Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9116906 www.bgdnes.bg

Книгата "В като вагина" уплаши родителите (СНИМКИ)

"В като Вагина” е името на първата българска илюстрирана книга за сексуално образование за момичета.

Творбата се превърна в една от най-обсъжданите теми тази седмица, като мненията за нея са разнопосочни. Докато някои я защитават, то родители съзират заплаха в нея.

Реклама


Според създателите на книгата тя обхваща всичко – от менструация, вагинално здраве, и сексуално предавани инфекции, до позитивно отношение към тялото, секс, ЛГБТИ въпроси и дори себеопознаване и мастурбация.


"Книгата има за цел да запълни огромната пропаст в сексуалното образование в България и отвъд. Това е първата илюстрирана книга за сексуално здраве за момичета в България – страна, в която изцяло липсват часове по сексуално здраве като част от задължителната учебна програма и която, заедно с Румъния, е на първо място по нежелана бременност в Европа при момичетата между 15 и 19 години", пише на официалния сайт на творбата.


При отварянето на интернет страницата на челно място има момиче по къси гащи, чието долно бельо почервенява. Явно пресъздавайки идването на менструален цикъл.


Авторите на книгата са Светла Баева и активистката Рая Раева, както и илюстраторките Борислава Караджова и Михаела Караджова.
"Създадохме тази книга, за да насърчим културата на любопитството и откритост по отношение на проблемите свързани със сексуалното здраве, които са толкова важни за израстването и разбирането за самите нас. Образованието помага на младите хора да разберат телата си и да станат защитници на здравето си”, казва Баева.


Книгата срещна и яростна критика, най-вече в частта, че "не всички, които менструират, са жени и не всички, които не могат да менструират, са мъже". Родители са притеснени, че така се внушава на децата, че полът им не е вроден, а те сами си го избират. Появиха се и негативни коментари, че няма научни доказателства за подобни твърдения, както и че не се стъпва на доказаната фактология, свързана с насилието над жени и равнопоставеност на нежния спрямо силния пол у нас.
"България Днес" потърси за коментар представители на Българския фонд за жените (БФЖ) и Българския хелзински комитет (БХК), които са посочени като финансиращи книгата.


От БФЖ категорично отказаха да говорят, като ни насочиха към авторите на книгата или да изпратим запитване през сайта на творбата.
Председателят на БХК Красимир Кънев даде кратък коментар по темата. "Това не е задължително четиво и го няма в училищната програма. Ако някой родител се притеснява, да не я показва на детето си. Не виждам какъв е проблемът. Относно твърдението, че няма научни доказателства - такива неща се доказват на научни форуми. А и самите авторки могат да изложат своите позиции", каза пред "България Днес" Кънев.

Реклама
Реклама
Реклама