Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9118733 www.bgdnes.bg

Столетница още помни цар Борис III

Баба Динка лично развежда монарха и сина му Симеон из Арбанаси 

102-годишната баба Донка от Арбанаси пази чудна история!
Преди десетилетия най-възрастната жена във Великотърновска област лично посреща цар Борис III и сина му Симеон и ги развежда из родното си село Арбанаси. Като млада тя е работила като екскурзовод и изнася опознавателна беседа на представителите на царското семейство.
Покрай рождените си дни баба Донка се присеща за значимата история и я разказва на близките си. През последните години е позакъсала със здравето, но е на мнение, че трябва да се пийват ракия и вино. И хората да не се лишават от нещата, които им се ядат, но да го правят, без да прекаляват.
Баба Донка съхранява и друга интересно история. Тя се среща с Невена Коканова и Раде, докато снимат филма "Крадецът на праскови" в родното й Арбанаси. Част от сцените в лентата са край селската й къща и паметта й още пази тези ценни спомени.
Преди 40 години само за няколко седмици тя погребва дъщеря си и съпруга си. Въпреки че остава сама, баба Донка не се предава и продължава смело напред.


Местните хора я описват като лъчезарна жена, която има енциклопедични познания за историята на Арбанаси. На големи християнски празници я посещават нейни съселяни, деца се обличат в народни носии и й гостуват, а рождените й дни се превръщат във весели тържества.
"България Днес" пожелава на столетничката Донка още дълги години да е жива и здрава!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама