Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9059219 www.bgdnes.bg

Циганско лято за Цвети и Гришо

Какво е общото между Гео Милев и "Ролан Гарос"? На пръв поглед нищо.
С фразата "Септември ще бъде май" приключва една от най-емблематичните творби на легендарния поет. В нея авторът надали си е представял, че прочутият тенис турнир ще бъде пренасрочен от горещия преход между пролетта и лятото за есента.
При подобни условия фаворитите не се чувстват много комфортно, а звезди от ранга на Роджър Федерер, Наоми Осака и Ашли Барти директно се отказаха от участие. Ситуацията дава шанс на всички останали да блеснат на кортовете в Париж.
България ще бъде представена от двама участници в основната схема, след като Виктория Томова, Изабелла Шиникова и Елица Костова отпаднаха в квалификациите.
При мъжете Григор Димитров стартира срещу Грегоар Барер (Фр) в опит да вземе реванш. Французинът изненадващо победи хасковлията през февруари в Монпелие.
Гришо показа, че е в добра форма. Той достигна четвъртфиналите на "Мастърс" турнира в Рим. Там отстъпи на Денис Шаповалов (Кан), който евентуално ще го чака в III кръг за нов сблъсък.
"Играта на Григор не е много подходяща за червени кортове, защото не вкарва толкова топспин в своите удари - сподели легендарният български тенисист Милен Велев за "България Днес". - Като цяло разиграванията на червено са по-скучни и еднотипни. Ако играе на най-високото си ниво, Димитров може да бие всеки. Виждали сме го да прави добри мачове срещу Рафаел Надал на червено. Ще бъде много важно да не прави грешки от сервис на важни точки."
Според Велев жребият на Димитров за първите няколко кръга е доста подходящ.
"Би трябвало Григор да спечели без проблеми в I кръг. Важното е да не играе пет сета - допълни Велев, който е първият българин, играл в основна схема на турнир от Големия шлем. - Не съм много сигурен дали Шаповалов ще стигне до третия кръг срещу Гришо, защото още на старта го чака неудобният и опитен Жил Симон. Играчите от Северна Америка често имат проблеми на клей. В Рим Григор допусна грешки срещу Шаповалов. Не спазваше тактическата дисциплина. Правеше доста своеволия на корта, а в тениса важното е от 11 разигравания да спечелиш 6."
Според Велев трима са основните фаворити при мъжете.
"Доминик Тийм подхожда изключително професионално към играта и това дава резултати - посочва първия голям претендент за титлата Велев. - Надал си остава Краля на клея. За него "Ролан Гарос" е турнир №1. Джокович е на суперниво, както винаги."
Милен Велев смята, че Цветана Пиронкова е способна да направи нов пробив, след като достигна до четвъртфиналите на Откритото първенство на САЩ. В Париж пловдивчанката стартира срещу Андреа Петкович (Гер), а във втория кръг ще се изправи евентуално в нов мач срещу Серина Уилямс (САЩ).
"Цвети се е развила доста през почивката. Показва хубав сервис и форхенди. Нейният бекхенд е като оръжие за унищожение - направи анализ на играта на българката Милен Велев. - Най-важното е, че е супер стабилна на корта. Освободена е. Дори да направи грешки на лесни точки, не се ядосва. В погледа й се чете увереност. Прекрасно работи между точките и спрямо резултата. Към края на моята кариера и аз достигнах до подобно спокойствие и владеене. Единственият проблем пред подобни играчи са контузиите. Ако успеят да останат здрави, нямат никакви проблеми на корта."
По-студеното време през септември и октомври ще окаже сериозно влияние на играта, допълва Милен Велев.
"Проблемът не е толкова в новите топки на "Уилсън", а в температурата. При топло време топките се издуват и са по-бързи. Но при влага, дъжд и студ отскокът е по-малък", смята експертът, който от години живее в Австрия.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама