Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9070395 www.bgdnes.bg

Руснаци измамиха Мисис България

Най-красивата женена жена за 2019 Мира Стоянова:

Откраднаха бизнеса ни, затова комплекс "Слънчогледи" в Пловдив остана незавършен


"Руснаци ни измамиха и откраднаха семейния ни бизнес. Взеха ни комплекс "Слънчогледи" в Пловдив, който с такава любов строяхме, и затова той остана недовършен. Баща ми получи инфаркт, към мен се сипеха най-лошите заплахи, но преживяхме всичко и оцеляхме."

Реклама

Тази изповед направи за първи път пред "България Днес" Мира Стоянова. Носителката на титлата "Мисис България 2019" разкрива душата си 13 години по-късно след гръмкия скандал с недовършения строеж на фамозния комплекс в пловдивския квартал "Прослав". Именно семейната фирма на баща й Васил Стоянов е ангажирана със строежа на жилищния комплекс.


Проектът е уникален сам по себе си като замисъл. В завършен вид микроселището трябваше да разполага със собствено игрище за волейбол и баскетбол. За най-малките се очакваше да отвори врати детска градина на два етажа.
"Слънчогледи" е замислен като един от най-екстравагантните комплекси в Пловдив и заради пастелното оцветяване на фасадите. Оригиналната комбинация от венге, оранжево и жълто оформя всяка тераса чрез уникална апликация на огрян слънчоглед. Фасадите могат да бъдат гравирани в произволни форми - цветя, букви, фигури и други.
"Стоях на голата поляна тогава и мечтаех как един ден това място ще се превърне в чудесен комплекс за живеене. От малка съм възпитана да градя и създавам, да бъда морална и отговорна", разказва пред вестника най-красивата омъжена българка.


Фирмата на Мира и татко й "Ферал и Ко" се заема с градежа заедно с още няколко свои съдружници. Тогава семейството разполагало със собствен арматурен двор и внасяли метали от Украйна за варненската корабостроителница.
"Баща ми бе сериозен бизнесмен, а проектът за "Слънчогледи" бе изключително мащабен. Но изведнъж корабът потъна и всичко се срина. Преживяхме много тежък удар, след като руските бизнесмени ни измамиха и ни взеха комплекса. Хората бяха теглили заеми, за да си купят жилища. А вместо това останаха без дом", споделя за първи път в откровен разговор Мира Стоянова.
Плановете били строежът да се довърши до ключ и собствениците да се нанесат в своите апартаменти още през пролетта на 2009 г. Това така и не се случва и година по-късно сметките на строителите са запорирани.
Мира е категорична, че не иска да навлиза в конкретика какво и как точно се е случило. Споделя, че заплахите за живота й, десетките останали семейства без дом не по нейна вина с изтеглени кредити за неполучените мечтани жилища и финансовият срив, който семейството изтърпял, са й достатъчни.
Случаят с недовършения комплекс "Слънчогледи" не е измама според прокуратурата, тъй като липсва умисъл в неизпълнението на договорните отношения. Закупените апартаменти са незавършени по независещи от инвеститора причини.
Вместо мечтан жилищен комплекс и успешен строителен бизнес семейството на Мира изживява тежки години.
"Преживях какви ли не закани и заплахи. Взеха ни всичко! Бавно и методично руснаците си направиха схемата. Баща ми се оказа подходящата жертва - добър и почтен човек и бизнесмен, който е научен да гради, да спазва обещанията си и да се доверява на хората. Но накрая бе излъган и получи масивен инфаркт", разказва още за преживелиците преди десетилетие и до ден днешен Мира Стоянова.
Сега баща й Васил Стоянов живее в града под тепетата със съпругата си. Радва се на трите си внучета. Едното е от Мира – Никола, на три години и половина. А другите две от втората дъщеря - момченце на една годинка и момиче, която е кака на всички и е гимнастичка.
"Платих висока цена, но не може човек да си избира съдбата, а начинът, по който реагира и се бори със случващото се в живота му. След всичко това станах по-устойчива и силна. Опитвам се да се справям с грижите, неволите и предизвикателствата", споделя Мисис България.
Отзвукът от драматичните събития е още по-голям, тъй като по онова време Мира е дългогодишната приятелка на волейболния национал Любо Ганев. Въпреки всички сътресения двамата запазват и до днес отлични взаимоотношения.


"От доста време не сме заедно, но поддържаме прекрасни отношения и с него, и с двамата му синове. Мога да нарека Любо най-добрият ми приятел и човек с големи възможности", казва Мира и добавя, че и до ден днешен двамата заедно работят за марката "Асикс".
Преди повече от пет години Мира среща новата си любов - бизнесмен от Бургас. Две години по-късно ражда Никола, който е майчината й гордост. А днес е преодоляла напълно драмата "Слънчогледи" и работи по нови бизнес начинания.

Уча джаз и поп пеене

Музиката е основна част от бъдещето на Мисис България 2019. Тя започва уроци по солфеж при експерта Владо Димов.


"Обичам джаз и поп музика. Засега ще се занимава любителски, но по-натам може и професионална певица да стана", споделя смелите си амбиции Мира, отричайки категорично попфолкът да е опция за нея.
Като малка Стоянова е била солист в най-добрия детски хор в Пловдив по онова време - "Детска китка". Но мечтата й да се занимава с пеене претърпява неочакван провал.
"Получих певчески възли и детският ми порив се срина. Повече от 10 години не исках да пея. Преживях го много трудно", споделя Стоянова.
През септември Мира Стоянова трябваше да представи страната ни на световния конкурс за омъжени дами. Той трябваше да се проведе в Индия, но бе отложен за 2021 г. заради епидемията от коронавирус.
"Надявам се ситуацията да се възстанови и да успея да организирам благотворителни мероприятия за деца в неравностойно положение и други подобни събития под егидата на Мисис България", споделя още Мира.

Реклама
Реклама
Реклама