Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9059120 www.bgdnes.bg

Д-р Мони Турналиев: Първите признаци на грип и ковид са сходни

Грешно е при симптоми да се излиза, трябва да се седи вкъщи 

Коронавирус и грип могат да бъдат объркани с настинката и ангината.

КОЙ Е ТОЙ:
Д-р Мони Турналиев е алерголог и педиатър от Смолян, но преглежда и в Кърджали. През април той е диагностициран с коронавирус и се налага да изкара 28-дневна карантина. Успява да пребори вируса и днес отново е на работа.

Виктория СТОЯНОВА

- Д-р Турналиев, скоро настъпва типичният за есенно-зимния сезон грип и има сериозни притеснения, че симптомите му ще объркат хората. Как може да различим коронавируса и грипа? Какви са приликите и разликите?
- Началните признаци и на двете са много близки и трудно различими, което е голям проблем. Трудностите стартират при горните дихателни пътища, по-отчетливо става, когато се проследяват пациентите в следващите дни.
Най-общо казано, за грип е характерно острото начало, започва внезапно и изведнъж, със силни болки в мускулите и ставите, както и втрисане. Това са много отчетливи признаци за грипа. Има висока температура над 38 градуса, ясен признак е и болката в очите, кожата може да е настръхнала, както и болки в космените фоликули и главоболие.
При ковид е характерна температура до 38 градуса, липсва втрисането, характерна е мъчителната кашлица, съпроводена със задух, трудно дишане. Тя се появява още в първите дни и часове. Друг признак е промяна на обонянието и вкуса или липса на такива. Също може да има болки в мускулите, но не е толкова драматично, колкото при грипа. Диария се наблюдава в 30% от случаите, както и зачервяване на очите, но без болка в очите. Характерен признак е, че се наблюдава промяна в цвета на кожата и на краката, като стават леко жълтеникави. Хората са силно уморени, има ги тези необясними умора и изтощение. В по-тежките случаи се стартира със затруднено дишане, силен задух, болки и тежест в гърдите, може да има лека скованост и обърканост.
Важно е да се знае, че тези две състояния могат да се объркат и с настинката. При нея общото състояние е леко засегнато, има болка в гърлото, слаб апетит. Характерно е, че носът тече като вода, хремата е обилна и водниста, главоболие, кихане.
Другото състояние, което може да притесни човек, е ангината. Това е бактериално възпаление на сливиците. Отново имаме температурата, остра болка в гърлото, гнойни налепи по сливиците и увеличени лимфни възли, особено при децата.
Хората трябва да бъдат изключително внимателни при всички състояния. Ако в началото на заболяването е имало температура, после към 4-ия-5-ия ден е спаднала, но след това се е появила и е по-висока, това е тревожно състояние и трябва да се отиде на лекар, защото говори за усложнение.
- Какво да правим при кашлица и температура, когато се изпадне в паника? Трябва ли да се тръгне към лекар?
- При грип и ковид поведението на човек е следното: не се ходи с градски транспорт, не се излиза, не се контактува с други хора, с лекар се контактува по телефона. Трябва да се седи вкъщи, за да не се разнася инфекцията. Няма епидемия, независимо грип или ковид, в която всички заболели да отидат на лекар и да бъдат преглеждани. Това е неправилно поведение. Правилно е да си седиш вкъщи, ако се появи задух и е драматично състоянието, тогава се прави лекарски преглед. Знаете, всяка година има грипна епидемия, децата се разпускат във ваканция, а сега се налагат едни такива правила за маски и те се стресират да ходят с маски на училище. Абсурдно е здрави деца да носят маски, само болните носят.
Паниката също е излишна и вредна, води до повече поражения при хората. Много се драматизират нещата и се получава колективна истерия в населението, което е по-вредното.
- Световни изследвания сочат, че ако човек премине ковид и създаде антитела, това не го имунизира от повторно заразяване. Това притеснява ли ви, след като преди месеци преминахте заразата?
- Вирусите създават имунитет, но той е индивидуален. Не мога да кажа дали ме притеснява.
- Кое ви усъмни, че е коронавирус, а не просто неразположение?
- За няколко дни се установи вирусът. В началото трудно можех да се ориентирам заради симптомите. Ако не започне остро ковидът, е по-сложно да се разбере грип или ковид е. След 5-ия-9ия ден се засича вече какво е според симптоматиката. Абсолютно неразумно поведение е да се отиде още първия ден с настинка в болницата.
- Някои омаловажат ковид-19, но кажете как се усещат неговите симптоми? Колко по-различни са?
- При мен започна атипично, порази вестибуларния нерв с гадене, повръщане. След това дойдоха температурата и разтройството. Нямах кашлица. Затова казвам, че всичко е индивидуално и всеки кара вируса по различен начин.
- Според вас маските ще предотвратят ли разпространението на заразата в училищата?
- Важно е маска да се сложи, когато потече носът, кашля и киха, когато човек се разболее. Веднага да сложи маска, това е най-ефективният начин, защото секретите остават там. Важно е и маската да се изхвърля на всеки 2 часа, а не да се оставя в помещението, да се носи по 2 седмици, да се размята по чанти. Няма логика здрав човек да носи маска.
- Вярно ли е, че децата имат по-голям имунитет и могат да бъдат само преносители? Възможно ли е ученик да зарази учител?
- Възможно е! Имайте предвид, че цялото население ще се срещне с вируса и вече зависи от индивидуалния имунитет на човек какво ще му се случи. Не зависи от това дали е носил маска, или не. Зависи от това как имунитетът ще се пребори с вируса. Има хора, които срещат вируса и нищо не им се случва, други го карат тежко, трети загиват, за жалост. Организмът сам трябва да го пребори.

Реклама

ГРИП:

остро начало, внезапно и изведнъж
силни болки в мускулите и ставите
втрисане
температура над 38 градуса
болки в очите
настръхнала кожа
главоболие
болки в космените фоликули

Ковид-19:

Температура до 38 градуса
мъчителна кашлица
задух, трудно дишане
промяна или липса на обоняние и вкус
леки болки в мускулите
зачервяване на очите
диария
жълтеникав цвят на кожата на краката
силна и необяснима умора

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама