Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9059141 www.bgdnes.bg

Топфалшификатор открива изложба

Валентин Тусузов-Атин е най-добрият производител на долари менте по времето на соца

Изложба от свои картини открива художникът Валентин Тусузов-Атин, който в младостта си се прочува като топфалшификатор на долари в България.
Платната си той ще представи в София този уикенд. Заради мерките срещу коронавируса майсторът на четката не е показвал публично свои творби в столицата. Атин твори в Тюленово, където негово вдъхновение е морето, заради което критиката го определя като художник маринист. В поканата към почитателите на изкуството си Атин обяснява, че ще могат да видят творбите му в рамките на два дни - днес и утре, пред Националния дворец на културата.
Биографията на художника е достойна за филмов сюжет. Предците му са майстори на четката, но в младостта си той самият насочва таланта си в друга посока, като става най-добрият фалшификатор на долари в България.


През 80-те години на миналия век Атин е плажен работник във Варна. Отдава под наем чадъри, водни колела, работи като спасител, занимава се с каквото му падне.
Открива, че има талант на художник, като може да пресъздаде всичко едно към едно с оригинала. Открил новото си призвание, Атин се изкушава и започва работа и "по съвместителство". Пред деня заработва заплатата си, а нощем прави фалшиви долари, които съвършено копира. За една нощ "произвежда" по около 2000 долара. По това време цената на един апартамент била 4 хил. долара. Атин използвал таланта си и всичко рисува на ръка. Фалшивите пари се правят на ръчно гравирана матрица, с каквато работели в монетния двор, направена от Атин. "Продукцията" му се пласирала от "едни момчета".
Манифактурата бълвала ментета само едно лято. Милицията разбива производството и тиква Атин в затвора, където той продължава да рисува, но не пари менте, а картини. С боички и четки го снабдяват надзирателите.
Атин излежава присъдата си, а когато излиза на свобода, се захваща с бизнес.
"Имал съм толкова много пари, колкото не мога да преброя", споделя художникът публично. В един момент разпродава всичко и се оттегля в Тюленово, където се отдава на морето и картините си.
Любопитна подробност от житейския път на художника е, че интересът му към поезията е провокиран от стихове на Петя Дубарова. Срещата с творбите й става случайно, докато той е войник, и случайно се запознава с някой си бай Ицо. Той му подарява книжка със стихове на Петя, а впоследствие Атин разбира, че бай Ицо е поетът Христо Фотев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама