъщи, за да не се разнася инфекцията. Няма епидемия, независимо грип или ковид, в която всички заболели да отидат на лекар и да бъдат преглеждани. Това е неправилно поведение. Правилно е да си седиш вкъщи, ако се появи задух и е драматично състоянието, тогава се прави лекарски преглед. Знаете, всяка година има грипна епидемия, децата се разпускат във ваканция, а сега се налагат едни такива правила за маски и те се стресират да ходят с маски на училище. Абсурдно е здрави деца да носят маски, само болните носят.
Паниката също е излишна и вредна, води до повече поражения при хората. Много се драматизират нещата и се получава колективна истерия в населението, което е по-вредното.
- Световни изследвания сочат, че ако човек премине ковид и създаде антитела, това не го имунизира от повторно заразяване. Това притеснява ли ви, след като преди месеци преминахте заразата?
- Вирусите създават имунитет, но той е индивидуален. Не мога да кажа дали ме притеснява.
- Кое ви усъмни, че е коронавирус, а не просто неразположение?
- За няколко дни се установи вирусът. В началото трудно можех да се ориентирам заради симптомите. Ако не започне остро ковидът, е по-сложно да се разбере грип или ковид е. След 5-ия-9ия ден се засича вече какво е според симптоматиката. Абсолютно неразумно поведение е да се отиде още първия ден с настинка в болницата.
- Някои омаловажат ковид-19, но кажете как се усещат неговите симптоми? Колко по-различни са?
- При мен започна атипично, порази вестибуларния нерв с гадене, повръщане. След това дойдоха температурата и разтройството. Нямах кашлица. Затова казвам, че всичко е индивидуално и всеки кара вируса по различен начин.
- Според вас маските ще предотвратят ли разпространението на заразата в училищата?
- Важно е маска да се сложи, когато потече носът, кашля и киха, когато човек се разболее. Веднага да сложи маска, това е най-ефективният начин, защото секретите остават там. Важно е и маската да се изхвърля на всеки 2 часа, а не да се оставя в помещението, да се носи по 2 седмици, да се размята по чанти. Няма логика здрав човек да носи маска.
- Вярно ли е, че децата имат по-голям имунитет и могат да бъдат само преносители? Възможно ли е ученик да зарази учител?
- Възможно е! Имайте предвид, че цялото население ще се срещне с вируса и вече зависи от индивидуалния имунитет на човек какво ще му се случи. Не зависи от това дали е носил маска, или не. Зависи от това как имунитетът ще се пребори с вируса. Има хора, които срещат вируса и нищо не им се случва, други го карат тежко, трети загиват, за жалост. Организмът сам трябва да го пребори.

ГРИП:

остро начало, внезапно и изведнъж
силни болки в мускулите и ставите
втрисане
температура над 38 градуса
болки в очите
настръхнала кожа
главоболие
болки в космените фоликули

Ковид-19:

Температура до 38 градуса
мъчителна кашлица
задух, трудно дишане
промяна или липса на обоняние и вкус
леки болки в мускулите
зачервяване на очите
диария
жълтеникав цвят на кожата на краката
силна и необяснима умора

Бергендорф вдигна Ковид-ЧРД

Бергендорф вдигна Ковид-ЧРД

От днешния четвъртък маските са задължителни, сигурно скоро и нови ограничителни мерки ще има, но какво от това - Жана Бергендорф успя да отпразнува рождения си ден онази вечер. Скандалната изпълнителка, която се забъркваше в не едно и две приключения, събра шепа приятели в нощен бар, където им пя на микрофона до насита

Ива Екимова стана баба

Ива Екимова стана баба

Внуче си има Ива Екимова! Точно на годинка е и лази на четири крака. Обаче не е това, което си мислите. Ива Екимова гушка... куче. "Този златен бонбон на баба днес става на една годинка! Честит рожден ден, Арни! Баба те обича!", вдъхновява се пиар експертката. Дъщеря й Дара Екимова да му мисли - това е явен намек към нея

Златка забегна в Гърция

Златка забегна в Гърция

За кратка почивка в Гърция забегна Русата Златка. Плеймейтката, която напоследък бачка усилено за модния си бранд, реши да се отдаде на кратък релакс. Тя избра близка дестинация и разпусна в тузарски рестонант, разположен край река

Вергов пак в панела

Вергов пак в панела

Отново в "Маскираният певец" влиза Юлиян Вергов. Той ще е за втори път този сезон в екипа на панелистите като гост-детектив. Тази седмица гостите ще бъдат двама. На втория стол ще застане колежката на Вергов Стефания Колева. Тази събота гост-маските Шапката и Принцесата ще се качат отново на сцената на най-мистериозното шоу в ефира

Най-четени

Сватба вдигна скандалната танцьорка Габриела

Сватба вдигна скандалната танцьорка Габриела

Сватба вдигна скандалната танцьорка Габриела Медарова, която пияна и надрусана помля 10 коли с джип в Пловдив през лятото на 2018 г. 21-годишната по това време мадама се натресе в автомобилите с джипа на тогавашното си гадже Пачо, с когото се разделили след ареста й. Сблъсъкът с правосъдието държал далеч от мъжете Габриела

МАЛКИЯТ МАРГИН НА ТЕНИС С ЯКА ОХРАНА

МАЛКИЯТ МАРГИН НА ТЕНИС С ЯКА ОХРАНА

Отявлен спортист и почитател на тениса е Николай Маринов, по-известен като Малкия Маргин. Малкият брат на Красимир Маринов-Големия Маргин бе забелязан в спортна екипировка на игрищата на столичния комплекс "Раковски". С розова тениска и по къси гащи, бизнесменът бе заел място на една от масите в близкото заведение

Трагедия във Враца! Ковид-19 погуби лекарка, баща й почина ден по-рано

Трагедия във Враца! Ковид-19 погуби лекарка, баща й почина ден по-рано

Ужасна двойна трагедия разтърси Враца! Тази сутрин е починала д-р Петранка Лишковска, началник на отделението по химиотерапия в комплексния онкологичен център във областния град. Лекарката беше покосена от Ковид-19 и заради влошеното й състояние, бе на лечение в столична клиника, съобщиха от здравното заведение

Гена Трайкова на кафе с приятелки

Гена Трайкова на кафе с приятелки

Последните слънчеви лъчи за почивка опита да открадне телевизионерката Гена Трайкова, видя "България Днес". Макар и да изглеждаше уморена и постоянно вглъбена в работата си, Трайкова успя за малко да разпусне с приятелки на по кафе. Бягството от работата така и не развесели журналистката и тя бързо се върна към задачите си

Следят Маринела с гривна на крака

Следят Маринела с гривна на крака

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради

Драмата с Янек стигна до Мадагаскар

Драмата с Янек стигна до Мадагаскар

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

Майка с две мечета в Стара планина (УНИКАЛНО ВИДЕО)

Майка с две мечета в Стара планина (УНИКАЛНО ВИДЕО)

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Михнева хапва накрак

Михнева хапва накрак

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Бенчо порти Очите за бягството в Турция

Бенчо порти Очите за бягството в Турция

Бившият зам.-шеф на бургаския общински съвет Бенчо Бенчев опровергава версията на Димитър Желязков - Митьо Очите за пътуването му през Гърция за Турция, докато ченгетата го издирват през август 2018 г. Тогава несебърският наркобос Желязков успя да духне от България и така се измъкна от полицейска акция

Геро се оженил с пари от Къци

Геро се оженил с пари от Къци

Вапцаров му платил в аванс, след като разбрал, че парите му трябват, за да сключи брак 12 години брак направи актьорът Герасим Георгиев-Геро с любимата си Цвета Гагарова, която по образование е кинезитерапевт, но работи като спортна журналистка. "Още си спомням как тогава стана всичко. Бях водещ на предаването "Горчиво" по Би Ти Ви

Най-коментирани

Лео Бианки с тест през две седмици

Лео Бианки с тест през две седмици

Кулинарното гуру Лео Бианки е хипохондрик. Това признава самият той, след като уточни, че си прави тестове за коронавирус буквално през две седмици. Италианецът разказва, че не спира да се дезинфекцира и се притеснява адски много да не се зарази. По време на извънредното положение той дори не си показва носа навън

Джон Сина се ожени тайно

Джон Сина се ожени тайно

Джон Сина се ожени тайно Звездата на кеча Джон Сина се ожени тайно за приятелката си Шей Шариацдей. Церемонията е била още в началото на месеца в Тампа, Флорида, но таблоидите я разкриха едва вчера. В типичен холивудски стил, двамата сключиха брак по-малко от година след като са се запознали. Тогава здравенякът се снимаше в тв сериал в Канада

Бергендорф вдигна Ковид-ЧРД

Бергендорф вдигна Ковид-ЧРД

От днешния четвъртък маските са задължителни, сигурно скоро и нови ограничителни мерки ще има, но какво от това - Жана Бергендорф успя да отпразнува рождения си ден онази вечер. Скандалната изпълнителка, която се забъркваше в не едно и две приключения, събра шепа приятели в нощен бар, където им пя на микрофона до насита

Тоца хапва сурова кайма

Тоца хапва сурова кайма

Някои обичат овъглени пържоли, някои обичат да са по-кървави и сочни, а трети... ядат сурова кайма. Като Антония Петрова и мъжа й Батинков например. Бившата миска се изфука с кулинарните умения на съпруга си, който приготвя легендрания стек "Тартар", който включва сурова кайма, пресен жълтък, лимонов сок и лук. Внимание! Не правете това у дома

Ива Екимова стана баба

Ива Екимова стана баба

Внуче си има Ива Екимова! Точно на годинка е и лази на четири крака. Обаче не е това, което си мислите. Ива Екимова гушка... куче. "Този златен бонбон на баба днес става на една годинка! Честит рожден ден, Арни! Баба те обича!", вдъхновява се пиар експертката. Дъщеря й Дара Екимова да му мисли - това е явен намек към нея

Вики Георгиева с международен успех

Вики Георгиева с международен успех

Младата певица Виктория Георгиева, която ще представи България на "Евровизия" догодина, участва в международен онлайн конкурс за най-добър клип с песента Alright. Конкурсът OGAE Video Contest се провежда за 17-а поредна година. Победителят се очаква да бъде обявен в края на месец декември и се избира чрез гласуване на членовете на всички 24 клуба

В "Барса" потриват доволно ръце

В "Барса" потриват доволно ръце

Мед покапа на сърцата в "Барселона" след европейския резил на големия враг "Реал" (Мадрид). "Белия балет" загуби с 2:3 у дома от осакатения заради COVID-19 състав на "Шахтьор" (Донецк) в първия си мач от груповата фаза на Шампионската лига. Треньорът на "кралете" Зинедин Зидан даде почивка на повечето си титуляри именно

Златка забегна в Гърция

Златка забегна в Гърция

За кратка почивка в Гърция забегна Русата Златка. Плеймейтката, която напоследък бачка усилено за модния си бранд, реши да се отдаде на кратък релакс. Тя избра близка дестинация и разпусна в тузарски рестонант, разположен край река

Вижте единствения у нас снежен леопард (СНИМКИ)

Вижте единствения у нас снежен леопард (СНИМКИ)

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Вергов пак в панела

Вергов пак в панела

Отново в "Маскираният певец" влиза Юлиян Вергов. Той ще е за втори път този сезон в екипа на панелистите като гост-детектив. Тази седмица гостите ще бъдат двама. На втория стол ще застане колежката на Вергов Стефания Колева. Тази събота гост-маските Шапката и Принцесата ще се качат отново на сцената на най-мистериозното шоу в ефира

Вижте единствения у нас снежен леопард (СНИМКИ)

Вижте единствения у нас снежен леопард (СНИМКИ)

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско

Гунди се блъска в москвич на Цариградско

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Уан-Бисака с бебе от любовница

Уан-Бисака с бебе от любовница

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата

Бизнес дамата Наталия на съд за свити 800 бона

Бизнес дамата Наталия на съд за свити 800 бона

На съд за кражба на впечатляващите 800 000 лева от италиански бизнесмен отива скандалната аферистка от Велико Търново Наталия Боянова. Срещу оправната дама, която има и предишни присъди, са повдигнати обвинения за измама, фалшифициране на документи и присвояване в особено големи размери. Жертва на схемата е италианецът Масимо Поджо

Малкия Шамар пробива в Европа

Малкия Шамар пробива в Европа

Синът на Мишо Шамара проби в европейските клубове с няколко свои рап парчета. Песните на прочулия се в САЩ с артистичното име Lil Sha- Лил Ша се въртят от известно време в нощни заведения в Полша, Чехия и други страни на Стария континент, разкриват запознати с кариерата на 16-годишния изпълнител. Последният хит на наследника на Мишо Шамара е в

Запорират сметки на Стойне Манолов заради Васил Божков

Запорират сметки на Стойне Манолов заради Васил Божков

Лични и фирмени сметки на Стойне Манолов са запорирани заради обвинения хазартен бос Васил Божков! Действията на разследващите поставят под въпрос бъдещето на комплекса "Царско село" и функционирането на едноименния футболен клуб, собственост на бизнесмена, научи "България Днес". Спецпрокуратурата налага запор на авоарите на Манолов по Закона за

Чалгата превзе и сериалите (ВИДЕО)

Чалгата превзе и сериалите (ВИДЕО)

Малка е сцената за големия талант на фолкизпълнителите. Част от родните артисти от кръшния жанр не се ограничават само с микрофона, но и търсят реализация в телевизията. През последните седмици Криско е част от състава на сериала "Ол инклузив". И макар да е рапър, мнозина го определят повече към попфолка

Белчев сменя състава за "Клуж"

Белчев сменя състава за "Клуж"

Сериозни промени в състава готви треньорът на ЦСКА-София Стамен Белчев за домакинството на румънския "Клуж" в групите на Лига Европа. Очаква се поне четирима титуляри от равенството 1:1 с "Берое" да останат на резервната скамейка за днешния мач на стадион "Васил Левски". Начело на списъка са новите попълнения от английския "Уотфорд" Адалберто

Стенли VS Бербо

Стенли VS Бербо

Колкото и жалък да е футболът в България, желаещи да го "оправят" винаги се намират. Националният ни отбор е боксовата круша на Европа, с която се гаврят отбори от всички точки на континента, но това не спира устрема на кандидатите да оглавят многострадалната федерация. Всички те, разбира се, са с най-чисти и прекрасни намерения

Григор пребори корав испанец в Белгия

Григор пребори корав испанец в Белгия

Григор Димитров започна с трудна победа на турнира в Антверпен. Българската звезда в тениса отстрани 4:6, 6:3, 6:4 коравия испански ветеран Пабло Андухар.  Така бившият №3 в света е на 1/4-финал. В петък в Белгия Димитров ще играе с победителя от мача между машината за сервис Милош Раонич (Кан) и Камерън Нори (Вбр)