Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9059177 www.bgdnes.bg

Беглецът Хосе драпа за аржентински пандиз

Известният бандит духна от Софийския затвор с Шатката

Родолфо Лорман лежи в Португалия, чака екстрадиране в родината си, а българските власти не държат да го съдят

Родолфо Хосе Лорман-Руснака очаква всеки момент да бъде екстрадиран в родната му Аржентина. Това ще стане, въпреки че той избяга от Софийския затвор, където попада след извършен въоръжен грабеж. В България той се подвизаваше като гватемалеца Хосе Гевара Мартинез.
В момента гангстерът е в затвора "Монсанто" в покрайнините на Лисабон. Там излежава присъда от 18 години и 10 месеца, която получава миналия октомври. Тя е за банкови обири, извършени в Португалия, след като Руснака се изнизва от България. Негов съучастник е Хосе Майдана-Кончето, който при залавянето си показва наша лична карта на името на Никола Петков. Той получава 18 години решетки. Родолфо Лорман обаче иска да лежи в родината си и адвокатът му Лопес Герейро е направил искане за екстрадиция. В Аржентина Руснака се счита за лидер на банда, отвлякла през септември 2003 година студента Кристиян Шайър. Въпреки че семейството му плаща 277 000 долара откуп, никой повече не го вижда. През миналата година се появяват твърдения, че Шайър е убит и хвърлен в бразилска река. Стига се до невиждана по своите размери операция, водоемът е пресушен, но човешки останки не са открити.
Аржентинското издание "Ел Литорал"сега посвещава пространен материал за бъдещето на Родолфо Лорман именно по повод 17-ата годишнината от изчезването на студента. Съобщава се, че адвокатът на Руснака Лопес Герейро е подал искане за екстрадиция в Аржентина, където клиентът му да лежи и присъдата за обирите в Португалия. Всеки момент се чака съгласие и транспортиране на затворника през Атлантика.
Цитира се адвокатът на Лорман, че за това няма пречка, тъй като аржентинецът няма присъда в България. Той попада в нашия затвор като мярка за неотклонение за грабеж. Според публикацията след присъдата в Португалия местните съдебни власти са изпратили до България предложение той да бъде екстрадиран, за да бъде съден и у нас. Отговор обаче не последвал и така нямало пречки Руснака да бъде транспортиран в родината си.
У нас Лорман е заловен след въоръжен грабеж, извършен в прохода Хаинбоаз през 2011 година. Заедно с трима българи организират нападение на бизнесмен. Спират колата му с автомати, за да плячкосат около 65 хиляди лв. Аржентинецът удря с приклад в главата бизнесмена, който бил и прострелян. По това време Родолфо Лорман се представя като гватемалец под името Хосе Гевара Мартинез. Той не се застоява дълго време зад решетките и през пролетта на 2014-а напуска затвора - заедно с Николай Николов-Шатката бягат като на филм. Разбиват стената на котелното, където работят като парнаджии, а в двора ги чака "Опел Астра" със син буркан. Автомобилът напуска затвора през главния вход без никаква проверка. Според разследващи каналджии на имигранти се погрижват Руснака и Шатката да стигнат до Петрич, от там през зелена граница да преминат в Гърция и накрая до Италия.

Реклама


Подозира се, че Николов, който има да лежи 20 години за убийството на дилъра Николай Христов-Хайо, е сменил самоличността си. Местонахождението му е неизвестно, като според различни версии е във Великобритания, в Нова Зеландия или другаде. След бягството България обявява за издирване Хосе Гевара Мартинез.
Истинската му самоличност е разкрита чак, когато е заловен да краде кола в Португалия и по-късно е разследван за банкови обири. При сравнение на пръстовите отпечатъци се оказва, че гватемалецът всъщност е най-издирваният аржентински гангстер, търсен от 2003 година за отвличането на Кристиян Шайър.
В Аржентина има надежда, че след като бъде екстрадиран, Руснака може да разкрие съдбата на студента. Преди месеци журналист от аржентинското издание "Кларин" успява да контактува чрез писма с Родолфо Лорман. В тях Руснака отказва да говори за обвиненията, че е замесен в изчезването на младежа. Още тогава Лорман обаче посочва, че след присъдата в Португалия се надява бързо да бъде екстрадиран в България, където да направи съдебно споразумение за грабежа и бягството от затвора и в крайна сметка скоро да бъде пратен да лежи наказанията си кумулативно в Аржентина.

Още отвличания

Предполага се, че през 2005 г. бандата, за чийто шеф е сочен Родолфо Лорман, е похитила и убила Сесилия Кубас, дъщеря на бившия президент на Парагвай Раул Кубас. В Аржентина групата също е обвинена, че е участвала в отвличането на Клаудио Стефанич, за когото през май 2002 г. е платен откуп в размер от около 30 хил. долара. "Те са най-търсените похитители, които са извършили най-сериозните инциденти в Аржентина и други страни", заявява разследващ.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама